Programok

A TÁNC FESZTIVÁLJA - XXIII. ORSZÁGOS ÉS NEMZETKÖZI KORTÁRS ÖSSZMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ


A TÁNC FESZTIVÁLJA - XXIII. ORSZÁGOS ÉS NEMZETKÖZI KORTÁRS ÖSSZMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ (2021.08.31. - 2021.09.05.)

Huszonharmadik alkalommal szólítják Veszprémbe a kortárs táncművészet legkiválóbb hazai alkotóit, előadóit. A szervezők, a résztvevők és a veszprémi közönség a kortárs előadóművészetnek szenteli ezt a néhány napot. Bővebben Rövidebben

XXIII. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó

Időpont: 2021. augusztus 31. - szeptember 05.

A TÁNC Fesztiválja Veszprém független színházának, a PANNON VÁRSZÍNHÁZNAK. évenkénti rendezvénye. 23 esztendeje a magyar kortárs táncművészet versenyszerű találkozója, Veszprém város kiemelt fesztiválja. Kezdettől foga magához vonzza a társművészeteket, a művészeti ágak egymásra utaltságát és közös felelősségét hangsúlyozza. A színházi tereket kitágítja, utcák, épületek, civil közösségek fogadják be, játsszák és élik meg produkcióit. A VESZPRÉM-BALATON 2023 EKF projekt különleges lehetőséget nyújt a nemzetközi kapcsolatteremtésre. A cél az, hogy 2020-2023-ban Európa kiemelkedő együttesei jelenjenek meg, találjanak hosszú távon otthonra, gyermekek, fiatalok és idősek értsék meg jövőjüket, jelenüket és múltjukat, beszéljék a kortárs művészetek nyelvét és ezen a nemzetközi nyelven válaszokat is fogalmazzanak meg.

Program:

 

Egyed Bea – The Dark Night of the Soul (IZP)

(„Fiatal koreográfusok napja”) | 18:00 | kedd – Hangvilla, 3. emeleti próbaterem

Egy 4.000 Ft-os jegy megvásárlása esetén az alábbi előadások tekinthetők meg:
– Egyed Bea – The Dark Night of the Soul (IZP)
– Gera Anita – Meztelen majom (IZP)
– VASAS MŰVEK- EXIsT (IZP)

Keresztes Szent János, A lélek sötét éjszakája című műve szolgál az előadás
gondolatmagjaként, melyben az Istennel való misztikus egység megélése után hirtelen Isten jelenlétének teljes hiányát tapasztalja meg a lélek. Mit kezd egy művész saját sötét éjszakájának megtapasztalása alatt önmagával, a művészetével? Kinek kell megfelelni, hogy elismerjenek? Miért olyan fontos az elismerés és kitől számít? Milyen -tetten érhető- elemeket kell tartalmaznia jelenleg egy kortárstánc előadásnak, ahhoz hogy aktuális és érvényes legyen? Mit lehet kezdeni a sikerrel vagy a sikertelenséggel? Ki az a “szakma”? Kiknek készül egy előadás? Mit lehet kezdeni a tánc nélküliséggel egy táncelőadásban? Mit lehet kezdeni az őszinteséggel egyáltalán? Mikor lesz vége ennek az éjszakának?

Az előadás időtartama: 40 perc


Gáspár Gábor fotókiállítása (megnyitó)

19:30 | kedd – Hangvilla, előcsarnok, 1. és 2. emelet

A fiúk a lányokkal táncolnak című fotókiállítás megnyitója

Kísérőrendezvény – ingyenes


Gera Anita – Meztelen majom (IZP)

(„Fiatal koreográfusok napja”) | 20:00 | kedd – Hangvilla, színházterem

Egy 4.000 Ft-os jegy megvásárlása esetén az alábbi előadások tekinthetők meg:
– Egyed Bea – The Dark Night of the Soul (IZP)
– Gera Anita – Meztelen majom (IZP)
– VASAS MŰVEK- EXIsT (IZP)

