Aktualitások

VeszprémFest Rajzpályázat


VESZPRÉMFEST RAJZPÁLYÁZAT 2018

A VeszprémFest részeként az Óváros téren megrendezésre kerülő Rozé, Rizling és Jazz Napokhoz kötődően ismét rajzpályázatot hirdetnek. A pályázaton a Veszprém Megyei Jogú Város területén található általános és középiskolák iskolák tanulói vehetnek részt. Bővebben Rövidebben

AZ ÉN HÁZAM – ÉN TORNYOM – ÉN VÁROSOM

A VeszprémFest rajzpályázata általános és középiskolás diákok részére. 

A rajzpályázatban Veszprém két ikonikus épületét rajzolhatják meg, festhetik ki kedvükre a pályázók: a Tűztorony és a Városháza homlokzatának egyedi „díszítése” a pályázat célja.

Pályázni mindkét épületre, vagy csak az egyikre készült munkával egyaránt lehet. Minden terv külön pályamunkának számít.

A pályázatra kizárólag színes alkotásokat várnak. A nyertes pályaműveket a Rozé, Rizling és Jazz Napok estéin, július 6. és július 15. között kivetítik a Tűztorony és a Városháza felületeire.

 

 

A beérkezett pályaműveket egy szakmai zsűri bírálja el. A zsűri elnöke Hegyeshalmi László, festőművész, a Művészetek Háza igazgatója. A zsűri a beérkezett pályaművekből épületenként 10 db-ot (összesen tehát 20-at) választ ki nyertesnek. A zsűri – függően a beérkezett pályamunkák számától és minőségétől – fenntartja a jogot arra, hogy épületenként 10-nél kevesebb pályamunkát válasszon a győztesek közé.

A pályázaton kizárólag új pályamunkákat fogadnak el, a 2016-os és a 2017-es a pályázaton már részt vett tervekkel nem indulhatnak a pályázók!

 

A VeszprémFest a Tűztorony és a Városháza homlokzatának sematikus rajzát (vetítési felületének rajzát) mind papír, mind digitális alapon a pályázók rendelkezésére bocsátja. Az épületek rajzolatai digitálisan a veszpremfest.hu/sajto-media/letöltések menüpontból tölthetők le.

Mindazoknak, akik az A3 nyomtatást nem tudják maguk megoldani, a homlokzatok rajzai (template) A3-as méretben kinyomtatva elérhetőek a Tourinform Veszprém Irodájában (8200 Veszprém, Óváros tér 2.). Az épületek vetítési területre eső elemei (a template-en szürkével jelölt ablakok, hajlatok) a tervezést nem kell, hogy befolyásolják, azok ugyanúgy a vetítési terület részét képezik.

Csak az épületek template-jeire illeszkedő rajzokat fogadják be, mert így oldható meg a nyertes pályaművek pontos kivetítése a felületekre. A mellékelt fotókon a vetítési területet narancssárgával jelölték.

FIGYELEM: a Városháza esetében a rajzolható felület mérete változott a 2017-es mérethez képest!

 

Papír alapon, kizárólag A3 méretben adhatóak be az alábbiak szerint:

személyesen a Tourinform Veszprém Irodájában: 8200 Veszprém, Óváros tér 2.,
postai úton ugyanerre a címre (A4 méretű borítékban, egyszer, középen meghajtva).

Digitálisan: Az info@veszpremfest.hu e-mail címre elküldve.

Digitális paraméterek a beadáshoz:
Formátum: JPG, TIFF, PDF vagy CDR
Méret és felbontás: A4 esetén 300 DPI vagy A3 esetén 150 DPI

A pályázatoknak tartalmaznia kell  pályázó nevét, korát (születési év), az iskolája nevét és egy telefonos elérhetőséget (kiskorú pályázó esetében a szülő vagy egy tanár telefonszámát).

 

A pályaműveknek 2018. május 7-ig kell beérkezniük a megadott címekre, mind digitális, mind személyes, mind postai úton történő beküldés esetén. A pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdéseket várják az info@veszpremfest.hu címre.

