Aktualitások

Veszprém továbbjutott az EKF 2023 pályázat második körébe


Veszprém továbbjutott az EKF 2023 pályázat második körébe

Debrecen, Győr és Veszprém pályázatait ajánlja az Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) projekt döntőjébe a pályázat független nemzetközi szakértői testülete. Bővebben Rövidebben

Az Európai Bizottság (EB) szakértői a napokban Budapesten ültek össze, hogy kiválasszák a hét magyarországi pályázó - Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém - közül azt a hármat, amelyet a pályázat szűkített listájára javasolnak - közölte csütörtökön Budapesten Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár és Zupkó Gábor, az EB magyarországi képviseletének vezetője.

AIVA ROZENBERGA, A FÜGGETLEN SZAKÉRTŐI TESTÜLET ELNÖKE BEJELENTETTE: A BÍRÁLÓK DEBRECEN, GYŐR ÉS VESZPRÉM PÁLYÁZATÁT VÁLASZTOTTÁK KI.

A bizottság ajánlását a magyar kormányzat jóváhagyása véglegesíti, ezt követően a kiválasztott három település tovább dolgozik a pályázatán. A tanácsadó testület 2018 végén tér vissza és tesz ajánlást az EKF 2023 pályázat magyarországi nyertesére.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője hangsúlyozta: az EKF projekt jó példája annak, hogy az Európai Unióban a mindennapi viták mellett a legfontosabb kérdésekben egyetértés van. Például abban, hogy az erős nemzeti identitást kiegészíti egy európai identitás, amelynek egyik legfontosabb pillére a kulturális örökség - mutatott rá.

Káel Csaba, a testület elnökhelyettese az MTI-nek elmondta: a bizottság tizenkét tagja közül csak kettő volt magyar, a pályázat így arra is jó lehetőséget nyújtott, hogy a hét magyarországi település egy nemzetközi grémiummal ismertesse meg kulturális értékeit.

„Óriási lehetőség Veszprém és a Bakony-Balaton régió lakói számára, hogy a közösen beadott pályázatuk a döntőbe jutott. Örömmel tölt el, hogy a szakmai zsűri is meglátta a Veszprém 2023 pályázatban rejlő lehetőségeket. Már holnaptól folytathatjuk azt a munkát, amely a javaslatok részletes kidolgozása mellett olyan megoldásokat kínál a térségnek, amelyek a szezonalitásból adódó kihívások orvoslásával, munkahelyek teremtésével, s így az elvándorlás folyamatának mérséklésével, a tehetséges fiatalok megtartásával javítja a térség életminőségét.” – mondta Porga Gyula a bejelentést követően. Veszprém polgármestere hozzátette: „Mind magam, mind kollégáim nevében gratulálok a döntőbe jutott további városoknak, Debrecennek és Győrnek, és sok sikert kívánok nekik a további felkészülésükhöz.”

A polgármester szerint ez egy olyan verseny, ahol függetlenül attól, hogy az év végén mely városnak ítélik oda az EKF 2023 címet, minden pályázó nyer. Éppen ezért még azok a városok is győztesek, akik csak az első fordulóig jutottak, hiszen az előkészületi munkák során olyan városfejlesztési programot dolgoznak ki a települések, amelyek infrastrukturális fejlesztésekkel, a civil élet fejlesztésén keresztül, a kevésbé aktív közösségek bevonásával, élettelibb társadalmi és kulturális életet biztosítanak polgáraiknak. Ez pedig minden érintett település gazdagodását jelenti.

A verseny történetében ez az első alkalom, hogy egy város és egy régió közösen pályázik az EKF címre. A közös pályázat a több lehetőség mellett egy jelentős kihívás is, hisz az összes érintett település együttes érdekeit és elképzelését kell figyelembe venni és összehangolni. A hónapok óta tartó párbeszéd és az együttműködés eredményeképpen azonban olyan magas színvonalú pályázati anyag született, amelyet a zsűri is értékelt és érdemesnek talált továbbfejleszteni.

