Aktualitások

A Lenin ligettől az Erzsébet sétányig


A Lenin ligettől az Erzsébet sétányig

A Laczkó Dezső Múzeum kiállítást rendez „A Lenin ligettől az Erzsébet sétányig – rendszerváltás 25 éve" címmel. Tisztelettel és szeretettel meghívja Önt 2014. november 26-án, szerdán 16.30-ra a kiállítás megnyitójára. Bővebben Rövidebben

Köszöntőt mond: Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere.
Szakmai bevezetőt tart: Hegedűs Tamás ügyvéd az Antall-kormány címzetes államtitkára.
A kiállítást megnyitja: Kövér László az Országgyűlés elnöke
Közreműködik: Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, valamint Hriczu Ádám és Horváth Sára

A rendszerváltás Magyarországon (avagy rendszerváltozás vagy rendszerváltoztatás) szűkebb értelemben Magyarország történelmének azon korszakát jelöli, mely során a magyar állam a pártállammal és annak kulturális, ideológiai relációival szakítva polgári demokratikus állammá vált, s szakítva az államszocializmussal, visszatért a demokratikus állami működéshez. Az egypárti diktatúrából parlamentáris többpártrendszer alakult ki demokratikus úton, amely nem csupán politikai, hanem társadalomszerkezeti változásokkal is járt.

A tankönyvek lapjain, az enciklopédiákban és lexikonokban ilyen és ehhez hasonló megfogalmazásokkal találkozhatunk. A rendszerváltás fogalmi meghatározásában szinte kizárólag a korszak politikai mozzanatai szerepelnek.

A múzeum „A Lenin ligettől az Erzsébet sétányig – rendszerváltás 25 éve" című tárlatában azt a társadalmi, politikai hangulatot mutatja be, amely 1989/90-ben Veszprémet áthatotta. A kiállítás szemlélteti a hétköznapi élet meghatározó pillanatait, tereit és azt a hatást, amely helyi és országos szinten is gyökeresen változtatta meg a veszprémiek és Veszprém megyeiek életét. A kiállítás megvalósításában aktívan részt vesznek az akkori polgári és politikai közélet szereplői.

A „négyigenes" népszavazás november 26-i 25 éves évfordulóján megnyíló kiállítás alkalmat ad arra, hogy felidézzük ezt a korszakot.

A tárlat megtekinthető 2015. június 7-ig, hétfő kivételével 10-től 18 óráig

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.