Aktualitások

VeszprémFest Rajzpályázat


A VeszprémFest idén is kiírta rajzpályázatát

A VeszprémFest részeként az Óváros téren megrendezésre kerülő Rozé, Rizling és Jazz Napokhoz kötődően ismét rajzpályázatot hirdetnek. A pályázaton a Veszprém Megyei Jogú Város területén található általános és középiskolák iskolák tanulói vehetnek részt. Bővebben Rövidebben

AZ ÉN HÁZAM – ÉN TORNYOM – ÉN VÁROSOM

A VeszprémFest rajzpályázata általános és középiskolás diákok részére. 

A rajzpályázatban Veszprém két ikonikus épületét rajzolhatják meg, festhetik ki kedvükre a pályázók: a Tűztorony és a Városháza homlokzatának egyedi „díszítése” a pályázat célja.

Pályázni mindkét épületre, vagy csak az egyikre készült munkával egyaránt lehet. Minden terv külön pályamunkának számít.

A pályázatra kizárólag színes alkotásokat várnak. A nyertes pályaműveket a Rozé, Rizling és Jazz Napok estéin, július 7. és július 16. között kivetítik a Tűztorony és a Városháza felületeire.

 

 

A beérkezett pályaműveket egy szakmai zsűri bírálja el. A zsűri elnöke Hegyeshalmi László, festőművész, a Művészetek Háza igazgatója. A zsűri a beérkezett pályaművekből épületenként 10 db-ot (összesen tehát 20-at) választ ki nyertesnek. A zsűri – függően a beérkezett pályamunkák számától és minőségétől – fenntartja a jogot arra, hogy épületenként 10-nél kevesebb pályamunkát válasszon a győztesek közé. A pályázaton kizárólag új pályamunkákat fogadnak el, a 2016-ban a pályázaton már részt vett tervekkel nem indulhatnak a pályázók!

 

A VeszprémFest a Tűztorony és a Városháza homlokzatának sematikus rajzát (vetítési felületének rajzát) mind papír, mind digitális alapon a pályázók rendelkezésére bocsátja. Az épületek rajzolatai digitálisan a veszpremfest.hu/letöltések menüpontból tölthetők le. Mindazoknak, akik az A3 nyomtatást nem tudják maguk megoldani, a homlokzatok rajzai (template) A3-as méretben kinyomtatva elérhetőek a Tourinform Veszprém Irodájában (8200 Veszprém, Óváros tér 2.). Az épületek vetítési területre eső elemei (a template-en szürkével jelölt ablakok, hajlatok) a tervezést nem kell, hogy befolyásolják, azok ugyanúgy a vetítési terület részét képezik. Csak az épületek template-jeire illeszkedő rajzokat fogadják be, mert így oldható meg a nyertes pályaművek pontos kivetítése a felületekre. A mellékelt fotókon a vetítési területet narancssárgával jelölték.

 

Papír alapon, kizárólag A3 méretben adhatóak be az alábbiak szerint:

• személyesen a Tourinform Veszprém Irodájában: 8200 Veszprém, Óváros tér 2.,
• postai úton ugyanerre a címre (A4 méretű borítékban, egyszer, középen meghajtva).

Digitálisan: Az info@veszpremfest.hu e-mail címre elküldve.

Digitális paraméterek a beadáshoz:
Formátum: JPG, TIFF, PDF vagy CDR
Méret és felbontás: A4 esetén 300 DPI vagy A3 esetén 150 DPI

Mind papír alapú mind digitális beadás esetén az alábbiakat kérik feltüntetni: pályázó neve, életkora, iskolája, elérhetősége (telefon, e-mail)

 

A pályaműveknek 2017. május 15-ig kell beérkezniük a megadott címekre, mind digitális, mind személyes, mind postai úton történő beküldés esetén. A pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdéseket várják az info@veszpremfest.hu címre.

 

A beérkezett pályaműveket a zsűri május 23-ig elbírálja, a nyerteseket értesíti. A nyertes pályaművek a fesztivál facebook oldalán és a weblapján is elérhetők lesznek.

