Aktualitások

A Magyar Kultúra Napja Veszprémben


A MAGYAR KULTÚRA NAPJA VESZPRÉMBEN

Veszprém, a királynék városa szeretettel vár minden érdeklődőt a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programjain. Bővebben Rövidebben

Programok:

2019.02.19. Szombat

Irodánk január 19-én, szombaton 10.30 órától garantált városnézést szervez helyi, profi idegenvezető közreműködésével a a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan. 

A gyalogos városnézés keretében Hasprai Katinka idegenvezető mutatja be Veszprém nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára.

A városnéző séta az Óváros térről indul 10.30-kor.

Tervezett útvonal: Óváros tér - Színházkert - Csermák A. Zeneiskola - Francsics borbélyüzlete- Polg. Hiv. B épület - Hősök Kapuja - Piarista Gimnázium - Érseki Palota - Szent Mihály Bazilika 

A résztvevők a kitűzőjük felmutatása esetén az alábbi partnereinknél kaphatnak kedvezményt az idegenvezetés napján:

  • Művészetek Háza kiállítóhelyei – 50% kedvezmény a belépőjegy árból a Modern Képtár – Vass László Gyűjteménybe, a Dubniczay-palotába és a Csikász Galériába
  • ​Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ - 50% kedvezmény a belépőjegy árból
  • Fricska Étteremlakás – 10 % kedvezmény a fogyasztásból
  • Laczkó Dezső Múzeum kiállítóhelyei (Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi Ház, Hősök Kapuja Látogatóközpont)  –  50% kedvezmény a belépőjegy árból  

A vezetés díja a 2 órás időtartamú séta esetén a felnőttek számára 1000 Ft/fődiákok és nyugdíjasok számára 500 Ft/fő, családi jegy 2.500 Ft (az ár a 27% ÁFÁ- tartalmazza). A jegyeket a Tourinform Veszprém irodájában lehet megvásárolni a vezetés előtt, vagy elővételben. A résztvevők a jeggyel együtt kitűzőt kapnak, mely jelzi az idegenvezető számára, hogy a vendég a csoport tagja. A jegy nem névre szól, átruházható.

A jegyvásárlásra irodánkban hétfőtől péntekig 9-17.00 óra között, valamint a vezetés napján 9 órától van lehetőség.

A Bakony és Balaton kártyával érkezők számára a Veszprém Séta ingyenes! www.bakony-balaton.hu

A sétán csak egyéni vendégek vehetnek részt, csoportoknak a részvételi lehetőség nem biztosított. A csoportoknak szóló ajánlatunkért keresse irodánkat!

A séta minimum 5 fő részvételével indul.

A városnézés során együttműködünk a veszprémi idegenvezetőkkel (www.idegenvezetok-veszprem.org).

Érdeklődni a Tourinform Veszprém irodájában, a 88/404-548-as telefonszámon vagy az info@veszpreminfo.hu e-mail címen.

Mindenkit sok szeretettel várunk!

(A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.)

 

 

Az ÁDÁMOK ÉS ÉVÁK ÜNNEPE című szolnoki kezdeményezéshez csatlakozva az elmúlt évekhez hasonlóan a Veszprémi Petőfi Színház immár kilencedik alkalommal adja át a színpadot a város és a megye középiskolásainak és országosan egyedülállóan a fogyatékkal élő diákoknak. 

 Idén Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából Ady Endre szerelmes verseiből, levelezéseiből válogattak a diákok.

Szereposztás


KáTéeM | Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola
KÖZGÁZ SZÍNJÁTSZÓKÖR (KöSzi) | Veszprémi SzC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma
Duende színjátszó kör | PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
SZÍNVILÁG | Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és EGYMI
„ÁLMOK ÁLMODÓI” | Veszprémi Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
ALMÁDIÁK SZÍNJÁTSZÓK | Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium

 

2019.02.22. Kedd

“Értékmérőt kap a népdallal, aki e századok csiszolta tökéletességhez méri, amit hall: nem tévesztik meg többé hamis bálványok.” Kodály Zoltán 

Időpont: 2019.01.22. szerda 19 óra
Helyszín: Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér (Veszprém, Brusznyai u. 2.)

Hagyományos műveltségünk- táncaink, népzenénk kollektív emlékezetünk legszebb ékkövei. Hordozza magában eurázsiai származásunk emlékét, és köt minket szervesen az európai kultúrához is.
Az MTVA által 2012-ben először megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató, a Fölszállott a Páva a világon először tette a hagyományos kultúrát tehetségkutató műsor tárgyává. 2012 óta 6 évad ment le, ami a selejtezőkre jelentkező versenyzőket is beleszámolva több ezer táncost, zenészt jelent.
Vendégeink lesznek az első gyerek évad pacsirta ikrei, Palócföld fiatal múzsái, a Haraszti Ikrek. Itt fogja ropni a csillagszemű, puskalábú Molnár Bence. A Döntők Döntőjében, a legutóbbi évadban is megcsillanó ifjú táncosok- a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kiváló fiatal tehetsége, Juhász Bence Zsombor, valamint a miskolci testvérpár- Maródi Eszter és Levente fogja próbára tenni még a Hangvilla deszkaburkolatát, amelynek végső próbájaként Kelet-Magyarország legkiválóbb táncegyüttese, a Csaba Nemzetiségi Táncegyüttes érkezik. A sodró lendületet a legrégiesebb dallamvilágot megőrző pásztorságunk emblematikus hangszere, a furulya nyugtatja majd meg, közénk hozva a mezei ember szent csendjének nyugalmát, pásztorok műveltségét. Salamon Soma, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémia óraadó tanára is, kiváló ismerője-ismertetője hangszerének. A 2017-es évad örök-derűs győztesei, a Pósfa Zenekar tesz azért, hogy vérnyomásunk ne lankadjon, s a kávégép had’ pihenjen!

 

 

A Laczkó Dezső Múzeum és a Bakonyi Ház ingyenesen látogatható a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Időpont: 2019. jan. 22. kedd 10:00 - 18:00
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.

A Laczkó Dezső Múzeum épülete felújításának megkezdése miatt valamennyi tárlat, beleértve az állandó kiállítást is, és a Bakonyi Házat 2019. január 27-ig látogatható.

Ezután csak múzeumunk vári kiállítóhelyei a Hősök Kapuja Látogatóközpont, a Tűztorony és a Várbörtön látogatható.
A Tanulmányi Raktár csoportoknak, előzetes bejelentkezés után látogatható.

A felújítás menetéről és a rendkívüli év rendezvényeiről oldalukon és hírleveleikből tájékozódhatnak.

 

A magyar kultúra napja alkalmából szeretettel várnak minden érdeklődőt EKMK Március 15. úti Könyvtárába Szegedi József helytörténeti kutató kiállításának megtekintésére.​ 

A tárlat 2019. február 14-éig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

Cím: 8200 Veszprém, Óváros tér 2.