Aktualitások

A klasszikus cipőtől a modern műalkotásokig


A klasszikus cipőtől a modern műalkotásokig

Vass László a világhírű, kitűnő minőségű, kézzel varrott cipőket készítő, 1978 óta működő Vass Cipő műhely és üzlet alapítója és vezetője. Az 1970-es években kezdett el festményeket vásárolni; kollekcióját ma a világ legnevesebb magángyűjteményei között tartják számon. Bővebben Rövidebben

A veszprémi vár három példaszerűen felújított épületegyüttese ad otthont a Vass Gyűjtemény állandó kiállításának.

A Veszprém város Önkormányzata és Vass László műgyűjtő által megkötött együttműködési megállapodás értelmében az épületegyüttest és a kiállítást a Művészetek Háza működteti. 

A Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény 2003-ban nyílt meg Veszprémben.

A gyűjtemény tulajdonosával az Ecport magazinban jelent meg interjú, melyet az alábbiakban olvashatnak.


A Modern Képtár könyvtár-szobájában beszélgetünk. Hogyan került ez a csodálatos kollekció Veszprémbe?

1999-ben volt egy kiállítás a Csikász Galériában a konstruktivista gyűjteményemből. Az ekkor kialakult jó munkakapcsolat során elmondtam, hogy szándékomban áll megnyitni a kollekciót a nagyközönség előtt. A Művészetek Háza és a veszprémi önkormányzat is pozitívan reagált a felvetésre, minek köszönhetően megindult egy párbeszéd közöttünk, majd az épületek rehabilitációja után, 2003-ban megnyithatta kapuit a ma is működő galéria.

Mi adta az indíttatást, hogy képeket kezdett el gyűjteni? Úgy gondolom, egyáltalán nem általános dolog, hogy valaki cipészmesterből műgyűjtő lesz, ráadásul mindkét területen világhírű.

Cipőipari technikumot végeztem, 23 éves koromban mestervizsgáztam. Az a fiatalkori lendület, ami a cipőkészítésben megnyilvánult – hogy elérjek egy bizonyos fajta egzisztenciát, és a családomnak egy elfogadható anyagi jólétet tudjak biztosítani –, 32 éves koromban elérkezett arra a pontra, hogy hobbit választhattam magamnak. Akkoriban kezdtem el kiállításokra járni, ugyanis az üzletem közelében volt a Csók István Galéria.

Összebarátkoztam a galéria vezetőjével, és ő hívta fel figyelmemet a jelentősebb tárlatokra. Teljesen autodidakta módon, mindenféle előzmény nélkül csöppentem bele a képzőművészet világába. Talán pont ezért is kihívásnak éreztem, hogy egy műtárgyat úgy vásárolok meg, hogy nem csak felelőtlenül elköltöm az általam megkeresett pénzt, hanem az a tárgy esetleg később értéket fog képviselni.

Ha jól tudom, akkor Barcsay Jenőnek fontos szerepe volt a gyűjtés és a gyűjtemény irányvonalának meghatározásában, kialakításában. Hogyan jutott el a mesterhez, és miért éppen őt kereste fel?

A döntésben a szerencse is nagy szerepet játszott. Két-három éves próbálkozás után – mikor már volt egy kisebb festménykollekcióm, mely a Tóth Menyhért képeket leszámítva nem tartalmazott igazán jelentős darabokat –, ismerőseim elvittek látogatóba Barcsay Jenőhöz. Valamit megérezhetett bennem, mert rögtön az első alkalommal sikerült vásárolnom tőle egy festményt, amiről később kiderült, hogy nagyon jelentős alkotás az életműben. Ez adta azt az indíttatást és egyben komoly feladatot, hogy egy megszerzett Barcsay kép mellé miként tudok egyenrangú képeket vásárolni, és így bővíteni a kollekciót.

Az elkövetkező nyolc évben hetente egyszer meglátogathattam Barcsayt, tanulhattam tőle, miközben készültem a beszélgetésekre, hogy méltó partnere lehessek egy olyan embernek, aki már az 1930-as években jelentős művész volt. Fokozatosan egy nevezőre kerültünk, és kialakult egyfajta barátság közöttünk.