 

Az épületenként legfeljebb 10 nyertes pályamunka mindegyike a fesztivál egy-egy napján - a július 7-16. közötti 10 napos időszak alatt - esténként élőben, kivetítve lesz látható az adott épület falán (amennyiben ezt az időjárási viszonyok lehetővé teszik). A nyertes pályaművek a veszpremfest.hu weboldalon és a fesztivál facebook oldalán is megjelennek. A VeszprémFest a nyertes pályázók részére további nyereményeket ajánl fel. Valamennyi nyertes pályázó megkapja a pályázat hivatalos pólóját, és emellett további értékes – nyertesenként különböző - nyeremények kerülnek kiosztásra, pl: állatkert-családi belépő, Sobri Kalandpark-családi belépő, bob-pálya belépő, aqua-park bérletek, számos koncert és mozijegy. A nyeremények köre folyamatosan bővül.

A szervező fenntartja a jogot a pályázati feltételek módosítására.

Minden kedves pályázónak jó munkát kíván:
a VeszprémFest csapata

Bemutató videó:

Felébredtek a téli álomból a Veszprémi Állatkert dinoszauruszai


FELÉBREDTEK A TÉLI ÁLOMBÓL A VESZPRÉMI ÁLLATKERT DINOSZAURUSZAI

2017. április 13-án (csütörtökön) újra megnyitja kapuit Magyarország legnagyobb dinoszaurusz kiállítása. Megújulva, kibővülve, most már közel 50 életnagyságú dinoszaurusz szoborral várja a látogatókat a Veszprémi Állatkert várva várt Dinó Parkja. Bővebben Rövidebben

Immár nem csak a triász, a jura és a kréta legjellegzetesebb őshüllőivel ismerkedhetnek meg, hanem a perm földtörténeti időszak képviselőivel is találkozhatnak látogatóink. Eme izgalmas időszak élővilágába most még több életnagyságú dinoszaurusz szobor között sétálva nyerhetnek betekintést. Megérkezett például a 24 méter hosszú Diplodocus párja is, aki 11 méter magasról kémleli az eget, de megtekinthető lesz az Euoplocephalus, a Mastodonsaurus és Kentrosaurusokkal is találkozhatnak.

Foglalkoztatósátrainkban a gyerekek idén is próbára tehetik ügyességüket, részt vehetnek egy életnagyságú dinoszaurusz-csontváz játékos feltárásában, a kisebbek kisméretű dinoszauruszokat is kifesthetnek, sőt, a foglalkoztató téren akár egy Maiasaura hátára is felmászhatnak.

A Veszprémi Állatkert Dinó Parkja a megnyitását követően az őszi szünet végéig, azaz november 5-ig várja minden nap a kalandra vágyókat. A dinoszaurusz kiállítás érvényes állatkerti belépővel ingyenesen látogatható. 

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
BL NEGYEDDÖNTŐS A TELEKOM VESZPRÉM KÉZILABDACSAPATA


EGY LÉPÉSSEL KÖZELEBB A FINAL FOURHOZ

A szombati hazai 26:23-as sikernek köszönhetően egy győzelem választja el a Telekom Veszprémet a kölni négyes döntőtől. Bővebben Rövidebben

Szombaton 17:30-tól fogadta a Montpellier csapatát a Veszprém, kemény csatára számított mindkét fél. Nem is kellett csalódniuk, hiszen szoros mérkőzésen végül a Veszprém kerekedett felül, így 3 gólos előnnyel várhatja a visszavágót. A tét nem kicsi, hiszen a párharc győztese bejut a Kölnben megrendezésre kerülő Final Fourba. Így vasárnap minden buzdításra szüksége lesz a csapatnak! Hajrá Veszprém!

Montpellier HB - Telekom Veszprém

2017.04.30., 18:30 (vasárnap) Montpellier 

Cím: 8200 Veszprém, Külső-Kádártai u.
Nyilvánosságra hozták az idei VeszprémFest fellépőit!


