Aktualitások

A veszprémi látnivalók ünnepi nyitva tartása az október 23-i hosszú hétvégén


A veszprémi látnivalók ünnepi nyitva tartása az október 23-i hosszú hétvégén

Az alábbiakban olvashatják a veszprémi látnivalók ünnepi nyitvatartását. Bővebben Rövidebben

Laczkó Dezső Múzeum és kiállítóhelyei

Október 21-én és 22-én (szombaton és vasárnap) a szokásos nyitva tartás szerint várják az érdeklődőket:

 • Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi Ház: 10-18.00
 • Hősök Kapuja LátogatóközpontTűztorony: 9-17.00
 • Várbörtön: egyénileg és csoportosan is, szaktárlatvezetéssel lehet látogatni hétfőtől szombatig 9 órától 14 óráig. A tárlatvezetések időpontja: 9 óra; 10 óra; 11 óra; 12 óra; 13 óra; 14 óra. Előzetes időpont-egyeztetés a 06 88 610 517; 06 88 610 516; +36 30 789 4524-as telefonszámon, illetve a szantoattila@ldm.hu e-mail címen.

A Laczkó Dezső Múzeum kiállítóhelyei 2017. október 23-án, hétfőn zárva tartanak. 
(Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi Ház, Hősök Kapuja Látogatóközpont: Tűztorony, Várbörtön)

 

Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ

A Szaléziánum október 21-én 9-17 óráig lesz nyitva.
Október 22-én és 23-án zárva tartanak.
 

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és kiállítóhelyei

A Piarista templom csak szombaton (10.21.) és vasárnap (10.22.) lesz nyitva 10-től 17 óráig. A nemzeti ünnepen, hétfőn zárva tart.

Október 21-22-23-án, szombaton-vasárnap-hétfőn nyitva lesz a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Szent György-kápolna 10-18.00 óráig. 

A Gizella-kápolna látogatása  (előzetes bejelentkezéssel: tel.: 88/426-095) is lehetséges egy másik bejáraton.

Az Érseki Palota felújítás miatt 2018 nyaráig zárva tart. A Kiegyezés és koronázás 1867 című kiállítás megtekinthető a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Tejfalussy kanonoki épületében. (Veszprém, Vár u. 35.)
 

A Szent Mihály Bazilika októberben minden nap nyitva tart.

 

A Művészetek Háza kiállítóhelyei

Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény és a Csikász Galéria:

október 21-én nyitva 10-18

október 22-23. zárva

november 1. zárva
 

Dubniczay-palota összes kiállítóhelye:

október 21-22. nyitva 10-18

október 23. zárva

november 1. zárva

 

A Veszprémi Állatkert az év minden napján nyitva tart. 

Október 21-22-én 9-17.00-ig, október 23-án 9-16.30 óráig várják a látogatókat.

Cím: Több helyszínen
Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat


Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat

Veszprém Megyei Jogú Város a bakonyi és a balatoni régióval összefogva indul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésre kiírt pályázaton. Október 4-én egy sajtótájékoztató keretében mutatták be az elmúlt hónapok előkészületeinek eredményeit. Bővebben Rövidebben

​Az EKF 2023 térségi pályázat arculatának megalkotására három veszprémi kötődésű grafikai stúdió kapott meghívást. Feladatuk egy régióba illeszkedő koncepciót kifejező logó megtervezése volt a „lépcsők és sarkok”, a „víz és szél”, valamint a „játék és inspiráció” hívószavak szellemiségében.

A két körös pályázatra mindhárom stúdió több tervezetet, logóvázlatot nyújtott be, amelynek szűkítése, kiértékelése anonim módon folyt, nagyszámú partner (térségi szereplők, szervezetek képviselői, a Művészeti Tanács tagjai, helyi intézmények szakemberei stb.) véleményének meghallgatásával. Ennek alapján a három pályázótól összesen hat logóvázlat került közönségszavazásra, illetve további értékelésre.

A logótervek közönségszavazásán a Stalker Studió Kft. egyik munkája kapta a legtöbb szavazatot.

A hat kiválasztott munka bővített, vizuális hátterét és koncepcióját is tartalmazó összesített pályázati anyagot egy 11 fős, különböző szakterületekről érkező szakmai zsűri véleményezte. Ezek alapján a végleges arculat elkészítésére a Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész által képviselt Art-And Bt. kapott megbízást.