 

A beérkezett pályaműveket a zsűri május 14-ig elbírálja, a nyerteseket értesíti. A nyertes pályaművek a fesztivál facebook oldalán és a weblapján is elérhetők lesznek.

 

 
 

 

Az épületenként legfeljebb 10 nyertes pályamunka mindegyike a fesztivál egy-egy napján - a július 6-15. közötti 10 napos időszak alatt - esténként élőben, kivetítve lesz látható az adott épület falán (amennyiben ezt az időjárási viszonyok lehetővé teszik). A nyertes pályaművek a veszpremfest.hu weboldalon és a fesztivál facebook oldalán is megjelennek. A VeszprémFest a nyertes pályázók részére további nyereményeket ajánl fel.

Valamennyi nyertes pályázó megkapja a pályázat hivatalos pólóját, és emellett további értékes – nyertesenként különböző - nyeremények kerülnek kiosztásra, pl: állatkert-családi belépő, Sobri Kalandpark-családi belépő, bob-pálya belépő, aqua-park bérletek, stb. A nyeremények köre a felsoroltaktól eltérhet és folyamatosan bővül.

 

A szervező fenntartja a jogot a pályázati feltételek módosítására.

Minden kedves pályázónak jó munkát kíván:
a VeszprémFest csapata

Bemutató videó:

Irodalom a poggyászomban


Irodalom a poggyászomban

Olvasópályázatot hirdet az Eötvös Károly Megyei Könyvtár 13–16 év közötti tanulók számára. A játék időtartama: 2018. március 23. – 2018. június 4. Nyeremény egy ötnapos bentlakásos olvasótábor a Balatonnál. Bővebben Rövidebben

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár 2018. évben 1.178.900 Ft-ot nyert a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumánál olvasótábor megvalósítására. A tábort megelőzi egy kétfordulós online irodalmi vetélkedő, melyet a 21. századi technológia és a közösségi média mint közvetítő csatorna felhasználásával bonyolítanak le.


Online vetélkedő:
A vetélkedőre 13-16 éves, Veszprém megyei lakóhellyel rendelkező diákok jelentkezését várják, akik a könyvtár honlapján közzétett feladatokat egyénileg oldhatják meg.

Két fordulóból álló online irodalmi vetélkedő lesz, melynek során a résztvevők megismerkedhetnek a Balatonhoz köthető írókkal. A feladatokat a Megyei Könyvtár munkatársai állítják össze és az értékelést is ők végzik.

Értékelés:
A játékban fordulónként 100-100 pont érhető el, a kitöltetlen feladatok 0 pontot érnek. Az űrlap elküldése után módosításra a későbbiekben nincs lehetőség. A feladatlapokat a megadott határidők napján éjfélig lehet elküldeni! A végső sorrend a két feladatlap összesített pontszámai alapján dől el. A tábori férőhelyek számáig lehetséges a holtverseny. Ha a holtverseny befolyásolja a tábori részvétel lehetőségét, akkor az azonos pontszámú pályázókat az alábbi szempontok figyelembevételével rangsorolják:
- a bírálók figyelembe veszik, hogy kinek van több hibátlan megoldása
- ha a hibátlan feladatok száma is azonos, a feladatsorok előre kijelölt feladatainak megoldása alapján alakul ki a végső sorrend.
A szervező fenntartja magának a jogot, hogy ha a fenti módon sem lehet a holtversenyt megszüntetni, szükség esetén az érintett játékosok között pótfeladatokkal döntsön.
Az olvasópályázattal kapcsolatban felmerülő kérdéseket, észrevételeket az olvasopalyazat@ekmk.hu címre lehet küldeni.

Az első forduló indul: 2018. március 23.
A második forduló indul: 2018. május 3.