NYILVÁNOSSÁGRA HOZTÁK AZ IDEI VESZPRÉMFEST FELLÉPŐIT

Bemutatták az idei VeszprémFest fellépőinek névsorát. Az idén 14. alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény új szabadtéri helyszínre, a Historia Kertbe költözik. Bővebben Rövidebben

- Mindannyian tudjuk, mit jelent a VeszprémFest nekünk, veszprémieknek - fogalmazott a hétfői sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester. Elmondta: Veszprém pályázika 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, amit a VeszprémFest évtizedes hagyománya is erősít. A fesztivál nem importcikk, hanem helyi termék: Mészáros Zoltán álma mára az európai zenei paletta egyik fontos eseményévé nőtte ki magát. A mi álmunk most az, hogy '23-ban egész Európa egész évben ránk figyeljen - tette hozzá a polgármester.

A programot Mészáros Zoltán fesztiváligazgató ismertette. Elmondta azt is, hogy az érseki palota jelentős felújítás előtt áll, ami júniusban kezdődik - emiatt pedig új szabadtéri helyszín után kellett néznie a fesztiválnak. A Historia kertben két évvel ezelőtt már rendeztek koncerteket a fesztivál kísérőprogramjaként, így a szervezőknek már van tapasztalata a rendezvénytérrel kapcsolatban. 718 fős tribünt építenek a kertben, és biztosítanak állóhelyeket is a színpad előtti küzdőtéren.

Július 12-én, szerdán ismét Veszprémbe érkezik Richard Bona a Mandekan Cubano nevű projektjével. 

Július 13-án, csütörtökön Heather Small, az M People egykori énekesnője lép a Historia kert színpadára.

Július 14-én, pénteken a Veszprém Arénában Tom Jones koncertjét élvezhetjük.

A július 15-én, szombaton a Veszprém Arénában Prince egykori kísérőzenekara, a The New Power Generation ad koncertet.
A Historia kertbe 7900, az Arénába 9900 forinttól vásárolhatók jegyek.

A VeszprémFest hagyományos kísérőrendezvényét, a Rozé Rizling Jazz napokat idén július 7-16. között rendezik meg az Óváros téren, aminek díszvendége idén a móri borvidék lesz.

Forrás: vehir.hu

Csemegéző katták a Veszprémi Állatkertben


Csemegéző katták a Veszprémi Állatkertben

Már a katták is érzik a tavasz illatát. Jóízűen csemegézik a friss gyümölcsöket. A gyűrűsfarkú makik, más néven katták mókás külsejükkel és játékos viselkedésükkel mindig elnyerik a látogatók rokonszenvét. Bővebben Rövidebben

A katta a legismertebb félmajom, könnyen felismerhető hosszú, gyűrűs mintázatú farkáról, amelyet járás közben magasba tart. Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honos. A többi lemurhoz képest sokat tartózkodik a talajon is. Húst nem fogyaszt, legfeljebb ízeltlábúakat kap el néha, elsősorban falavelekkel, fiatal hajtásokkal, virágokkal, gyümölcsökkel, egyes fák kérgével táplálkozik.

Nagy csapatokban élnek, amelyek csak a párzási időszakban védik agresszívan a területüket, különösen a nőstények. Náluk ők az erősebbik nem, a nőstény rokoni hálózat alkotja a csoport magját, sokszor még a kölyköket is együtt nevelik. A hímek viszont korán elhagyják szülőcsoportjukat.

Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban, miközben szó szerint a hasukat süttetik a nappal. Kommunikációjuk komplex. Mint minden félmajom esetében, náluk is fontos szerep jut az illatanyagoknak, a vizuális kommunikációs jeleknek, úgymint a testtartások és arckifejezések, valamint a vokális, hangokkal történő kommunikációnak. Állatkertben akár 30 éves kort is megélhetnek.

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
E-mail: info@veszpremzoo.hu
Telefonszám: +36 88/566-140
Honlap: http://www.veszpzoo.hu/
Vége a télnek Eplényben - indul a libegő!


Vége a télnek Eplényben - indul a libegő!