Porga Gyula hozzátette: „Szeretném köszönetemet és hálámat kifejezni mindazon helyi szakembereknek, művészeknek, az EKF 2023 Veszprém Művészeti Tanács tagjainak, civil szervezetek képviselőinek, - a lakosságnak, és az előválasztási ülésen résztvevő prezentáló csapatnak, hogy időt és energiát fordítottak a pályázat összeállítására. Továbbá köszönöm az EKF 2023 Veszprém Nagyköveteinek és nemzetközi partnervárosainknak, hogy kezdeményezésünket tiszta szívvel támogatták, s így ők is hozzájárultak ahhoz, hogy a térség lakói boldogabb jövő elé nézzenek.”

 

Forrás: vehir.hu

Cím: Veszprém
VESZPRÉM SÉTA


INGYENES VESZPRÉM SÉTA AZ IDEGENVEZETŐK VILÁGNAPJÁN

2018. február 25-én, vasárnap, az Idegenvezetők Világnapja alkalmából, 10.30 órától ingyenes városnézést szervezünk helyi, profi idegenvezető közreműködésével. Bővebben Rövidebben

A garantált gyalogos városnézés keretében szakavatott idegenvezető, Ferenczik Brigitta mutatja be Veszprém nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára.

Indulás: 2018. február 25-én 10.30 órától az Óváros térről

A látnivalók hagyományos bemutatása mellett a vendégek bepillantást nyerhetnek az idegenvezető szakma kulisszái mögé.

A séta során a várbeli kiállítóhelyek (Hősök Kapuja, Dubniczay-palota) tárlatvezetői, mint az idegenvezetők kistestvérei néhány percben bemutatják a saját épületüket, az aktuális kiállításaikat a vendégeknek.

Előzetes jelentkezés nem szükséges.

A séta minimum 5 fő részvételével indul.

A városnézés során együttműködünk a veszprémi idegenvezetőkkel (www.idegenvezetok-veszprem.org).

Szeretettel várunk minden korosztályt ingyenes programunkra!

Érdeklődni a Tourinform Veszprém irodájában, a 88/404-548-as telefonszámon vagy az info@veszpreminfo.hu e-mail címen.

(A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.)

 

 

Első helyezés a DiningCity Országos Étterem Héten!


Első helyezés a DiningCity Országos Étterem Héten!

Első helyezést szerzett a Malomkert Sörház a DiningCity Országos Étterem Hét őszi versenyén. A megméretésen a három fogásos menük 3300 forintos áron kategóriában összesen 34 résztvevő üzlet tette próbára magát. Bővebben Rövidebben

A Malomkert Sörház 2015-ben regisztrált először az eseményre, azóta begyűjtött egy második helyet, ám az idén a győzelemért szállt harcba. A DiningCity Országos Étterem Hét lényege, hogy top és prémium kategóriás vendéglátó egységek elérhető és megfizethető áron kínálnak többféle és változatos menüsort.

Az Étterem Hét alatt mintegy 240 látogató választotta a veszprémi vendéglátóhelyet, akik egytől tízes skálán értékelték a kiszolgálás színvonalát, az étel minőségét, valamint az étterem hangulatát. Cziszer Gergő konyhafőnök, illetve Nagy Zsolt étteremvezető csapata egyaránt 9.5 pontos értékelést kapott. Az étterem mindkét egysége kiválóan teljesített, így joggal érdemelte ki az első helyet.

A Malomkert Sörház a 2018. márciusi Étterem Hétre is benevezett, ahol a cél a cím megvédése lesz.

Cím: 8200 Veszprém, Fenyves utca 15.
Az eddigi szezon legjobb sípályája Eplényben


Az eddigi szezon legjobb sípályája Eplényben

Most érdemes elmenni Eplénybe, az Intersport Síarénába, mert nagyon jó körülmények várják a hazai síközönséget. Bővebben Rövidebben

Megállás nélkül havazik Eplényben, holnap nyitják fekete pályájukat!

Folyamatosan havazik Eplényben, az elmúlt két nap összesen 10-15 cm hó esett.

