Programok

Feledy Gyula Zoltán - Reflexió című kiállítása


FELEDY GYULA ZOLTÁN - REFLEXIÓ CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA (2017.09.09. - 2017.11.05.)

A Művészetek Háza Veszprém szeretettel várja Önt a Dubniczay-palota /Várgalériába (Veszprém, Vár utca 29.) Feledy Gyula Zoltán Reflexió című kiállításának megtekintésére. Bővebben Rövidebben

Haász István képzőművész így ír Feledy Gyula munkásságáról:

„…Feledy Gyula festői munkásságának a legfőbb szereplője a szín. Első látásra csak színfelületeket látunk. A szín következetes, radikális használatát. Nem valami látvány visszaadásáról, nem valaminek a leképezéséről van itt szó. Ha valami, akkor ennek a valami újnak a létrejöttének vagyunk a részesei. S ekkor jön a rácsodálkozás, hiszen itt „csak” a szín van jelen. De nem csak a színnek van itt szerepe ezekben az alkotásokban, hanem annak a megformált felületnek, annak a tárgynak is, amire fest a művész. A felület titokzatos szépsége mellett a képek oldalain lecsorgó festék brutális természetessége adja azt a feszültséget, ami egyben a jó kép tartozéka. Tessék ezt is tudom! Tessék így is lehet! Azután a tökéletes lakk felületek alatt a véletlen ecsetmozgások által kialakult foltok, felületek kompozíciói adnak meditációra alkalmat.

A szín ilyen egységes használatát a kortárs művészettörténetben monokróm festészetnek nevezik. Ennek a festészeti irányzatnak nagy elődeit már ismerjük, Mark Rothko, Yves Klein példái mai napig hatnak a kortársakra.

A magyarországi monokróm festészeti törekvések szintén adtak szakmai támogatást Feledy munkásságához. A Műcsarnok nemzetközi monokróm kiállítása, a Szépművészeti Múzeumban kiállított Vass László Gyűjteményből levő monokróm művészek munkái csak erősítik és igazolják Feledy Gyula alkotói elhívatottságát...”

 

Feledy Gyula Zoltán

1945. április 12-én Sajószentpéteren, egy bányatelepen születtem, ahol gyermekéveimet töltöttem.

Itt jártam általános iskolába, majd középiskolai tanulmányaimat a sárospataki Rákóczi Gimnáziumban folytattam, ahol 1963-ban érettségiztem.

Egyetemi előkészítő után 1964-ben felvételt nyertem a budapesti Állatorvostudományi Egyetemre és 1969-ben állatorvos doktori diplomát szereztem.

Állatorvos gyakornok Somogy megyében, a balatonszabadi termelőszövetkezetben voltam, majd fél év után a Balatonnagyberki Állami Gazdaság kinevezett üzemi állatorvosa lettem. Tartósabb munkahely először Szentgotthárdhoz kötött, ahol a Szombathelyi Állami Tangazdaság üzemi állatorvosaként, később egy kísérleti 1000 férőhelyes tehenészeti telep állatorvos - telepvezetőjeként dolgoztam.

1976-ban ismét Somogy megyébe, Kötcsére költöztem. Családommal azóta is itt élünk. Kezdetben a balatonszárszói termelőszövetkezet üzemi állatorvosaként, majd körzeti, hatósági állatorvosként dolgoztam, jelenleg pedig nyugdíjasként praktizáló magánállatorvos vagyok.

Szentgotthárdi tartózkodásom idején 1972-ben kötöttem házasságot, feleségem Trifusz Katalin. Két felnőtt gyermekünk és három unokánk van.

1990 óta Kötcse község független polgármestere vagyok. Önkormányzati és közéleti munkám elismeréseként 1998-ban a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kaptam.