Ne búsuljatok, Eplény nyáron is nyitva áll előtettek, rengeteg élménnyel és kalanddal! Bővebben Rövidebben

Elsőként a tavaszt köszöntik majd április 1-én, megkezdve ezzel a libegő szezont

Teljes programterv:

04.01-04.02. – Tavaszköszöntő Libegőzés – 30% szezonnyitó kedvezmény!

04.08-04.09. – Medvehagyma hétvége – Medvehagymás ételekkel várunk egy jó libegőzés után a Kemencés Büfében!

04.15-04.17. – Húsvéti Libegőzés – Keress csokitojást az Ámos-hegyi kilátónál!

04.22-04.23. – Bringaréna Nyitás – Megkezdjük a kerékpáros szezont Eplényben!

04.28-05.01. – Majális a Libegőnél – Családi programok a völgyben, gyönyörű kilátás a hegytetőn!

04.29-05.01. – Kóstolj bele, szeresd meg – Ámos-hegyi BBQ Étterem ételeinek kóstolója a Grill Pultban!

05.06-05.07. – Anyák napi libegőzés – Ha elhozod anyukádat ingyen libegőzhet!

05.13-05.14. – Bikinis Bringamosás a Bringarénában! – Bikinis lányok fogják lemosni a kerékpárodat a gurulás után!

06.03-06.05. – Pünkösdi libegőzés – Libegőzz gyönyörű környezetben a pünkösdi hosszúhétvégén is!

06.10. – Whip Party – Tailwhip versenyt rendezünk a hegyoldalban, mutasd meg mit tudsz!

06.15-06.25. – Szentjánosbogár túrák a Libegőnél – Csodáld meg a szentjánosbogarak rajzását az Ámos-Hegyen!

forrás: bringarena.com

Cím: Eplény, Veszprémi utca 46, 8413 Magyarország
Impala borjú született a Veszprémi Állatkertben


Impala borjú született a Veszprémi Állatkertben

Az állatkertészek nagy örömére új lakóval bővült a Veszprémi Állatkert. Az idei év Afrika - szavanna első újszülöttje a kis impala bébi. Bővebben Rövidebben

Az impala az afrikai szavannák talán legkecsesebb, és egyik leggyakrabban előforduló antilopféléje. Fás, cserjés szavannákon él, ahol nem túl magas a fű és optimális esetben található a közelben víz. Társas lény, csordákban legelészik, melynek élén egy bika áll. A két nem megjelenése eltérő, ugyanis csak a hímek viselnek szarvat, mely jellegzetesen lant alakú, és hátrafelé hajlik.

Jó időben a Gulya-dombon található Afrika-szavanna kifutón tekinthetik meg őket látogatóink a szélesszájú orrszarvúk, zebrák és zambézi mocsáriantilopok társaságában, de hűvösebb időjárás esetén bármikor megtekinthetők az új Orrszarvúházban kialakított belső kifutójukban.

A tehén 7 hónap vemhesség után hozta világra kicsinyét, melyet születése óta nagy gonddal őriz. Anya és borja is jó egészségnek örvendenek. Az újszülött borjú pár hét múlva a nagyközönség számára is látható lesz. 

 

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
E-mail: info@veszpremzoo.hu
Telefonszám: +36 88/566-140
Honlap: http://www.veszpzoo.hu/
IQ BÁZIS - Szabadulj ki a rejtélyes pincéből!


IQ BÁZIS - Szabadulj ki a rejtélyes pincéből!

Az IQ Bázis 2-5 fős baráti társaságok, családok vagy munkahelyi közösségek számára nyújt izgalmas, életre szóló élményt. Szobánként 15-20 egymáshoz kapcsolódó rejtvény és feladat megoldásával kell kiszabadulnotok. Az idő szorít, csak 60 percetek van. Tik-tak, tik-tak... Bővebben Rövidebben

Az IQ Bázison Veszprémben 4 egymástól független szabaduló szoba vár Rátok. Tárgyi tudás nem szükséges, csak logika, figyelem, némi kreativitás és csapatmunka.

