Programok

A Gizella Nőikar koncertje a Gizella Napokon


A Gizella Nőikar koncertje a Gizella Napokon (2019.05.12.)

A magyar zene és költészet gyöngyszemei címmel Teleki Gergő zongoraművész és a Dominek Anna színművész közreműködésével. Bővebben Rövidebben

2019. május 12-én, vasárnap 18 órától a Megyeháza Szent István termében (8200 Veszprém, Megyeház tér 1.)

Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese, a Gizella Nőikar 2019. évi Gizella-napi hangversenyét A magyar zene és magyar költészet gyöngyszemei címmel hirdeti meg.

A Gizella Nőikar 2002-ben alakult Veszprémben, a királynék városában, zenét szerető hölgyek összefogásából. A kórus alapító karnagya Borbásné Gazdag Gabriella. Az együttes két évvel ezelőtt, a Gizella-napi hangversenyen ünnepelte fennállásának 15 éves jubileumát, 2018-ban pedig Veszprém megyei Prima-díjjal tüntették ki.
Veszprémben rendszeresen közreműködnek városi ünnepségeken, fesztiválokon. A Gizella Napok zárókoncertjét immár hagyományosan ők adják a Megyeháza Szent István termében.
Nagy örömükre idei koncertjükön is közreműködőként köszönthetik Teleki Gergő zongoraművészt és Dominek Anna színművészt, akik a kórus idei kistérségi koncertsorozatában is szerepeltek vendégművészként.

Teleki Gergő 1986-ban született Dunaújvárosban. Öt évesen már kis klasszikusokat játszott Dunaföldvár helyi rendezvényein. Dr. Somos Istvánné felkészítésével tizenegy évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tehetség-képzőjébe, ahol Esztó Zsuzsanna és Baranyay László növendékeként tanult. Tizenhárom éves korában a Zeneakadémia Nagytermében Beethoven C-dúr zongoraversenyét játszotta. Tizenhat évesen elnyerte a Zeneakadémia Bíró Sári ösztöndíját, majd a Zeneakadémia Művészképzőjében Baranyay László és Falvai Sándor irányításával folytatta tanulmányait. Számos országos és nemzetközi versenyen vett részt és ért el kimagasló eredményeket. 2006 októberétől egyéves ösztöndíjjal a Malmői Zeneművészeti Főiskolán tanult Teleki Gergő zongoraművész. 2007-től folyamatosan koncertezik külföldön, észtországi, svédországi, svájci, kanadai koncertfelkéréseknek tesz eleget, de hazánkban és szűkebb pátriájában, Veszprém megyében is számos alkalommal hallhatja virtuóz játékát a közönség. Dolgozott korrepetítorként, zongoratanárként, részt vett színházi és táncszínházi koprodukciókban zeneszerzőként. 2018 februárja óta a Veszprémi Petőfi Színház zenei vezetője.

Borbásné Gazdag Gabriella, a Gizella Nőikar karnagya felvette a kapcsolatot a tehetséges művésszel, aki az elmúlt egy évben számos alkalommal emelte műsoruk fényét.

A kórus kifejezetten erre a koncertre készülve sajátította el Bartók Béla Falun című művét, melyet a zeneszerző 4. zongoraversenyének is neveznek. Nem véletlen, hiszen a hiszen a zongorakíséret megszólaltatása magas szintű művészi játékot és képességeket igényel, és egy külön világot jelenít meg, mint ami a kórusban felhangzik. Különleges alkalomra kerül sor a Gizella Napokon: a koncerten hallható a mű veszprémi premierje, hiszen városunkban még soha nem hangzott fel ez a zenedarab.

Dominek Anna, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze évek óta baráti szálakkal kötődik a kórushoz és előadásaival emeli a koncertek művészi értékét. A magyar irodalom legszebb verseiből válogat, és ezeket adja elő a kórus programjához illeszkedően. Emellett tanácsaival, beszédóráival járul hozzá a tökéletesebb kórushangzás eléréséhez.

A műsorban Bartók Béla szerzeményei mellett Liszt Ferenc kórus- és zongoraművei is felcsendülnek, valamint Kodály Zoltán Vejnemöjnen muzsikál című darabja is hallható lesz.

 

A magyar zene és költészet gyöngyszemei című koncert műsora:

József Attila: Gyöngy -Dominek Anna

Bartók Béla: Levél az otthoniakhoz

Bartók Béla: Tavasz

Tóth Árpád: Március -Dominek Anna

Bartók Béla: Csujjogató

Nagy László: Táncbeli tánc-szók (A Bartók-táncegyüttes használatára) - Dominek Anna

Liszt Ferenc: Vidáman játszva űzzük a bút

Liszt Ferenc: Erdőzsongás - Teleki Gergő

Liszt Ferenc: Manók tánca - Teleki Gergő

Bartók Béla: Opus 14-es szvit - Teleki Gergő

Illyés Gyula: Bartók - Dominek Anna

Bartók Béla: Falun – Gizella Nőikar és Teleki Gergő

Reményik Sándor: Ne próbálj! - Dominek Anna

Reményik Sándor: Kegyelem -Dominek Anna

Reményik Sándor: Gyógyíts meg! -Dominek Anna

Teleki Gergő: Improvizációk

Kodály Zoltán: Vejnemöjnen muzsikál

 

Közreműködik:

Dominek Anna, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze

Kohári Bernadett - ének

Kruppa-Jakab Éva - ének

Teleki Gergő zongoraművész

Vezényel:

Borbásné Gazdag Gabriella

A belépés díjtalan. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, zeneszeretőt!

Cím: 8200 Veszprém, Megyeház tér 1.
Esemény időpontja:2019.05.12.
Szervező neve: Gizella Nőikar
Szervező címe: 8200, Veszprém, Kossuth u. 17. 1/1
Szervező tel.: +36 20 9581435
Szervező E-mail: gizella8200@gmail.com
Szervező Weboldal: http://gizellanoikar.weebly.com/