Az online olvasópályázat előkészíti a tábor programjában szereplő helyszínek, és a hozzájuk kötődő írók és műveik jobb megismerését. A feladatok tartalmaznak digitalizált dokumentumokban valló információkeresést, használni kell hozzá a könyvtár online katalógusát, de egy-egy író munkájának önálló feldolgozása is szerepel benne.

Eredményhirdetés: 2018. június 11-én, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár weboldalán és e-mailben.

Az olvasópályázaton résztvevők közül a legjobb megfejtéseket beküldő tíz diák jutalma lesz az olvasótábor. A tábor ideje alatt biztosítják a szállást, teljes ellátást és a kirándulások útiköltségét.


Az olvasótábor:
A tábor központja Révfülöpön lesz, de minden napra jut majd egy-egy irodalmi kirándulás. A Balaton északi partján található településeken,Tihanyban, Balatonfüreden, Badacsonyban, Szigligeten és Nemesvitán
meghívott előadóink fogják kalauzolni a diákokat: Németh István Péter költő-irodalomtörténész; Kelecsényi László író; Buzás Szilvia szerkesztő; dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész. Eközben írók, sorsok, történetek, szerelmek és legendák elevenednek meg.
Nem maradnak el a játékok, a strandolás és az esti beszélgetések, felolvasások sem. Lesz még sétahajózás, felolvasó flashmob, majd a tábor lezárásaként irodalmi csillagtúra.
 
Tartalma:
Kis csoportban megvalósítandó közösségi program, amely az élőszó, a hagyományos olvasás és felolvasás, valamint a feldolgozás modern eszközei révén új ismeretekkel, élményekkel ajándékozza meg a résztvevőket.
Ötnapos bentlakásos olvasótábor a Balatonnál. A szállás, az étkezés, a Veszprémből való oda-és visszaút, valamint a kirándulások programjai ingyenesek. A nyeremény nem tartalmazza a múzeumi és strandbelépőket, valamint a költőpénzt.
 
Célja:
Az olvasás és a könyvtár népszerűsítése. A kreativitás fejlesztése, kulturális értékeink megismertetése.
 
Részcélja:
Kompetencia- és közösségfejlesztés; a magyar kultúrtáj és irodalmi élet összekapcsolása; az olvasótáborban megszerzett készségek és ismeretek hasznosítása az iskolai tanulmányok során és a hétköznapi életben.
 
Időpont:
2018. július 2-6.
 
A vetélkedőhöz kapcsolódó információkat és a feladatokat az Eötvös Károly Megyei Könyvtár honlapján, 2018. március 23-tól lehet letölteni. Az online feladatokat mindenki önállóan oldhatja meg.
 
A játék szabályzatát a program alatt olvashatják.
Cím: 8200 Veszprém, Komakút tér 3.
„Emlékeim a Kabóciádéról” - Pályázati felhívás


„Emlékeim a Kabóciádéról” - Pályázati felhívás

2018-ban jubileumi Kabóciádé Családi Fesztivált szervez a veszprémi Kabóca Bábszínház, 25. alkalommal nyitja meg kapuit Habakuk király birodalma. Bővebben Rövidebben

Ennek kapcsán kérjük, hogy ha van olyan emléke, élménye, amelyet az elmúlt két és fél évtized alatt a fesztiválukon szerzett, ossza meg velük, akár egy rajz, vagy egy szöveges mű formájában.

Várnak meséket, verseket, balladákat, apró rajzokat vagy óriásplakátokat, de még képregényt is!

Négy korosztályi kategóriában hirdetik meg pályázatukat:

 • alsó tagozatosok,
 • felső tagozatosok,
 • középiskolások és
 • felnőttek

küldhetnek pályamunkákat. A beküldött anyagokból kiállítást szerveznek a XXV. Kabóciádé Családi Fesztiválon, 2018. június 16-17-én, ahol Boróka királyné és Habakuk király hirdeti ki a különböző kategóriák győzteseit.