A veszprémi szobák:

Találjátok meg a cella gyenge pontjait és a kulcsot, ami a szabadsághoz vezet, vagy örökre rabok maradtok… A szürke falakon jelek, feliratok. Talán az előző rabok üzenetei. A priccs kemény és kényelmetlen. Súlyos rácsok és csak egy résnyi kilátás. Van, aki életfogytig itt marad… De ha figyeltek egymásra, használjátok a fejeteket, Nektek egy óra alatt sikerülhet rájönni, hogy hol vannak a gyenge pontok, ahol át lehet csusszanni a mozgásérzékelők figyelő szemei között, és megtalálni a cella kulcsát, ami a szabadsághoz vezet. Lebilincselő élmény lesz…

Kifejezetten ajánlják kezdő, vagy junior játékosoknak. Igazi klasszikus játék, sok feladvánnyal, rejtekhellyel és természetesen sok-sok lakattal! Ideális akár 2 fős csapatoknak is!

 

Derítsétek ki az egész világot behálózó bűntény részleteit a szabaduláshoz, ellenkező esetben Ti lesztek a foglyok… A parancs így szól: nyomozók, 60 percetek van a helyszínelőktől megkapott adatok, bizonyítékok és információk tengeréből kideríteni az egész világot behálózó bűntény részleteit. A komoly összpontosítással és csapatmunkával járó feladatban ezúttal nem rejtélyes tárgyak, hanem logikus összefüggések megtalálása a cél. Addig nem jöhettek ki, míg rá nem jöttök a bűntény megoldására! Ellenkező esetben Ti maradtok foglyok…

A klasszikus szabaduló szobákkal ellentétben itt az információk feldolgozásán és kiszűrésén van a hangsúly. Elsősorban olyanoknak ajánlják, akik szeretnek elmélyedni egy-egy témában, és szeretik a krimi műfaját. Ideális akár 2 fős csapatoknak is!

 

Egy gép, ami a múltba repít. Ha rájöttök a régi kütyük helyére és működésére, talán lesz esélyetek visszatérni… A kissé őrült tudós dolgozószobájában az időgép visszarepít a 80-as évekbe. Ebben a retro elemekben bővelkedő kalandban számos olyan játék vár Rátok, ami 30-40 évvel ezelőtt volt divatban. Persze minden egy kicsit meghekkelve… Ha sikerül cirka egy óra alatt rájönni, hol vannak és hogyan működnek a kütyük, talán még az időgépet is be tudjátok állítani a mai dátumra, és ha még energiát is tudtok táplálni a fluxuskondenzátorba, lesz némi esélyetek visszatérni. Vissza a jövőbe…

Igazi profiknak való időtöltés. Alapvetően valamivel több időt vesz igénybe a feladatok megoldása, általában 90 perces játék. Inkább a 4 vagy 5 fős csapatoknak javasolják, és olyanoknak, akik már szereztek tapasztalatot a szabadulás terén.

 

Egy elhagyatott hely rejtélyes dolgokat tartalmazó poggyászokkal… de az egyik csomagban valami veszélyes vár Rátok Bezárt táskák, csomagok, bőröndök mindenütt. Az egyikben a kijárat kulcsa. A többiben rejtélyes tárgyak sora és egy időzített bomba. Vajon sikerül hatástalanítani? Vajon sikerül csomagról csomagra haladva eljutni a szabadulást jelentő kulcsig? Sajnos senki sem segíthet, csak Ti vagytok az elhagyott csomagmegőrzőben. A detonáció várható ideje egy óra. Visszaszámlálás indul! 60 perc – 59 – 58 …

Itt is sok a rejtekhely és a talány, de a Börtöncellával ellentétben itt a táskák kinyitásának csak egy helyes sorrendje van. Újoncok számára izgalmas kaland, de tapasztaltabb játékosok részére is tartogat meglepetéseket. Ideális akár 2 fős csapatoknak is!

 

 

Forrás: iqbazis.hu

Cím: 8200 Veszprém, Bajcsy-Zsilinszky u. 18.
E-mail: veszprem@iqbazis.hu
Telefonszám: +36 20 362 7440
Honlap: http://veszprem.iqbazis.hu/
Érdeklődési kör