Programok

14. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó


14. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó (2018.11.17.)

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg Veszprémben a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót Veszprémben, ahol ismét hazai és határon túli alkotók rövidfilmjeit nézheti a közönség, és beszélgethet is a látottakról a zsűrivel és a filmesekkel. Bővebben Rövidebben

14-edszer - Rövid filmek hosszú napja a veszprémi Pannonfílingen

Időpont: 2018. november 17. szombat 10 óra
Helyszín: Expresszó Klub (Veszprém, Brusznyai u. 2.)

Továbbra is népszerű a független filmesek körében a 2005 óta évente megrendezett rövidfilmes szemle és verseny, ezt mutatja az is, hogy 2018-ban is rengeteg nevezés érkezett. Dósay Norbert és Németh Csaba, a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó szervezői elmondták, hogy felhívásukra közel ötven nevezés érkezett, a filmek összesített hossza mintegy kilenc órát tett ki. Az előzsűrizés után végül 21 rövidfilm került a versenyprogramba, amelyeket a november 17-én délelőtt 10 órától egészen estig tartó fesztiválon láthat a közönség a veszprémi Expresszó Klubban.

Idén is változatos műfajú alkotások jellemzik a Pannonfílinget, a kisjátékfilmtől az animációs, kísérleti és portréfilmen át a videóklipig. A találkozó erőssége továbbra is a sok beszélgetés a látottakról a szakmai zsűrivel, a nézőkkel és a filmek alkotóival. Így a filmesek közvetlen visszacsatolást kapnak munkájukról, és a közönség is bepillanthat a filmkészítés kulisszái mögé.

A 14. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó zsűrijének tagjai: Baranyi Gábor Benő (a tavalyi győztes film, a Bújócska rendezője), Vranik Roland (filmrendező, forgatókönyvíró), dr. András Ferenc (egyetemi docens).

Idén, a hagyományokhoz híven ismét újabb különdíjjal készülnek a szervezők. Az első három helyezett és a közönségdíj mellett a PannonPortré nevű különdíjat is kiosztják, amelyet egy különleges, fontos, vagy érdekes személyről szóló, életrajzát a szakmai zsűri szerint a legjobban bemutató rövidfilm nyerne el.

A 14. Pannonfíling Mozgóképes Találkozót a VeszprémFest Veszprémi Kultúráért Alapítvány és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatja.

A rendezvény ingyenes.

 

Mi is az a Pannonfíling?

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó egy rövidfilmes szemle és verseny, amely a veszprémi ősz egyik különleges kulturális programja. A fesztiválon a hazai és határon túli amatőr és független filmesek már 2005 óta bizonyítják, hogy egy jó történetet nem csak sok millió dolláros robbanásokkal, autósüldözéssel és szilikon domborulatokkal lehet elmesélni. Az elmúlt években alacsony költségvetésből, de annál nagyobb lelkesedéssel és kreativitással készült roadmovie-t, háborús drámát, sci-fit, szerelmi történetet, videóklipet és animációsfilmet is láthattak a nézők. Avagy, a filmszalagra álmodott pannon életérzést.

A fesztivál büszkén mondhatja, hogy az elmúlt években itt debütált alkotók közül nem egy ma már megbecsült tagja a hazai mozgóképes szakmának, és a Pannonfílingen bemutatott filmjeik más - hazai és nemzetközi - fesztiválokon is sikerrel szerepeltek.

A legelső Pannonfílingen a zsűri tagjai Felhősi István (festőművész), Fenyvesi Ottó (költő, író, képzőművész) és Sára Sándor (operatőr, filmrendező) voltak. Az eltelt években rajtuk kívül is rengeteg neves szakember fordult meg a zsűriben, például M. Tóth Géza (animációs rendező, producer), Áfrány Gábor (médiaművész), Szajki Péter (forgatókönyvíró, rendező), Trócsányi Gergely (zenész), Vadócz Péter (filmes), Réz András (filmesztéta, forgatókönyvíró), Buvári Tamás (rendező, forgatókönyvíró), Farkas Franciska (színésznő), Krámer György (koreográfus), Pálfi György (filmrendező), Ujj Mészáros Károly (filmrendező).

Cím: Veszprém, Brusznyai u. 2.
Esemény időpontja:2018.11.17.
Szervező neve: Pannon Egyetem
Szervező címe: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10.
Szervező tel.: +36 88 624 000
Szervező E-mail: pr@uni-pannon.hu
Szervező Weboldal: http://www.uni-pannon.hu