Mi a gyűjtési koncepciója?

Először is ösztönösen vonzódom a geometrikus és az absztrakt képekhez. Az absztrakt képek sokfélék lehetnek, de az a konkrét világ, amely hozzám oly közel áll, nagyon egyértelmű művészet. Köthető az építészethez, a rendhez, a tisztasághoz. Amikor hazamegyek a zaklatott közlekedés és munka után, nyugalomra van szükségem; ezek a képek a mai napig nyugalmat árasztanak számomra.

Másodsorban rájöttem, hogy a huszadik századi magyar művészetnek – az én értékelésem szerint – legjelentősebb vonala ez a geometrikus irányzat. Megemlítem Moholy-Nagy Lászlót, Kassák Lajost, Victor Vasarelyt – csak a három legnagyobbat és legismertebbet –, akik jól ismertek, a magyar festészet „hirdetői” a világban. Miért ne lennék én is ennek a vonalnak a követője?

Amikor az első festményt megvásárolta, tudta, hogy ez egy életre szóló elköteleződés lesz?

Egyáltalán nem. Az első kép, amit vásároltam, egy tipikus kanapé fölé való festmény volt. Képcsarnokban vettem a csendéletet, melyen egy asztal állt, és talán egy növény. Később aztán a képet elajándékoztam. Az erősen geometrikus világ kiszorította a figurális alkotásokat a gyűjteményből.

Az utóbbi időben több művésszel beszélgettem, akik egyöntetűen azt mondták, az emberek nem vásárolnak képeket, műalkotásokat. Ön, mint műgyűjtő, mennyire találkozik ezzel a helyzettel, illetve Ön szerint változhat ez a közeljövőben?
Úgy látom, hogy az emberek félnek a modern művészettől, mert nincs meg hozzá a kellő ismeretük és tudásuk. Nem értik, ezért eltolják maguktól, nem akarnak szembesülni vele. Inkább visszamennek ahhoz a nagybányai iskolához, vagy az 1930-as évek festészetéhez, amely ma nagyon ismert és könnyen érthető művészet.

Az a bizonyos elgondolkodtató festészet, amit én pont Barcsay Jenőnél ismertem meg, távol áll az emberektől. Szomorúnak tartom ezt a helyzetet. Butaság, nem tanulás és ítélkezés jellemző ma. Innen ered a ma oly sokszor hallható: „ilyet én is tudok csinálni” megállapítás. Ugyanakkor fontosnak tartom leszögezni, hogy ez főleg Magyarországon van így, külföldön másként működik. A baseli kortárs művészeti vásáron például sorok kígyóznak, az emberek vásárolnak, viszik haza a képeket.

A gyűjteményben megtalálható nemzetközi vonal honnan indult? Érzékelhető volt az Ön számára, hogy miután nemzetközi alkotások is bekerültek a gyűjteménybe, külföldön is nagyobb elismerést kapott a kollekció?

A külföldi alkotások gyűjtéséhez Konok Tamással való barátságom adta a kezdő lökést. Mivel feleségével sokáig külföldön is éltek, mindig elújságolták, milyen kiváló kiállításokat láttak. Engem pedig elkezdett foglalkoztatni, hogy a gyűjteményemben ezek az elhangzott nevek miért nem jelenhetnek meg. Az első vásárlás az ő segítségükkel történt. Egy jelentős svájci gyűjteményből egy Adolf Luther képet vásároltam. Bizonytalan voltam, mert nem ismertem ezt a világot, mégis belevágtam. Így indult, lépésről lépésre, majd pedig elkezdtem művészeti vásárokra járni, külföldi galériákkal kerültem kapcsolatba.

Az évek során megérkezett a visszaigazolás döntésem helyességéről. A nemzetközi alkotásoknak köszönhetem például, hogy a kollekció egyedüli magyarként bekerülhetett egy fantasztikus világválogatásba, a BMW Art Guide by Independent Collectors negyedik éve megjelenő kötetébe.

Ön szerint mi az a tulajdonság, amivel egy gyűjtőnek mindenképpen rendelkeznie kell? Ki a jó gyűjtő?