Az előadás időtartama: 47 perc


VASAS MŰVEK- EXIsT (IZP)

(„Fiatal koreográfusok napja”) | 21:00 | kedd – Hangvilla, színházterem

Egy 4.000 Ft-os jegy megvásárlása esetén az alábbi előadások tekinthetők meg:
– Egyed Bea – The Dark Night of the Soul (IZP)
– Gera Anita – Meztelen majom (IZP)
– VASAS MŰVEK- EXIsT (IZP)

Jelenkori társadalmunk felveti a kérdést, mit is jelent Nőnek lenni a mai és mindenkori világban. Az előadásban két nő, két individuum keresi a válaszokat, egymástól függetlenül és egymás relációjában. Jelentik egymásnak a barátot, a riválist, a testvért, az anyát, olykor pedig egymás kivetülései, egymás ellenpólusai. Bár különbözőek, a társadalom által feléjük támasztott elvárások sorsközösséget szülnek közöttük. A darab kendőzetlenül, nyers őszinteséggel és fanyar humorral közelíti meg a témakört. Az előadás táncnyelvében, vizuális és a zenei világában is fellelhető a 21. század dinamikája, a zaklatottság, az erotikus túlfűtöttség, a gátlástalanság és a kiúttalanság érzése. A darab konklúziója sokkal inkább egy kérdés a nézők felé, mint egy egzakt válasz. Hogyan képes egy nő a valódi kiteljesedésre. Hogyan viszonyul az elférfiasodás kérdéséhez. Hogyan képes megküzdeni önnön tükörképével, függőségeivel és legnagyobb ellenségével, az idővel.

Az előadás időtartama: 45 perc

Hodworks – Szólók

(„Nyitány”) | 18:00 | szerda – Agóra

Az előadás megtekintése 18 éves kortól ajánlott.

Az előadás időtartama: 70 perc


Filmvetítés: Zsitkovszky Béla – A táncz

(„Nyitány”) | 20:00 | szerda – Hangvilla, színházterem

Egy 3.500 Ft-os jegy megvásárlása esetén az alábbi előadások tekinthetők meg:
– A fesztivál megnyitója
– Filmvetítés: Zsitkovszky Béla – A táncz
– Közép-Európa Táncszínház – Set Your Mind Free
– Mészáros Máté – A távolság mechanikája (IZP)

Az első magyarországi filmfelvételt a Lumiére testvérek operatőrei készítették 1896-ban a millennium alkalmával, ezt azonban sosem láthatta a közönség, mert a képekről lemaradt az ünnepségeket megnyitó Ferenc József feje.

Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó magyar filmet A táncz címmel 1901. április 30-án vetítették le az Uránia Tudományos Színház előadásának illusztrációjaként. Az alkotásban a kor nagy színészei – Blaha Lujza, Fedák Sári, Márkus Emília, Hegedűs Gyula – és az Operaház balerinái szerepeltek, a 18 jelenet a tánc történetét dolgozta fel az ókori táncoktól a 16. századi francia udvari táncokon, az olasz tarantellán, a barokk és magyar táncokon (mint a palotás és csárdás) át a 20. századig. Fedák Sári facipős japán táncot adott elő, Blaha Lujza csárdást táncolt. A táncokat Cesare Smeraldi, az operaház balettmestere tanította be. A forgatókönyvíró Pekár Gyula az 1896. évi párizsi világkiállítás hasonló előadásából merítette az ihletet, aki az előadásnak nemcsak szerzője, hanem felolvasója is volt. Az operatőri és rendezői munkát Zsitkovszky Béla vállalta, aki eredetileg fényképész volt, és aki egy vetítőgépet alakított át kamerává, amellyel az első felvételeket készítette a mai Uránia filmszínház épületének tetőteraszán. A zenét Kern Aurél szerezte. Az első jelenetet, Márkus Emília Salome-táncát kétszer kellett felvenni, mert a szalag elégett.