A képzőművészettel már gyermekkoromba közeli kapcsolatba kerültem. Azonos nevű nagybátyám, Feledy Gyula Kossuth-díjas képzőművész révén megismerkedhettem és személyes kapcsolatba kerülhettem tanáraival (Koffán Károly, Ék Sándor, Konecsni György), barátaival, művész kollegáival (Kondor Béla, Reich Károly, Csohány Kálmán, Würtz Ádám, Czinke Ferenc, Lenkey Zoltán, Kass János, Barczi Pál, Lukovszky László stb.), akik már akkor a kortárs képzőművészet kiváló alakjai voltak. Megismertem személyüket, egyéniségüket, majd művészi munkájukat. Felnéztem rájuk, mely óhatatlanul felkeltette érdeklődésemet a művészet iránt és viszonylag korán a modern, avantgárd képzőművészet kedvelője, később gyűjtője lettem. Az eredeti hivatásommal járó, teljesen ellentétes és más irányú elfoglaltságom sokáig csak ezt a lehetőséget adta meg számomra. Több évtizedes tervezgetés, próbálkozás, színelmélet tanulmányozás után 2004-ben vettem a bátorságot és autodidaktaként festeni kezdtem, azóta a nonfiguratív képzőművészet művelője vagyok. Indulásomat Megyik János és Szőke György képzőművészek baráti tanácsai, értékes szakmai instrukciói segítették, mely együttműködés máig folyamatos.

A gesztus festészetnek nevezhető indulásomat, kalligrafikus beütések, színfoltok artisztikus megjelenítése tarkította, amit a színek fokozatos redukálása követett és ez vezetett el a monokrómiáig.

Az utóbbi években csak a monokróm festészet, a monokróm absztrakció foglalkoztat. Távolabbi művészi elképzeléseim is a monokrómia irányába mutatnak, ennek a tanulmányozása, mélyebb ismerete és művelése a célom. A gondolati és érzelmi struktúrákat a színhasználat kiválasztásával, a színmezők telítettségével, strukturáltságának erejével, a felületkezelés, a faktúráltság érzékiségével próbálom elérni.

Az egy szín dominanciájára épülő képi felület innovatív megoldásain gondolkozom, mely önmaga saját emocionális erővel bír, esetleg képes a mindennapi ember fantáziáját megmozgatni, érdeklődését felkelteni.

Kezdetben csak papírra, ma már kasírozott vászonra és falemezre is dolgozom, kizárólag akril festékkel, lakkal, egyedi, vegyes technikával.

2008-ban a benyújtott munkáim alapján a szakmai zsűri felvett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Képzőművészeti Tagozatába, 2013-ban pedig felvételt nyertem a Magyar Festők Társaságába.

Egyéni és csoportos kiállításokon 2005-től folyamatosan részt veszek.

Néhány munkám megtalálható az Antal-Lusztig gyűjteményben, Vass László Gyűjteményében, a siófoki Kálmán Imre Múzeumban, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban, egyéni gyűjtőknél, művészeknél és barátoknál. 

Számomra a festészet önfeledt örömszerzés, a művészet iránti alázat őszinte kifejezése, amit esetemben a teljes művészi szabadság hat át. 

A kiállítás megtekinthető: 2017. november 5-ig naponta 10-18 óráig, november 1-től 10-17 óráig, szünnap: hétfő
Tel.: +36 88 425 205; +36 88 560 507
www.arthouseweb.hu; arthouse@arthouseweb.hu

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 29.
Esemény időpontja:2017.09.09. - 2017.11.05.
Szervező neve: Művészetek Háza Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező E-mail: nemethorsolya@arthouseweb.hu
Szervező Weboldal: http://www.arthouseweb.hu
Feledy Gyula tárlatvezetés


Feledy Gyula Zoltán tárlatvezetés (2017.11.03 16:00 - 18:00)

Szeretettel várják Feledy Gyula Zoltán tárlatvezetésére. Bővebben Rövidebben

Helyszín: 

Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota – Várgaléria

Időpont: 

2017. november  3-án, pénteken, 16 óra

Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota – Várgalériába

 

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 29.
Esemény időpontja:2017.11.03 16:00 - 18:00
Szervező neve: Művészetek Háza Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező E-mail: arthouse@arthouseweb.hu
Szervező Weboldal: http://www.arthouseweb.hu
Érdeklődési kör