Tökéletes kondíciók várják vendégeiket, hiszen hétköznapi kedvezményes jegyárakkal lehet náluk síelni sorban állás nélkül, rengeteg havon.

Közel 5 km hosszan lehet náluk síelni, az ÖSSZES KÉK PÁLYÁJUK NYITVA van!

A hegytetőn 130 cm a hóréteg vastagsága!

Pénteken EXTRAPÉNTEK, azaz az összes kivilágított pálya üzemelni fog, egészen este 22:00-ig!

A holnapi nap folyamán megnyitják A4-es fekete pályájukat, a FIS minősítéssel rendelkező haladó pályát 52%-os leejtéssel!

Cím: 8413 Eplény
Opera és Balett közvetítések Londonból!


Opera és Balett közvetítések Londonból!

Royal Opera House - 6 sikerdarab a 2017/18-as évadban a Hangvillában! 2018 januárjától láthatók majd a Royal Opera House előadásai, közkedvelt opera- és balett klasszikusok a világ élvonalába tartozó operacsillagokkal és vezető táncosokkal. Bővebben Rövidebben

A Royal Opera House (ROH) London legjelentősebb operaháza, műsorán a balettektől az operán át a nagyzenekari koncertekig a klasszikus zene minden műfaja megtalálható. Előadásain olyan művészek lépnek fel, mint az örök díva, Anna Nyetrebko, az ifjú tehetség, Szonja Joncseva a kiváló bariton, Thomas Hampson vagy világhírű tenor, Jonas Kaufmann.

Az időben csúsztatott vetítések az alábbi időpontokban lesznek, minden alkalommal 17:00 órai kezdettel (az előadások címére kattinva további információkat olvashatnak):

2018.01.06. Csajkovszkij: A diótörő
2018.02.11. Joby Talbot: Alíz Csodaországban
2018.03.04. Puccini: Bohémélet
2018.04.22. Bizet: Carmen
2018.05.13. Verdi: Macbeth
2018.06.17. Puccini: Tosca

A vetítések jegyára 3.000,- Ft. A mind a hat előadásra jegyet váltó vásárlók kedvezményben részesülnek!
Érdeklődni a 88/889-179 és a 88/889-180 számon lehet.

Cím: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
Új zene a Tűztoronyban


Új zene a Tűztoronyban

A mindenki által ismert Csermák-verbunk mostantól a Szilágyi Harangegyüttes előadásában csendül fel óraütéskor. Bővebben Rövidebben

A torony harangjátéka egyébként nem először változik: első ízben 1938-ban, a Felvidék visszacsatolásának örömünnepén szólaltatták meg, a naponta kétszer, 12:20-kor és 19:20-kor felcsendülő, összesen 40 perces blokk pedig – Brodszky Ferenc, a zeneiskola akkori igazgatójának válogatása alapján – összesen hét művet tartalmazott. A Tűztorony aztán a II. világháború alatt elnémult, és csak a 80-as években volt hallható újra zeneszám minden órában – ekkor már csak egyetlen dallam, a jól ismert Csermák-verbunk.

Néhány éve viszont felmerült az igény, hogy a repertoárt kibővítsék, és jeles városi napokkor, ünnepek idején különleges, alkalomhoz illő dallamok szólaljanak meg. Az első új, digitálisan feljátszott harangjáték 2015 adventjén volt hallható, a repertoárba pedig mintegy 70 zeneszám került Händeltől és Kodálytól kezdve a Szörényi-Bródy-féle István a királyig. A finomhangolás ugyanakkor ezzel nem állt le, a városvezetés részéről a visszajelzéseket is figyelembe véve azóta is folyamatosan gondolkodtak rajta, mivel lehetne még unikálisabbá varázsolni a játékot, ami a turizmus szempontjából is Veszprém egyik zászlóshajója lenne – tájékoztatott Brányi Mária alpolgármester csütörtökön a városházán.

Ennek eredményeként született meg a megújult harangjáték, amely mostantól kezdve már igazi élő zene lesz – mondta el Rostetter Szilveszter, a korábbi és a jelenlegi átiratokat is végző orgonaművész.