A korban rendkívül hosszúnak számító, 500 méter hosszú film nem maradt fenn, csak a sajtóban közölt képeket, néhány plakátot és Pekár Gyula könyvalakban is megjelent előadását ismerjük. A táncz sorsa sajnos nem egyedi, a némafilmek és az 1945 előtt készült hangosfilmek közül nagyon sok eltűnt, elkallódott.

Játékidő: 10 perc


Közép-Európa Táncszínház – Set Your Mind Free

(„Nyitány”) | 20:00 | kedd – Hangvilla, színházterem

Egy 3.500 Ft-os jegy megvásárlása esetén az alábbi előadások tekinthetők meg:
– A fesztivál megnyitója
– Filmvetítés: Zsitkovszky Béla – A táncz
– Közép-Európa Táncszínház – Set Your Mind Free
– Mészáros Máté – A távolság mechanikája (IZP)

Az elme szabadságáról, zabolátlan teremtő erejéből kapunk ízelítőt az est folyamán. Szemtanúi lehetünk, ahogy a test és a tudat percről percre elszakad a realitás talajáról. Anton Lachky káprázatos világa a fantázia határtalansága, amely porrá zúzza a minket gúzsba kötő béklyókat, felszabadítja a gondolatokat, a testet pedig vérpezsdítő tempóban hajszolja a katarzis felé. A transzállapotig fokozott álomban a királynő, a hattyú, a paripás hintó, a cirkuszi elefánt éppúgy feldereng, mint az ember és küzdelme önmagával, illetve az elemekkel. Az egyik pillanatban lágy és nőies érzékiség, a következőben erőteljes, hangos, férfias lendület söpör végig a színpadon. Megszűnik az idő, és mint a ketrecbe zárt vadállat, aki fogságából szabadulva beleveti magát a végtelenbe, úgy szabadul el az energia, mely már nem tűri tovább az elme koporsóját. A csattanó ostor hangja tovább fokozza az áhított szabadság eléréséért vívott küzdelmet. A zene magával ragadó ritmusa, a kiszakadó sóhajok hangja, az arcok játéka a tudattalan, bennünk rejlő vágyakat kelti életre. Elmerülünk egy olyan élményben, ahol eltűnnek a határok, feloldódnak a korlátok. A külvilág zaja elnémul átadja helyét a képzeletnek és beindul a kémia, amit már nem kell megmagyarázni. Engedd el magad!

Az előadás időtartama: 50 perc


Mészáros Máté – A távolság mechanikája (IZP)

(„Nyitány”) | 21:30 | szerda – Hangvilla, előcsarnok

Egy 3.500 Ft-os jegy megvásárlása esetén az alábbi előadások tekinthetők meg:
– A fesztivál megnyitója
– Filmvetítés: Zsitkovszky Béla – A táncz
– Közép-Európa Táncszínház – Set Your Mind Free
– Mészáros Máté – A távolság mechanikája (IZP)

Mészáros Máté A távolság mechanikája című előadásában a statikus és dinamikus testek térben való elhelyezése és mozgatása, az összeillő és össze nem illő rendszerek egy térbe zsúfolása, valamint a testek között keletkező távolság vizsgálata kerül a középpontba. E problémakör érzékeltetésére a koreográfus eszköze a megfelelő mozdulat megtalálása, azaz az absztrakció fizikai testre való lefordítása.

A térben elhelyezkedő testek találkozásának a variációit mutatjuk be, és ezáltal szeretnénk beindítani a szabad értelmezés lehetőségét a nézőben. A társadalmi és személyes kontextusból kiragadott epizodikus események reprezentálnak érzelmi, morális vagy intellektuális szituációkat.

Az előadás még egy további nézőpont mentén válik érzékelhetővé: a Porteleki Áron által készített hangtereken keresztül, ahol nem csak a fizikális térérzékelésünk, hanem a gondolati tereink is aktivizálódnak.