Az EKF pályázat tartalmi koncepciójával karöltve, az embléma Veszprém városán túl elsősorban a Bakony-Balaton térségének egyes régiói között létrejövő együttműködést, valamint az ebben rejlő pozitív tartalmakat jeleníti meg. A régióra jellemző példátlan kulturális és földrajzi sokszínűség és az azok kölcsönhatását, összemosódását, az emblémában fő elemként megjelenő hullám-motívum szimbolizálja. A hullám, nem csupán a Balaton vizére, és a Bakony hegyvonulatára utal, hanem asszociatív értelemben azok egymásra hatására, földrajzi és kulturális egymásba olvadására is.
Az arculati koncepció grafikai eleméhez az ötletadó Jokesz Anna animáció tervező volt.

Kiemelt fogalmak:

egymásba fonódás – kölcsönhatás – harmónia – játékosság – „Vízből kinövő táj” 
A logó tipográfiai megoldásában a Veszprém-felirat monolitját megszakítva, utal az egyes részekből (betűk) megszülető egészre (Veszprém), mint az együttműködés szimbólumára, elsősorban a játékosság hívószavát követve.
Szintén az Art-And bt. dizájntervei alapján elkészült a projekt hivatalos weboldala is, melynek kifejlesztésére a Bemind Kft. kapott megbízást.

A projekt hivatalos weboldala:
www.2023veszprem.hu

A projekt hivatalos Facebook oldala:
https://www.facebook.com/2023Veszprem/

A nagykövetekkel készült videó interjú elérése:
https://www.youtube.com/watch?v=yywBXMmfKEs

A pályázathoz, Veszprém régiós kezdeményezésének népszerűsítéséhez továbbá elkészült egy kisfilm is, amely a város EKF projektjét támogató nagyköveteket is bemutatja.

 

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat nagykövetei:

Freund Tamás, Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke. Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa.

Gulyás Péter, tizenhatszoros Magyar Bajnok kézilabdázó

Laposa Zsófia, borász

Laposa Bence, borász, a Balatoni Kör elnöke

Likó Marcell, Fonogram- és Gizella-díjas zenész, a Vad Fruttik zenekar vezetője, rádiós műsorvezető

Mikósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő

M. Tóth Géza, Oscar-díj jelölt, Balázs Béla díjas filmrendező, producer, a KEDD Kreatív Stúdió alapítója és vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. Az International Academy of Television Arts and Sciences tagja

Ókovács Szilveszter, operaénekes, zenekritikus-publicista, rádiós és televíziós műsorvezető, 2010-2011-ben a Duna TV vezérigazgatója, 2011-től a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, majd főigazgatója

Szakály György, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora

Zoób Kati, divattervező, a Katti Zoób divatmárka megalkotója. Munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el

A város a veszprémi emberekkel együttműködésben, az ő támogatásukkal és javukra szeretné megvalósítani programját. Veszprém szándéka szerint pályázatában hangsúlyos szerepet kap a város kiemelkedő kulturális mozgósító ereje és kivételes adottságú rendezvényhelyszínei, a régió idegenforgalmi vonzereje.

Kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a térségi összefogásra, a társadalmi szerepvállalásra és a megvalósuló programok nemzetközi, valamint európai vonatkozásaira. A pályázat benyújtásának a határideje 2017. december 20.

 

Cím: Veszprém
Veszprémben rálicitálnak a nyárra


Veszprémben rálicitálnak a nyárra

Végre-végre megint lehet ruhában-cipőben járni, és nem kell 42 fokban, csekély öltözetben azon töprengeni, hogy a túléléshez mit lehetne még levetni. Bővebben Rövidebben

 Az ember azt gondolná, hogy a nyár elmúltával alacsonyabb fokozatba kapcsol Veszprém, a valóságban azonban még a királynék is meglepetten csettintenének városuk őszi programja láttán. Az iskolára hangolt gyerekeket egy szomszéd vári osztálykirándulással, vagy hétvégi, családi kiruccanással lehet vigasztalni. Mutatjuk a kínálatot.