„Időpont és zene tekintetében lényégében nincsen változás, továbbra is a Csermák-verbunk fog felcsendülni minden egész órában, szintetizált harang hang helyett viszont a Szilágyi Harangegyüttesnek köszönhetően valódi hangszereken szólalnak meg a zenék” – emelte ki. Természetesen nemcsak a verbunk újult meg ezzel, hanem az összes többi ünnepkörhöz választott zene is, így jövő márciusban, a lengyel-magyar barátság ünnepén például egy lengyel dallam hangzik majd el.

Albertné Balogh Márta, a Szilágyi Keresztény Iskola Harangegyüttesének vezetője elárulta, a közel 70 felvételt 12 diák részvételével a nyári szünetben, a Ferences-templomban készítették el, és mind a 12, egész órában felhangzó ütést egy-egy gyerek játszott fel. Az utómunkálatokban segítségükre volt Almásy András hangmérnök és Trieb László is. Az együttes egyébként éppen idén szeptemberben ünnepelte tíz éves fennállását, így a megújult harangjátékkal egy ajándékot is szeretnének átnyújtani Veszprém városának.

A Tűztorony zenéje ezzel minden ízében veszprémivé vált, hiszen mind a Csermák-verbunk, mind az önmagában is unikális Harangegyüttes és az iskola veszprémi, de a feljátszott szerzemények között is több veszprémi van. Egy igényes, személyes kötődésekkel, történetekkel gazdag, igazi lokálpatrióta teljesítmény született így – emelte ki Perlaki Claudia, az önkormányzat kulturális csoportjának vezetője.

A megújult Csermák-verbunk november 30-tól már hallható.

Forrás: vehir.hu

Cím: 8200 Veszprém, Vár u. 9.
VESZPRÉM - EGY KARNYÚJTÁSNYIRA A BALATONTÓL


VESZPRÉM - EGY KARNYÚJTÁSNYIRA A BALATONTÓL

Összegyűjtöttük a legfontosabb "balatoni tudnivalókat", hogy ha eljön egy téli, partmenti séta ideje, csak szemezgetni kelljen a legjobb helyekből – de akár már a eljövendő tavasz kirándulásait, illetve a nyaralást tervezők is találhatnak megfelelő úticélt maguknak. Bővebben Rövidebben

A Balatonról két jelzőt biztosan mindenki kívülről tud: a magyar tenger és Közép-Európa legnagyobb tava.Természetesen ezen a két ismertetőjegyen kívül sokkal több minden van, ami a tóhoz köthető: borok, kilátók, múzeumok, várak, kastélyok... ezek mind szép számmal találhatóak a Balaton körül, akik pedig kétkeréken fedeznék fel a tó legszebb helyeit, nos, ők sem maradnak  hasznos információk nélkül.

Magyarország éghajlata köztudottan kontinentális, azonban a Balaton környékén jóval több mediterrán hatás érvényesül, melynek nem csak az ott élők, de bizony a bortermelők is örülhetnek, hiszen a Balaton északi partján terülő dombok, a víz által visszavert napfény és az egyedülálló, szinte mediterrán klíma együttesen kiváló körülményeket biztosítanak a szőlőgazdálkodáshoz.

A tó 77 km hosszú, Tihany és Szántód között a legkeskenyebb, itt 1,5 km a távolság - a legtöbbet pedig Balatonalmádi és Balatonvilágos között kellene úsznunk, ha az északi partról a délire vágyódnánk, a két település 12,7 km távolságra fekszik egymástól „vízvonalban”. 

 A kerékpárút kiépítése jelentős mértékben hozzájárult a turizmus fellendüléséhez. Az 1993-ban elkezdett utak 2002-re váltak teljesen járhatóvá kétkeréken, s bár bizonyos területeken azóta is folyamatos fejlesztésre szorulnak, összefüggő utat alkotnak a tó kerül – hol teljesen kiépített kerékpárúton, hol pedig a parti települések közutain a tó teljes, 210 km-es kerülete biztonságosan körbebiciklizhető.