Az anyagokat a Kabóca Bábszínház honlapjáról (www.kabocababszinhaz.hu) letölthető jelentkezési lappal együtt a titkarsag@kabocababszinhaz.hu email címre várják, vagy személyesen a Kabóca Bábszínház titkárságán kérik leadni munkaidőben. Cím: 8200 Veszprém, Kabóca Bábszínház, Táborállás park 1.

Beküldési határidő: 2018. május 15.

Felhívják a pályázók figyelmét, hogy a gyerekek rajzai és írásai kapcsán minden esetben szülői hozzájárulásra van szükség ahhoz, hogy azok kiállításra kerülhessenek! Megértésüket köszönik!


FELHÍVÁS

Idén 25. alkalommal rendezik meg a Kabóciádé Családi Fesztivált. Azok, akik az első fesztiválokon részt vehettek, ma már gyermekeikkel térhetnek vissza, sőt, akár unokáikat kísérgetik Kabóciádé Birodalmában. Arra kérik nézőiket, hogy akik rendelkeznek olyan fényképpel, amely a korai fesztiválok egyikén készült, juttassák el hozzájuk, hogy az esemény személyes emlékekkel gazdagodhasson, és a színház archívuma minél színesebb lehessen. Kérik, hogy a fénykép készítésének évét jelöljék meg! A fotókat beküldők ajándékban részesülnek!

A fotókat a titkarsag@kabocababszinhaz.hu email címre várják scannelve, vagy személyesen a Kabóca Bábszínház titkárságán kérik leadni munkaidőben. Cím: 8200 Veszprém, Kabóca Bábszínház, Táborállás park 1.

Beküldési határidő: 2018. május 15.

Cím: 8200 Veszprém, Táborállás park 1.
Ismét első helyezett a Malomkert Sörház a DiningCity Étterem Hét közönség szavazatai alapján


Ismét első helyezett a Malomkert Sörház a DiningCity Étterem Hét közönség szavazatai alapján

A 2018. március 5-11. közötti XIV. DiningCity Országos Étterem Hét remek vendégszámmal zárult! Összesen 137 résztvevő étteremben próbálhattak ki a Vendégek különleges 3 fogásos menüajánlatokat. Bővebben Rövidebben

Malomkert Sörház (Veszprém) - Szücs Balázs /ügyvezető/

„Első helyezettként dobogóra kerülni rendkívüli eredmény, óriási elismerés, azonban a helyezést megőrizni még nagyobb kihívás, még körültekintőbb előkészületeket és odaadóbb munkát, erőfeszítést igényel. Büszkék vagyunk csapatunkra, hogy küldetésük ezúttal is sikerrel járt, ismét bizonyították szakmaszeretetüket, elhivatottságukat, és lelkiismeretes munkájukkal megnyerték Vendégeinket. 

Külön öröm számunkra, hogy a pontozásos értékelések mellett nagyon pozitív szöveges visszajelzéseket kaptunk, melyekből az is kiderült, hogy sokan első alkalommal jártak nálunk. Városunk és környéke bővelkedik remek éttermekben, ezért is fontos számunkra a DiningCity kezdeményezése, a közös munka, hiszen egy kiváló lehetőségnek tartjuk új vendégkör bevonzására. 
Folyamatos megújulásra, trendkövetésre törekszünk, igyekszünk a változó igényeknek megfelelni, és az Étterem Héten való sikeres szereplésünk is azt bizonyítja, hogy jó úton haladunk. 
Hálásak vagyunk Vendégeinknek a pozitív visszajelzésekért, nagyon köszönjük, hogy elismerik, értékelik munkánkat, erőfeszítéseinket!"

 

Forrás: http://etteremkostolo.blog.hu

Cím: 8200 Veszprém, Fenyves utca 15.
Az Oliva Étterem is a legjobbak között a Dining Guide listáján!


Az Oliva Étterem is a legjobbak között a Dining Guide listáján!

A hetekben megjelent, a hazai gasztronómiai szakma egyik legmértéktartóbb kiadványa a Dining Guide. Bővebben Rövidebben

Az adható 100 pontból 78 pontra értékelték az Oliva Étterem teljesítményét és ezzel a 64. helyre sorolta az ország éttermei között.
Ha a budapesen található éttermeket levesszük ebből, akkor a vidéki éttermek között a 17. helyen zártak!