A veszprémi érsekség főtemploma, a várbéli Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház kétségkívül a város egyik legjelentősebb szimbóluma. Az eredeti templom az államalapítás korában épült, és minden bizonnyal ez Magyarország legrégebbi székesegyháza, noha bazilika rangot csak 1981-ben kapott II. János Pál pápától. A templomot Mihály arkangyal, a mennyei seregek vezére védi. Elnevezésében szerepet játszhatott, hogy az egyházmegye területén komoly harcot igényelt a lakosság keresztény hitre való áttérítése: a veszprémi püspökséghez tartozott egyebek mellett Koppány vezér központja, a mai Somogy megye területe is. Szent Mihály havában, azaz szeptemberben, annak is utolsó hétvégéjén tartják a templom védőszentjének búcsúját Veszprémben. Szeptember 29-én, péntek délután egy helyi vonatkozású egyháztörténeti kötetet mutatnak be a Szaléziánumban, szombat reggeltől pedig a Vár utcán kezdetét veszi a népművészeti kirakodóvásár. A forgatagban helyi táncosok, kézművesek tűnnek fel minőségi, kézzel készült portékáikkal, ékszereikkel és csipkéikkel. Ott lesz a Kabóca Bábszínház is, az éhesek pedig a régi korok ízeit kóstolhatják. A város felfedezéséhez nekiindulhatunk útikönyvvel, aki azonban kicsit szervezettebb élményekre vágyik, az szombat délelőtt 11 órától csatlakozzon a Tourinform Iroda városnéző sétájához: az Óváros térről indulva a Várnegyedbe visz majd az út. Este hatkor István és Gizella szobránál a légierő zenekara zendít rá, amit tán még Szent Mihály is hallani fog a felhők között nyargaló lován. A hagyománytisztelő városban vasárnap fél tizenegytől szentmisét tartanak a Bazilikában, utána bakonyi pásztortáncokat tanítanak a Szentháromság téren, délután pedig pásztorkutya-bemutató és birkaterelés lesz a színházkertben.

A Szaléziánumban szeptember közepétől Mária Terézia korabeli bútorok, Czóbel Béla, Nagy István és Egry József festményei, herendi porcelántárgyak, Kovács Margit kerámiák és egyéb különlegességek várnak a látogatókra egy budapesti orvos házaspár hagyatékát bemutató kiállítás jóvoltából. A Szent Mihály búcsú idején a Szent Mihály Bazilika harangjait, a hozzájuk kapcsolódó történeteket mutatják be az árkádos folyosón, és a vásárba könyveikkel, ajándékaikkal ők is kitelepülnek a ház elé.  A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódva a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény négy filmvetítést tart a „Kiegyezés és koronázás 1867” című kiállításához kapcsolódóan: az 1848‒1849. évi forradalom és szabadságharc eseményeitől Rudolf trónörökös haláláig veszik végig a Magyar Királyság történetét. Vetítőbe kerül a Hídember, az Erzsébet királyné, a Rosszemberek és A trónörökös című filmek kópiája.

A Laczkó Dezső Múzeum szintén őszi parádéba kezd: szeptember 26-án Szabó Magda életútját idézik meg, egy mini-tárlatban pedig a Veszprémben őrzött 12 darab Szabó Magda-levelet mutatják be. Október 11-én a Várban lévő Tejfalussy-házban arra emlékeznek, hogy Szent-Györgyi Albert 80 évvel ezelőtt kapott Nobel-díjat a C-vitamin felfedezéséért. Ugyancsak a múzeumban őrzik azt az 1967-ben készült grafika-sorozatot, aminek darabjai a Balatonról írt versek illusztrációi. A Würtz Ádám, Borsos Miklós, Udvardi Erzsébet, Korniss Dezső, Orosz János, Szász Endre és Kass János nevével fémjelzett sorozatból október 14-én a Kossuth utcai Turisztikai Információs Pontnál utcatárlatot rendeznek. A Magyar Festészet napján, október 18-án képzőművészeti raktárát nyitja ki a múzeum, és az ott rejtőző kincsek közül ezúttal a sümegi művésztelep palettafestményei kerülnek reflektorfénybe. Az Arany János-emlékév jegyében „Egy magyar bárd példája századokon át” címmel Toldi Éva tanár-újságíró tart előadást október 22-én a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban. Október 19-től év végéig Kondor Béla kiállítás lesz a múzeumban, a Tűztoronyban pedig október 28-án tartanak szezonzárót ingyenes tárlatvezetéssel és titkos lépcsőkkel. Márton nap előestéjén, november 10-én szintén a piarista templomban mutatják be az „Énekek Szent Márton püspök tiszteletére” című énekeskönyvet.