A Balaton persze nem csak jó időben kínál szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket, a helyi szervezetek egyre inkább törekednek arra, hogy a nyári időszakon kívül is eladhatóvá tegyék a tavat – ezért esősebb, illetve hidegebb napokon, akár télen is érdemes felkeresni a környéket, többek közt kiváló fürdői miatt.

Fürdők:

 • Siófok: Galerius fürdő 
 • Marcali: Városi és szabadidő központ 
 • Hévízi tó 
 • Zalakaros 
 • Alsópáhok 
 • Kehidakustány 
 • Zalaszentgrót 
 • Fonyód- Csiszta fürdő 
 • Igal 

Kalandparkok:

Kisgyerekes családok, kalandozni vágyók számtalan kalandpark közül válogathatnak.

 • Zamárdi 
 • Tihany 
 • Balatonfüzfő 
 • Gyenesdiás
 • Csopak
 • Balatonboglár 
 • Zalaszabar
 • Nemesvita- Westernpark 
 • Rezi Dínópark
 • Balatonfüred- Extrém Kalandpark 

Természeti kincsek:

Természeti csodákban is bővelkedik Balaton és környéke, Hévíz gyógy-és termálvize a gyógyulni és kikapcsolódni vágyóknak, míg a Kőtenger, vagy a Szent-György hegy a kirándulóknak kínál érdekes látnivalókat. Látnivalók közül kuriózumnak számít a Tapolcai tavasbarlang, ahol a látogatók csónakkal járhatják körbe a föld alatti barlangrendszert.

 • Hévízi tó 
 • Kis-Balaton 
 • Kőtenger (Szentbékálla)
 • Szent György-hegy 
 • Hegyestű (Monoszló)
 • Tapolcai tavasbarlang
 • Csodabogyós-barlang Balatonederics
 • Lóczy-barlang Balatonfüred
 • Tihanyi Barátlakások

Várak, Kastélyok:

 • Szigliget 
 • Nagyvázsony 
 • Keszthely 
 • Balácapuszta 

Kilátók:

 • Balatonvilágos: Panoráma kilátó
 • Balatonkenese: Soós-hegyi kilátó
 • Balatonalmádi: Óvári kilátó 
 • Alsóörs: Csere-hegyi kilátó 
 • Csopak: Endrődi Sándor kilátó
 • Balatonfüred: Jókai és Noszlopy kilátó
 • Tihanyi-félsziget
 • Köveskál-Szentbékálla: Fekete-hegyi Eötvös Károly kilátó
 • Mencshely: Kossuth kilátó 
 • Badacsony: Kisfaludy kilátó 
 • Badacsonyi körút: Rózsakő, Hertelendy kilátópont, Kisfaludy-kilátó, Kő-kapu, Tördemici
 • kilátópont, Bujdosók lépcsője, Ranolder-kereszt
 • Fonyód: Sipos-hegyi, Valkó, Várhegyi Szépkilátó 
 • Balatonboglár: Gömbkilátó
 • Siófok: Víztorony
 • Zamárdi: Kőhegy 


Látogatóközpontok:

Ezen kívül látogatóközpontok és múzeumok is várják a turistákat, ahol a kíváncsiskodók
mélyebb betekintést nyerhetnek többek között a tihanyi levendula ültetvények titkaiba,
Balatonfüreden pedig a tó élővilágát ismerhetik meg közelebbről.

 • Tihany Levendula Ház Látogatóközpont 
 • Balatonfüred Bodorka: a Balaton élővilágát bemutató ökoturisztikai látogatóközpont
 • Gyenesdiás-Keszhely Természet háza
 • Tapolcai tavasbarlang 
 • Badacsonytördemic ökoturisztikai látogatóközpont
 • Zánka Gyógynövény-völgy 

Múzeumok:

 • Tihany: Kogart  
 • Keszthely: Balaton Múzeum 
 • Balatonszárszó: József Attila Emlékház
 • Balatonfüred: Jókai Mór Emlékház 
 • Badacsony: Egry József Múzeum
 • Badacsony: Szegedy Róza Ház 
 • Balatonszemes: Latinovits Zoltán Emlékmúzeum
 • Nikla: Berzsenyi Dániel lakhelye

Állatparkok:

Akik szívesen töltenék állatok közt az időt, azok sem maradnak program nélkül, számos helyi
állat-és vadaspark áll az az érdeklődők rendelkezésére.