Gratulálunk az Oliva Étterem csapatának az elismeréshez!

Cím: 8200 Veszprém, Buhim utca 14-16.
Ismét a legjobb 10 között a Duning Guide listáján a Villa Medici!


Ismét a legjobb 10 között a Dining Guide listáján a Villa Medici!

A 2018-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket. Bővebben Rövidebben

Megint egy olasz séfet hozott tesztelni Magyarországra a Dining Guide. A cél megint az volt, hogy ne magyar tesztelőkkel, hanem független szakember bevonásával állítsák össze a hazai éttermek toplistáját.

A három Michelin-csillagos olasz étterem tulajdonosa, Enrico Cereahozta meg idén az "ítéletet". E szerint a legjobb vidéki éttermek:

 1. Anyukám mondta (Encs)
 2. Kistücsök (Balatonszemes)
 3. Platán (Tata)
 4. Sauska48 (Villány)
 5. Bistro Sparhelt (Balatonfüred)
 6. Tiszavirág (Szeged)
 7. Villa Medici Étterem (Veszprém)
 8. Macok (Eger)
 9. Pajta (Őriszentpéter)
 10. Viator (Pannonhalma)

Dining Guide TOP 10

 1. Costes
 2. Borkonyha
 3. Onyx
 4. Babel
 5. Costes Downtown
 6. Fáma
 7. MÁK
 8. St. Andrea Borbár
 9. Anyukám mondta
 10. Arany Kaviár

Forrás: gusto.hu

Gratulálunk a Villa Medici Hotel és Étterem csapatának az elismeréshez!

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger Kálmán u. 11.
Veszprém továbbjutott az EKF 2023 pályázat második körébe


Veszprém továbbjutott az EKF 2023 pályázat második körébe

Debrecen, Győr és Veszprém pályázatait ajánlja az Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) projekt döntőjébe a pályázat független nemzetközi szakértői testülete. Bővebben Rövidebben

Az Európai Bizottság (EB) szakértői a napokban Budapesten ültek össze, hogy kiválasszák a hét magyarországi pályázó - Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém - közül azt a hármat, amelyet a pályázat szűkített listájára javasolnak - közölte csütörtökön Budapesten Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár és Zupkó Gábor, az EB magyarországi képviseletének vezetője.

AIVA ROZENBERGA, A FÜGGETLEN SZAKÉRTŐI TESTÜLET ELNÖKE BEJELENTETTE: A BÍRÁLÓK DEBRECEN, GYŐR ÉS VESZPRÉM PÁLYÁZATÁT VÁLASZTOTTÁK KI.

A bizottság ajánlását a magyar kormányzat jóváhagyása véglegesíti, ezt követően a kiválasztott három település tovább dolgozik a pályázatán. A tanácsadó testület 2018 végén tér vissza és tesz ajánlást az EKF 2023 pályázat magyarországi nyertesére.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője hangsúlyozta: az EKF projekt jó példája annak, hogy az Európai Unióban a mindennapi viták mellett a legfontosabb kérdésekben egyetértés van. Például abban, hogy az erős nemzeti identitást kiegészíti egy európai identitás, amelynek egyik legfontosabb pillére a kulturális örökség - mutatott rá.

Káel Csaba, a testület elnökhelyettese az MTI-nek elmondta: a bizottság tizenkét tagja közül csak kettő volt magyar, a pályázat így arra is jó lehetőséget nyújtott, hogy a hét magyarországi település egy nemzetközi grémiummal ismertesse meg kulturális értékeit.