Veszprém két színháza és a bábszínház se akar lemaradni az őszi parádéról: a Veszprémi Petőfi Színházban Bob herceg bemutató lesz Kállay Borival és Dósa Mátyással, műsoron lesz A király beszéde és a Noir Színház Hamupipőkéje. A Pannon Várszínház a Mágnás Miskát és A Pál utcai fiúkat játssza, október 15-én pedig Csányi Sándor önálló estje lesz a Hangvillában.

Ha Veszprémben azt mondod, hogy „kabóca”, minden gyerek szája rögvest fülig ugrik. Tudják, hogy akkor kaland, móka és kacagás következik. A Kabóca Bábszínház a nem kihagyható kategóriába sorolható, ezt ők is tudják, és minden előadásukkal túlszárnyalják a várakozást. Szeptemberben és októberben játsszák A hét királyfi, a Helka, a Balaton tündére, a Szegény Dzsoni és Árnika, A rút kiskacsa, és az Álomszövők című előadásokat.  

A nemzetközi hírű kézilabda-csapat otthonába, az Arénába ősszel színház és zene is költözik. Október 13-án életre kel a Sherwood-i erdő legendája: a klasszikus Robin Hood-darab musical verzióját élő zenekar kíséri, a szereplők között ott lesz Gesztesi Károly, Vikidál Gyula, Gubik Petra és a veszprémi születésű Vastag Tamás. Másnap a Kárpátia zenekar döngeti az Aréna falait, október 21-én pedig az Alföldi Róbert rendezte Hegedűs a háztetőn érkezik, Stohl András főszereplésével.

Hello ősz! Veszprém vár! 

További programok itt olvashatók.

Cím: Veszprém
Döntőben az EDEN pályázaton


Döntőben az EDEN pályázaton

A Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. a legjobb 5 pályázó közé került a „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja” címet viselő pályázatán „Kiváló Európai Desztinációk” – „European Destinations of Excellence'' (EDEN) témában. Bővebben Rövidebben

A Magyar Turisztikai Ügynökség által koordinált 2016/2017-ben kiírt pályázat témája a kulturális turizmus volt, amelynek keretében Magyarországon „Vidéki MÚZSA kerestetik – Műemlékek, Úti célok, Zseniális Attrakciók" címmel választották ki a legjobb desztinációt.

A pályázaton több fontos partnerrel együttműködve indultunk és alakítottunk ki hívogató csomagajánlatokat a négy évszaknak és több célcsoportnak megfelelően, Veszprémi múzsák: az örök nő négy arca – Múz(s)eális kalandok a királynék városában és a Bakony-Balaton térségben címmel.

Közreműködő partnereink voltak:

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, Zirc Városi Önkormányzata, Ciszterci Látogatóközpont Kft., Herend Város Önkormányzata, Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., Művészetek Háza Veszprém, Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ, Veszprémi Ünnepi Játékok Közhasznú Nonprofit Kft., Veszprémi Turisztikai Egyesület, Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft., Balaton Best Térségi Turisztikai Nonprofit Kft., Balatonalmádi Turisztikai Egyesület, Tihanyi Legenda Közhasznú Nonprofit Kft.

A pályázatok elbírálása a Magyar Turisztikai Ügynökség mint kedvezményezett szervezeti keretei között zajlott le. A formai és többlépcsős szakmai értékelést a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Miniszterelnökség Kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkársága és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért felelős államtitkársága érintett képviselője által felállított értékelő csoport végezte. Az értékelés során sor került a pályázó térségek helyszíni meglátogatására is. A tizenhét pályázóból öten kerültek a döntőbe, Veszprém mellett Gyula, Pécs, Székesfehérvár és a Felső-Tisza-vidék kapott meghívást a szakmai záró konferenciára. A végleges döntést 2017. szeptember 15-én a Pesti Vigadóban a záró konferencián hozta meg egy döntőbizottság, amely turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből állt.

Megosztott első helyezett lett az Irány Pécs Nonprofit Kft. - KULTÚR(K)ALAND és a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. - Tündérmező öröksége - Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken című pályázata.

A pályázaton az első ötbe került desztinációként az elismerő oklevél mellett, Veszprém városának a következő évben a Magyar Turisztikai Ügynökség segítséget nyújt marketingeszközeinek fejlesztéséhez 500.000 Ft értékben. A Veszprémről és térségéről készült csomagajánlatok megjelennek az eden.itthon.hu micro-site-ján, ahol link segítségével el lehet majd jutni a térség önálló honlapjához is. 