 • Keszthely- Gyenesdiás: Festetics Imre Állatpark
 • Kápolnapuszta: Bivalyrezervátum 
 • Salföld: Major 
 • Balatonederics: Afrika Múzeum 

Különleges járművek a Balaton körül:

Végezetül pedig, a Balaton nem csak két, vagy négykeréken izgalmas, de számos különböző
vízi, vagy szárazföldi jármű kínál kipróbálási lehetőséget, hogy a balatoni időtöltést még
izgalmasabbá tegye.

 • SUP (Stand-up paddle): Tihany, Siófok, Balatonföldvár
 • Sárkányhajó: Balatonfüred 
 • Hőlégballon: Keszthely-Hévíz 
 • Sétarepülés: Siófok, Balatonederics 
 • Kisvasút: Balatonfenyves-Somogyszentpál 
 • Segway: Hévíz, Zalakaros, Balatonfüred
Cím: Balaton
Remek veszprémi éttermek


Remek veszprémi éttermek

A saját konyhánk egy kellemes hely, de időnként ki kell szabadulni belőle.Szerencsére, van hova indulnunk: kevés város büszkélkedhet annyi étteremmel, mint Veszprém!A meglévők folyamatosan megrázzák magukat és forradalmat csinálnak, az újaknak pedig a lendület ad szárnyakat. Bővebben Rövidebben

Ámulatba ejtő az a gasztronómiai csúcsteljesítmény, amit a veszprémi éttermek produkálnak. Az elégedett vendégeken kívül a szakma is rácsodálkozik például, hogy a nem kisebb tekintélyű éttermi kalauz, mint a francia Gault & Millau 2017-ben három veszprémi éttermet is a legjobb ötven közé választott az országban. Vidéki nagyvárosok, megyeszékhelyek között ez példa nélküli! És ők itt vannak a közvetlen környezetünkben, karnyújtásnyira, vagy épp a négy fal közül kiszabadulva egy oxigéndús séta végpontjaként. Télen is, amikor a város egészen más, intimebb, bensőségesebb arcát mutatja, a közelgő ünnephez méltón. S ha valaki nem olyan szerencsés, hogy Veszprémben élhet, annak a naptárban érdemes kijelölni azokat a napokat, amikor itt szeretne ébredni, végiglátogatva a hírből már jól ismert helyeket. Szóval, egy rövidke időre hagyjuk pihenni az otthoni kötényt, és adjuk át magunkat az élménynek, amit nem csak az ízek töltenek meg érzelmekkel, hanem mindaz, ami a vendéglátáshoz még hozzátartozik: belső terek, bútorok, fények, illatok, felszolgálói derű és egy jól eltalált zene. Veszprém bűvölete ugyanis az éttermek küszöbén átlépve is folytatódik.

Lepjük meg magunkat! Lepjünk meg társat, barátot, kollégát vagy szomszédot élményt adó vendéglátással! A téli napok könnyebben indulnak, a déli ebéd megtöri a ködös egyhangúságot, egy pompás hangulatú vacsora pedig minden napot ünnepnappá kerekít ki!

Az állatkert környéki sétánkhoz máris két nagyágyút rendelhetünk hozzá. A Villa Medici fajsúlyos zarándokhely, vargányakrém-levesükért budapesti és külföldi törzsvendégek sem restek autóba ülni, az étterem 26 éve szerepel a legjobb vidéki éttermek toplistáján. A tőszomszédságban lévő Nosztalgia Garden lazább, fiatalosabb lendületű, de az ételek minőségéből itt sem engednek, maximum csipetnyi modernség megengedett.