A művészettel lehetőleg ne pénzt akarjon keresni az illető; önmaga örömére csinálja és higgyen a jövőben. Nem szabad kapzsinak, mohónak és hiúnak lenni. Művelje magát folyamatosan, és rendelkezzen egy olyan fajta tudással, amely alapján alakítani tudja gyűjteményét.

 

Forrás: vehir.hu
            Ecoport magazin

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 3-7.
E-mail: arthouse@invitel.hu
Telefonszám: +36 88 561 310
Honlap: http://www.arthouseweb.hu
NYITOTT BALATON 2017


NYITOTT BALATON 2017

A Balatoni Regionális TDM Szövetség szoros együttműködésben a helyi és térségi TDM szervezetekkel idén tavasszal is megszervezi a Nyitott Balaton programsorozatot. Az egész régiót átfogó akcióra, melyhez idén Veszprém is csatlakozott, április 28 - május 14. közt kerül sor. Bővebben Rövidebben

Az akció alapvető célja megmutatni, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem a tavaszi és őszi időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni: pl. kerékpártúrák, gyalogtúrák, nordic walking, vízi sportok, gasztronómiai, borkóstolók, zenés élmények, gyermekprogramok, vagy csak gondtalan napfürdőzés a melengető napfényben a Balaton-parton.

A akció keretében számos családbarát, kerékpáros rendezvény várja az érdeklődőket és a négylábú barátaikkal érkezőket.

Veszprémben az alábbi programokat ajánljuk:

​További programok, részletek elérhetők a nyitottbalaton.hu oldalon.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Cím: 8200 Veszprém, Óváros tér 2.
E-mail: info@veszpreminfo.hu
Telefonszám: +36 88 404 548
Honlap: http://www.nyitottbalaton.hu
Tél a Veszprémi Állatkertben


TÉL A VESZPRÉMI ÁLLATKERTBEN

A Veszprémi Állatkert borjúfókái élvezik a hideg, téli időjárást, ugyanis a bőrük alatt felhalmozott vastag zsírréteg védelmet biztosít számukra a mínuszok ellen. Bővebben Rövidebben

Szintén a hűvösebb hónapokat kedveli két hópárducunk, Igor és Hara is, akik önfeledten hemperegnek az elmúlt hetekben lehullott hóban. Ilyenkor is érdemes ellátogatni az Állatkertbe, hiszen a havas táj igazán különleges élménnyé teszi a sétát, és az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően megtekinthetők belső kifutójukban többek között a zsiráfok, az orrszarvúk vagy éppen az ázsiai elefántok is.

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
E-mail: info@veszpremzoo.hu
Telefonszám: +36-88/566-140
Honlap: http://www.veszpremzoo.hu
VESZPRÉM SÉTA


VESZPRÉM SÉTA AZ IDEGENVEZETŐK VILÁGNAPJÁN

A Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. 2017. február 26-án, vasárnap, az Idegenvezetők Világnapja alkalmából, 10.30 órától ingyenes városnézést szervez helyi, profi idegenvezetők közreműködésével. Bővebben Rövidebben

A garantált gyalogos városnézés keretében szakavatott idegenvezetők, Ékes Mária és Hasprai Katinka mutatják be Veszprém nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára.

A február 26-i városnéző séta az Óváros térről indul 10.30-kor. A séta a Veszprémi Várba vezet.

A séta során játékot szervezünk apró nyereményekért.

Érdeklődni a Tourinform Veszprém irodájában, a 88/404-548-as telefonszámon vagy az info@veszpreminfo.hu e-mail címen.

Előzetes regisztráció nem szükséges.

Mindenkit sok szeretettel várunk!

(A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.)

Megújult az Öliva Hotel és Étterem honlapja


Megújult az Oliva Hotel és Étterem honlapja

Megújult honlappal, étlappal és ajánlatokkal is várja 2017-ben kedves vendégeit az Oliva Hotel és Étterem. Bővebben Rövidebben

Megújult az oliva.hu honlap.