Cím: Veszprém
Vásároljon Hungary Card-ot 10% kedvezménnyel!


Vásároljon Hungary Card Plust 30% kedvezménnyel november 30-ig!

Lepje meg magát és családját a 2017. évi Hungary Card – Magyar Turizmus Kártyával, mely számtalan megtakarítási lehetőséget kínál belföldön egy éven át. Bővebben Rövidebben

Szeptember 14-től, csütörtöktől irodánkban, a Tourinform Veszprémben (Óváros tér 2., tel.: 88/404-548) is kedvezményes áron, 8400 Ft-ért vásárolható meg a Hungary Card Plus típusú kártya a szezonvégi HungaryCard akció keretében. Az akció 2017. november 30-ig tart.
 

Fedezze fel Magyarország számtalan látnivalóját, természeti és kulturális értékeit, földön, vízen, levegőben, s mindezt sok-sok kedvezménnyel!

Válassza a kártya bármely típusát, a Basic, vagy Plus csomagot, kedvezményes utazási lehetőségek, múzeumi, színházi, állatkerti, cirkusz és fürdő belépők és sok más szabadidős tevékenység várja az országban.  A kártya nem névre szóló, így barátok, ismerősök is élvezhetik annak előnyeit 2018. január 31-ig.

A kedvezményeket három módon kaphatják meg: 

 • Kártya felmutatásával sok száz elfogadóhelyen, 
 • Közlekedési kedvezmények a szelvényfüzetben 
 • További vonzó kínálat az internetről letöltött és kinyomtatott  „e-szelvények”  segítségével

Egy kis ízelítő a kártyacsomagok tartalmából:

Hungary Card Basic: Az ára már az első használatnál megtérülhet, tartalmazza az összes felmutatós kedvezményt (10-50% szálláshelyek, éttermek, strandok, kalandparkok, fittness termek, színházak, múzeumok, fesztiválok stb.) és számos elektronikus kedvezmény tartozik hozzá, pl. fél árú belépők a Zsolnay-Negyedbe, Újszínházba, Bethlen Téri Színházba, Fővárosi Állatkertbe, 20% dunai hajózásnál, 25% a Fővárosi Nagycirkuszba, 50% a Művészetek Völgye Fesztiválra stb.

Hungary Card Plus: 

Magában foglalja a Basic csomag összes kedvezményét

 • 33-50% egyúti vasúti menetjegyre
 • 50% helyközi Volán autóbuszjáratokon
 • Ingyenes helyi közlekedés vidéki nagyvárosokban
 • 50% az Aquaworldbe
 • 50% Cserkeszőlő, Hévíz, Sárvár gyógyfürdőinek egyikében
 • 50% balatoni hajózásnál

Árak:

Hungary Card Basic: 6 000 Ft /db

Plus csomag: 12 000 Ft /db

A kártya érvényessége: 2018. január 31.

A 2017-es kártyák 2016. december végétől vásárolhatók meg a Tourinform Veszprémben (érdeklődni lehet: 88/404-548, 20/404-4044).

Megvásárolható >

A Tourinform Veszprém 78200 KUPONKÓDJÁNAK SEGÍTSÉGÉVEL 10% KEDVEZMÉNNYEL RENDELHETŐ MEG a kártya bármely típusa 2016. december 16-tól a www.hungarycard.hu oldalon keresztül. A kiszállítás ingyenes.

Az ú.n. „hátlapos” akció keretében a 2016. évi Hungary Carddal rendelkező vásárlók 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg a Hungary Card 2017. évi kiadását 2017.január 31-ig. Bármelyik kártyatípussal bármelyik típus megvásárolható.

 A kedvezmény igénybe vételére jogosít:
- 2016. évi szelvényfüzet, vagy hátlapjának leadása,
- ennek hiányában a kártya bemutatása. 

Teljes ár: Basic: 6 000 Ft

               Plus: 12 000 Ft

 Kedvezményes ár : Basic: 4 800 Ft

                                 Plus: 9 600 Ft

 

 

Cím: 8200 Veszprém, Óváros tér 2.
E-mail: info@veszpreminfo.hu
Telefonszám: +36 88 404 548
Honlap: http://www.veszpreminfo.hu
Design díjat nyert a Fricska!


DESIGN DÍJAT NYERT A FRICSKA!

