Programok

A klasszikus szépség mestere


A klasszikus szépség mestere (2018.10.18. - 2019.01.27.)

Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész kiállítását tekinthetik meg az Érdeklődők a Laczkó Dezső Múzeumban. Bővebben Rövidebben

Kisfaludi Strobl Zsigmond – A klasszikus szépség mestere

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

A Laczkó Dezső Múzeum és a zalaegerszegi Göcseji Múzeum sikeres együtt működésének köszönhetően Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975) szobrászművész alkotásiból nyílik időszaki kiállítás.
A megjelenteket köszönti S. dr Perémi Ágota múzeumigazgató, Perlakiné Scharf Claudia Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinetiroda Kulturális Csoportjának vezetője és Velkey Péter Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Humánigazgatási Osztályának vezetője. A kiállítást megnyitja dr. Kostyál László művészettörténész, a tárlat kurátora, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese.
A tárlat a Göcseji Múzeum és a Laczkó Dezső Múzeum együttműködésében jött létre.

 

Kisfaludi Strobl Zsigmond a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő alakja volt, akit nemzetközileg is ismertek és elismertek. Fordulatokban gazdag pályafutása szorosan összefonódott a történelmi események sodrával. Támogatott alkotója volt a háborúban álló Monarchia katonai vezérkarának, a tanácsköztársaságnak, a két világháború közötti Horthy-érának és ezzel párhuzamosan az angol felső tízezernek ugyanúgy, mint utóbb a Rákosi-, majd a Kádár-korszaknak is.

Mindettől függetlenül vitathatatlan, hogy briliáns tehetségű, nagy tudású és rendkívül termékeny művész volt. A fiatalkori szecessziós és progresszív kísérletektől eltekintve egész életében a klasszikus, akadémikus stílusirányzatot követte. Vallomása szerint „az igazi művész legnagyobb mestere a nagy természet”. Finom, érzékletes aktjai, elmélyülten jellemábrázoló portréi, ragyogóan komponált, mozgalmas szoborcsoportjai korának legjobbjai közé emelik, aki méltán lépett a nagy elődök: Fadrusz János, Telcs Ede, Zala György örökébe, és vált évtizedekre a magyar szobrászat zászlóvivőjévé.

Végakaratának megfelelően hagyatéka a zalaegerszegi múzeum gyűjteményébe került, ahol 1976 óta állandó kiállításon tekinthetők meg legértékesebb alkotásai. Idén a Göcseji Múzeum épületének felújítása alkalmat teremtett arra, hogy Kisfaludi Strobl Zsigmond művei Veszprémbe látogassanak. A tárlaton több mint 40 kisplasztika, érme és plakett kerül bemutatásra, köztük olyan darabok is, amelyek általában a raktári polcokon pihennek.

A kiállítás 2019. január 27-ig tekinthető meg hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig.

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2018.10.18. - 2019.01.27.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/