A hotel és az étterem szolgáltatásainak alapos feltüntetése mellett új szekciókkal is bővült. Ilyen az Arcképcsarnok, a náluk megfordult művészekkel, vagy az Oliva Art, ahol azokat a művészeket mutatják be, akiknek a keze nyoma ott van az Olivában. Jancsó Miklós egy különleges vendégük volt.

 

Cím: 8200 Veszprém, Buhim utca 14-16.
E-mail: oliva@oliva.hu
Telefonszám: +36 88 403 875
Honlap: http://www.oliva.hu
VESZPRÉM DIÓHÉJBAN


VESZPRÉM DIÓHÉJBAN

Csendes sikátorok, mindig zúgó harangok. A borostyánnal beszőtt ódon várfalak tövében zöld pázsitos modern családi házak. Bővebben Rövidebben

Fenséges királyi múlt és innovatív, dinamikus jövőkép. Ismerje meg ezerarcú városunkat, büszkén vállalt örökségünket; járja be Veszprém szűk utcáit és tágas tereit. Nálunk ezer élmény várja!

Veszprém fekvése
Európai Unió, Magyarország, Közép-Dunántúl, Veszprém megye székhelye

Budapesttől 110 km-re, délnyugatra
A Balatontól 15 km-re, északra
A Bakonytól 25 km-re, délre


GPS koordináták: 47.09456, 17.90612

A királynék városa a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el, három kistáj találkozásánál: északról a Bakony hegyvonulata, délről a Balaton-felvidék, keletről pedig a sík Mezőföld északnyugati nyúlványa, a Veszprémi-fennsík határolja. Ez a központi helyzet jelentős szerepet játszott a város kialakulásában.

Veszprém a legmagasabban fekvő megyeszékhely: felszíne átlagosan 260 méterrel található a tengerszint fölött. A városon belül ugyanakkor nem ritkák a 30-40 méteres szintkülönbségek sem. Különösen szembetűnőek ezek a Séd-völgy déli és keleti oldalán, ahol az északnyugati szelek munkájának köszönhetően meredek dolomitsziklák törnek a magasba.

Veszprém megközelítése

Repülővel

Veszprém a Ferihegyi nemzetközi repülőtérről és a sármelléki Balaton Airportról egyaránt mintegy másfél órányi autózással érhető el. Budapestet közvetlen járatok kötik össze Európa számos városával, Sármellék charterjáratokat fogad a legfontosabb küldőországokból.

Közúton

Veszprém több országos főút csomópontjában található, ami bel- és külföldről egyaránt könnyen megközelíthetővé teszi. Budapesttel az M7-es autópálya és a 8-as gyorsforgalmi út köti össze. A fővárosból és a dunántúli városokból (Győr, Székesfehérvár, Szombathely, Siófok) 1-2 óra alatt elérhető. Számos menetrendszerinti autóbuszjárat köti össze Budapesttel és a megyeszékhelyekkel.

Vasúton

Veszprém a Budapest-Szombathely vasúti fővonalon fekszik, amelyen naponta több gyorsvonat közlekedik. A város átszállás nélkül érhető el a szlovén fővárosból, Ljubjanaból. A Veszprém-Győr vasútvonal részben a Cuha-patak vadregényes völgyében halad, ami magát az utazást is élménnyé teszi.


Lakosok száma
61.000

Testvérvárosok
Bottrop (D), Gladsaxe (DK), Nitra (SK), Ottignies-Louvain-la-Neuve (B), Passau (D), Rovaniemi (FIN), Sepsiszentgyörgy (RO), Tarnów (PL), Tartu (EST), Tirat-Carmel (IL)

Partnervárosok 
Ningbo (CN), Saumur (F)

Szlogen
Veszprém, a királynék városa

Veszprém – a név eredete

A város neve eredetileg Bezprem volt, mely szláv eredetű összetett szó. Jelentése nyelvészeink szerint: egyenetlen. Gizella királyné emlékét idézi Bonfini (Mátyás király történetírója) mondaszerű névmagyarázata: Gizella királyné „Vessz, prém!” felkiáltással mondott le drágakövekkel díszített bundájáról, hogy hozzájáruljon a Szent Mihály Székesegyház építési költségeihez. Elterjedt volt az a vélemény is, amely Veszprém nevét a város egyik kútjának, a Fehér kútnak német nevétől, „Weissbrunn”- tól származtatta.