Ősszel is vár a Gastro Design Award elnevezésű díjat nyert Fricska Bisztró! Bővebben Rövidebben

Október 9-én kihirdették, melyik lett Magyarország legdizájnosabb étterme és melyek lettek az ország legszebb szállodái.

A versenyt a Turizmus Trend /Vendég & Hotel, a PPH Media szaklapja rendezte, a versenyre két főkategóriában nevezhettek tradicionális és modern stílusú kisebb-nagyobb éttermek, kávéházak, bárok, bisztrók, sörözők, csárdák és szállodák vendéglátóegységei.

A beadott pályaműveket – a díj történetében először – ismert nemzetközi szakemberekből és a hazai szakmédia képviselőiből álló zsűri értékelte, ahol a zsűri elnöke Varró Zoltán, nemzetközileg ismert dizájner, belsőépítész volt. A zsűri tagjai közt Mexikó, Dubai, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország vezető hoteljeinek igazgatói és menedzserei is szerepeltek.

Több kategóriában is győztest hirdettek az éttermek és szállodák között. Gastro kategóriában Vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet - nyitott vendégtér kategóriában első díjat nyert a veszprémi Fricska Bisztró!

A díjhoz ezúton is gratulálunk a Fricska csapatának!

Szeretnéd megnézni a díjnyertes éttermet? Esetleg megkóstolnád Mede Ádám séf főztjét is? Keresd a Séd patak partján a «Fricskát»! Akár napi menüjükbe is belekóstolhatsz.

 

 

Cím: 8200 Veszprém, Miklós u. 10.
Dromedárok a Veszprémi Állatkertben


Dromedárok a Veszprémi Állatkertben

A Veszprémi Állatkert dromedár csapata 3 új lakóval bővült. A Németországból érkezett 3 fiatal dromedár kanca egyelőre még ismerkedik új környezetével, beszoktatásuk folyamatban van. Bővebben Rövidebben

Barátságos és játékos természetükkel már most elbűvölték az állatkertészeket. 

Észak-Afrika és a Közel-Kelet sivatagjaiban őshonos állat. Teljes mértékben a szélsőséges körülményekhez alkalmazkodott, a 40%-os testsúlycsökkenést is kibírja, elviseli a legnagyobb forróságot, szegényes táplálékon is megél: sós, száraz, szúrós növényeket, de még csontokat is elfogyaszt. A dromedár púpja a táplálék raktározására szolgál, mérete a tápláltsági állapot szerint változik.

A homok és a por ellen szemét kétsoros szempillája védi, homokvihar esetén pedig képes teljesen bezárni orrnyílásait, ezáltal megakadályozva a por bejutását.Alapvetően békés állatok, de a hím a párzási időszakban agresszívé válik, ellenfeleit köpködéssel, harapással és rúgásokkal támadja.

A sikeres beszoktatást követően az 5 fősre bővült dromedár csapat a Veszprémi Állatkert Gulya-dombi területén az Afrika szavanna kifutó mellett tekinthető meg.

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
Évadnyitó Társulati Ülést tartott a Kabóca Bábszínház


Évadnyitó Társulati Ülést tartott a Kabóca Bábszínház

2017. augusztus 30-án tartotta Évadnyitó Társulati Ülését a Kabóca Bábszínház. Székely Andrea, az intézmény vezetője ismertette a nyári programokat, a következő évad bérletes előadásait. Bővebben Rövidebben

A 2017/2018-es évadban öt-hat új bemutatóval várja majd a színház az érdeklődő gyerekeket, felnőtteket. Balázs Béla meséjéből készül A hét királyfi című bábjáték, és Csukás István meséje, az Ágacska is színpadra kerül. Az Arany bicentenárium apropóján A fülemile tantermi színház látható, valamint Miú és Vau címmel kedves állattörténetet ismerhetnek meg a gyerekek. A tervek között szerepel A bűvös vadász című bábopera színpadra állítása nagyobbaknak, valamint új babaszínházi előadással is készül a teátrum.

Idén is új társulati taggal bővült a színház Miller Patrik színész személyében. Szó esett többek között a XIV. Mesefesztivál programjáról, valamint a külföldi vendégjátékokról. 

Cím: 8200 Veszprém, Táborállás park 1.
E-mail: titkarsag@kabocababszinhaz.hu
Telefonszám: +36 88 590 150
Honlap: http://www.kabocababszinhaz.hu/
Érdeklődési kör