 

Ha hamisítatlan magyaros konyhát szeretnénk, akkor irány a Betekints Hotel étterme. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség védnöki táblája alatt kóstolhatók a jellegzetes hazai ízek: ököruszály és borjú raguleves, bőrén sült süllő, pecsenye kacsamell, zsírjában sült kacsamáj, libacomb, borjúpaprikás, mangalicapofa és szarvas gerinc sorakozik az étlapon. Ezekhez bízvást találunk hozzáillő bort a csaknem ötvenféle tételt felsorakoztató borlapon.

 

A belvárosi Buhim utca minden köve mesél, amíg odaérünk az Oliva étteremhez. A „fine dining” helyett itt a „nice dining” lakik: a kiváló alapanyagra épített kreatív konyha mellett komoly hangsúlyt fektetnek az élményt adó hangulatra. A falakról világhírű zenészek és írók mosolyognak ránk, akik már vendégei voltak a háznak. Azt is kifoghatjuk, amikor a tulajdonos, Mészáros Zoltán bújik köténybe, és valamelyik egzotikus utazása során ellesett főzési technikáját csillantja meg: Bali, Thaiföld, Indonézia vagy Franciaország inspirációja megannyi titkot rejt, s kóstolhatóvá válik a nagyvilág.

 

A GUSTO13 leánykori nevén Chianti-ként söpört be megannyi fogyasztói és szakmai elismerést. A fényes pedigree-t megőrizve nagy fordulatot hajtottak végre: a jelentősen átalakított belső térbe egy nyüzsgő és szerethető bisztrót álmodtak, ahol remek reggelivel és kávéval indulhat a nap. Hétköznap is élményt adó ebédet ígérnek, és kifinomult vacsorát akár egy színházi előadás után. A nagy kedvecnek számító Gusto Delicate üzlet is beköltözött az étterembe, tovább fokozva az étvágyunkat, s nem utolsó sorban hazavihetővé téve a ritka jó ízharmóniákat. Erősödő alapanyag-minőséget ígérnek, és a Chiantit se érdemes siratni, hisz megmarad náluk a magyar és a mediterrán konyha fúziója, sőt, lesz újra pizzájuk!

 

A Fricska étterem Veszprém festői részén, a Séd patak partján fekszik, műemléki környezetben, a hatszáz éves Frick malom és a 300 éves kanonoki lak alkotta épületegyüttesben. Modern magyar konyhába visz egy fricskát Havasi Gábor főszakács, aki a Szent Donát és a Söptei pincészetek éttermeiben szerzett tapasztalatot. A Fricska 2017-ben elnyerte Magyarország Leghangulatosabb Kerthelyisége címet. Otthonos, gyerek és kutyabarát hely, amiért érdemes Veszprémbe látogatni. 

 

S ha már a Veszprémvölgyben csavargunk, ki ne hagyjuk a Benedek-hegy lábánál hívogató Gizella Hotel éttermét. Ezt a tradicionális helyet is új ötletekkel gazdagítják újabban: a törzsvendégek kedvenc ételeire hagyatkozva színesednek. A közepes árfekvésű, magyaros konyha lehetőség szerint helyi termelők alapanyagait használva normálméretű adagokat küld az asztalra. Méltán büszkék a Gizella-módra készült bélszín-javára, ami a libamáj és a bélszín-java kellemes randevúja zöldbors-mártással és körteburgonyával. Érdemes odafigyelni rájuk, hisz ők sem csak a hoteljük szállóvendégeire főznek! 

 

Ugyancsak a Séd-völgy gasztrotérképén szerepel a Malomkert Sörház. A patakvölgyi sétaút egyik kiindulópontja a veszprémi vár északi oldalán, a Püspöki pihenő szomszédságában. Az egykori Kopácsy-Friedler-malom szintén a modern vendéglátás jegyében újult meg, ahol a régi és új izgalmas ötvözeteként hangulatos étterem várja a látogatókat. Házi csapolt söreik mellett kézműves sörök széles választékát kínálják, étlapjukon a kedvelt magyaros ételek és mediterrán különlegességek egyaránt fellelhetők. A Sörház az utóbbi  "étterem hét” versenyen országos első helyezést ért el. Saját játszótér várja a kicsiket és kutyabarát is az étterem.

Cím: 8200 Veszprém
Érdeklődési kör