„Óriási lehetőség Veszprém és a Bakony-Balaton régió lakói számára, hogy a közösen beadott pályázatuk a döntőbe jutott. Örömmel tölt el, hogy a szakmai zsűri is meglátta a Veszprém 2023 pályázatban rejlő lehetőségeket. Már holnaptól folytathatjuk azt a munkát, amely a javaslatok részletes kidolgozása mellett olyan megoldásokat kínál a térségnek, amelyek a szezonalitásból adódó kihívások orvoslásával, munkahelyek teremtésével, s így az elvándorlás folyamatának mérséklésével, a tehetséges fiatalok megtartásával javítja a térség életminőségét.” – mondta Porga Gyula a bejelentést követően. Veszprém polgármestere hozzátette: „Mind magam, mind kollégáim nevében gratulálok a döntőbe jutott további városoknak, Debrecennek és Győrnek, és sok sikert kívánok nekik a további felkészülésükhöz.”

A polgármester szerint ez egy olyan verseny, ahol függetlenül attól, hogy az év végén mely városnak ítélik oda az EKF 2023 címet, minden pályázó nyer. Éppen ezért még azok a városok is győztesek, akik csak az első fordulóig jutottak, hiszen az előkészületi munkák során olyan városfejlesztési programot dolgoznak ki a települések, amelyek infrastrukturális fejlesztésekkel, a civil élet fejlesztésén keresztül, a kevésbé aktív közösségek bevonásával, élettelibb társadalmi és kulturális életet biztosítanak polgáraiknak. Ez pedig minden érintett település gazdagodását jelenti.

A verseny történetében ez az első alkalom, hogy egy város és egy régió közösen pályázik az EKF címre. A közös pályázat a több lehetőség mellett egy jelentős kihívás is, hisz az összes érintett település együttes érdekeit és elképzelését kell figyelembe venni és összehangolni. A hónapok óta tartó párbeszéd és az együttműködés eredményeképpen azonban olyan magas színvonalú pályázati anyag született, amelyet a zsűri is értékelt és érdemesnek talált továbbfejleszteni.

Porga Gyula hozzátette: „Szeretném köszönetemet és hálámat kifejezni mindazon helyi szakembereknek, művészeknek, az EKF 2023 Veszprém Művészeti Tanács tagjainak, civil szervezetek képviselőinek, - a lakosságnak, és az előválasztási ülésen résztvevő prezentáló csapatnak, hogy időt és energiát fordítottak a pályázat összeállítására. Továbbá köszönöm az EKF 2023 Veszprém Nagyköveteinek és nemzetközi partnervárosainknak, hogy kezdeményezésünket tiszta szívvel támogatták, s így ők is hozzájárultak ahhoz, hogy a térség lakói boldogabb jövő elé nézzenek.”

 

Forrás: vehir.hu

Cím: Veszprém
Első helyezés a DiningCity Országos Étterem Héten!


Első helyezés a DiningCity Országos Étterem Héten!

Első helyezést szerzett a Malomkert Sörház a DiningCity Országos Étterem Hét őszi versenyén. A megméretésen a három fogásos menük 3300 forintos áron kategóriában összesen 34 résztvevő üzlet tette próbára magát. Bővebben Rövidebben

A Malomkert Sörház 2015-ben regisztrált először az eseményre, azóta begyűjtött egy második helyet, ám az idén a győzelemért szállt harcba. A DiningCity Országos Étterem Hét lényege, hogy top és prémium kategóriás vendéglátó egységek elérhető és megfizethető áron kínálnak többféle és változatos menüsort.

Az Étterem Hét alatt mintegy 240 látogató választotta a veszprémi vendéglátóhelyet, akik egytől tízes skálán értékelték a kiszolgálás színvonalát, az étel minőségét, valamint az étterem hangulatát. Cziszer Gergő konyhafőnök, illetve Nagy Zsolt étteremvezető csapata egyaránt 9.5 pontos értékelést kapott. Az étterem mindkét egysége kiválóan teljesített, így joggal érdemelte ki az első helyet.

A Malomkert Sörház a 2018. márciusi Étterem Hétre is benevezett, ahol a cél a cím megvédése lesz.

Cím: 8200 Veszprém, Fenyves utca 15.