Kiemelt látnivalók
Veszprémi Vár, Veszprémi Állatkert

Vásároljon Hungary Card-ot 10% kedvezménnyel!


Vásároljon Hungary Card-ot 10% kedvezménnyel!

Lepje meg magát és családját a 2017. évi Hungary Card – Magyar Turizmus Kártyával, mely számtalan megtakarítási lehetőséget kínál belföldön egy éven át. Bővebben Rövidebben

Fedezze fel Magyarország számtalan látnivalóját, természeti és kulturális értékeit, földön, vízen, levegőben, s mindezt sok-sok kedvezménnyel!

Válassza a kártya bármely típusát, a Basic, vagy Plus csomagot, kedvezményes utazási lehetőségek, múzeumi, színházi, állatkerti, cirkusz és fürdő belépők és sok más szabadidős tevékenység várja az országban.  A kártya nem névre szóló, így barátok, ismerősök is élvezhetik annak előnyeit 2018. január 31-ig.

A kedvezményeket három módon kaphatják meg: 

  • Kártya felmutatásával sok száz elfogadóhelyen, 
  • Közlekedési kedvezmények a szelvényfüzetben 
  • További vonzó kínálat az internetről letöltött és kinyomtatott  „e-szelvények”  segítségével

Egy kis ízelítő a kártyacsomagok tartalmából:

Hungary Card Basic: Az ára már az első használatnál megtérülhet, tartalmazza az összes felmutatós kedvezményt (10-50% szálláshelyek, éttermek, strandok, kalandparkok, fittness termek, színházak, múzeumok, fesztiválok stb.) és számos elektronikus kedvezmény tartozik hozzá, pl. fél árú belépők a Zsolnay-Negyedbe, Újszínházba, Bethlen Téri Színházba, Fővárosi Állatkertbe, 20% dunai hajózásnál, 25% a Fővárosi Nagycirkuszba, 50% a Művészetek Völgye Fesztiválra stb.

Hungary Card Plus: 

Magában foglalja a Basic csomag összes kedvezményét

  • 33-50% egyúti vasúti menetjegyre
  • 50% helyközi Volán autóbuszjáratokon
  • Ingyenes helyi közlekedés vidéki nagyvárosokban
  • 50% az Aquaworldbe
  • 50% Cserkeszőlő, Hévíz, Sárvár gyógyfürdőinek egyikében
  • 50% balatoni hajózásnál

Árak:

Hungary Card Basic: 6 000 Ft /db

Plus csomag: 12 000 Ft /db

A kártya érvényessége: 2018. január 31.

A 2017-es kártyák december végétől vásárolhatók meg a Tourinform Veszprémben (érdeklődni lehet: 88/404-548, 20/404-4044).

Megvásárolható >

A Tourinform Veszprém 78200 KUPONKÓDJÁNAK SEGÍTSÉGÉVEL 10% KEDVEZMÉNNYEL RENDELHETŐ MEG a kártya bármely típusa december 16-tól a www.hungarycard.hu oldalon keresztül. A kiszállítás ingyenes.

Az ú.n. „hátlapos” akció keretében a 2016. évi Hungary Carddal rendelkező vásárlók 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg a Hungary Card 2017. évi kiadását 2017.január 31-ig. Bármelyik kártyatípussal bármelyik típus megvásárolható.

 A kedvezmény igénybe vételére jogosít:
- 2016. évi szelvényfüzet, vagy hátlapjának leadása,
- ennek hiányában a kártya bemutatása. 

Teljes ár: Basic: 6 000 Ft

               Plus: 12 000 Ft

 Kedvezményes ár : Basic: 4 800 Ft

                                 Plus: 9 600 Ft

 

 

Cím: 8200 Veszprém, Óváros tér 2.
E-mail: info@veszpreminfo.hu
Telefonszám: +36 88 404 548
Honlap: http://www.veszpreminfo.hu
Érdeklődési kör