A három igen különböző háttérrel rendelkező előadó (egy klasszikus balett képzésben részesült, egy néptáncos alapokkal rendelkező és egy célirányosan kortárs technikákkal képzett táncos) és a zenész olyan közel merészkedik egymás személyes tereibe, ami által a befogadók eltávolodhatnak szokványos értelmezési kényszereiktől. A testek itt nem performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezik a táncot.

Az előadás időtartama: 40-50 perc


Cuhorka Emese, Molnár Csaba – Mestermunka (IZP)

(„Nyitány”) | 22:30 | szerda – Hangvilla, 3. emeleti próbaterem

Mozgó képeslapok a folyamatos tenni-hatni akarás vágtájáról.

Saját felöltöztetett és meztelen testünk tudatos és tudattalan demonstrációk felülete. Egy egész életünk során készülő mestermunka, melyet saját kultúránk, és az ahhoz való viszonyunk, kérdéseink, válaszaink formálnak.

Egy táncoló test a nézője számára egy szemlélhető tárggyá válik, amit egy személy emlékezete, kulturális tudata, érzései mozgatnak. Informál arról, hogy ki vagyok, de manipulálható anyagává válik annak is, hogy ki lehetek. A test minden részletével az érzékeltetés eszköze, újabb és újabb emlékek okozója. A mozgáson keresztül szabadságot tudunk teremteni testünknek, önmagunk újradefiniálására. A tánc ezúttal nem szubjektív önkifejezés, hanem egy sajátos eszközkészlet elszemélytelenített alkalmazása, amin keresztül a test visszanyeri objektivitását, hogy a testkultúrát érintő kérdéseinken túl új jelentéseket alkosson.

Munkánkat a Bauhaus színház inspirálta.

Az előadás 2020-ban Lábán Rudolf díjat nyert, valamint az Aerowaves rangos európai hálózat beválasztotta a 2020-as év 20 legígéretesebb alkotása közé.

Az előadás időtartama: 40 perc

Gangaray Dance Company – AGORA

(„Klasszikus kortársak”) | 18:00 | csütörtök – Agóra

Az agora az ókori görögök megszentelt kommunális tere.
Portugál nyelven a jelentése „most”.

Számomra egy olyan szakrális hely, ahol a közösség hite, ideológiája, szenvedélye és reménye egységbe fonódik össze, amelynek anyanyelve a tánc.

Az a „szentély”, ahol a társulás tagjai tisztelik a spirituális értékeket és az univerzum törvényeit, ahol óvják a természetet és őrzik a kultúrát, nagy becsben tartják saját gyökereiket, megélve a jelent, de nem feledve a múltat.
E régmúlt értékrendszer találkozása a jelennel, azaz a most-tal.

Ez az én agorám. Tiszta tánc, dimenziók komponálása, ritmizált elegancia.
Hámor József

Az előadás időtartama: 40 perc


Szegedi Kortárs Balett – The Black Paintings, Blue

(„Klasszikus kortársak”) | 20:00 | csütörtök – Hangvilla, színházterem

Egy 3.500 Ft-os jegy megvásárlása esetén az alábbi előadások tekinthetők meg:
– Lighthouse 360 Fény/Videóinstalláció megnyitója
– Szegedi Kortárs Balett – The Black Paintings, Blue

THE BLACK PAINTINGS

Francisco Goya spanyol festő halálát követően tizennégy freskót találtak madridi otthonának falain, ahol utolsó éveit töltötte. A képeken erőteljes, kísértő motívumok hangsúlyozták a festő elmezavartól való félelmét és az emberiség sorsára vonatkozó sivár jövőképét.Linning Goya festményeit saját, a mai társadalomrara vonatkozó víziójával együtt kelti életre és helyezi a klasszikus világosság és sötétség közti harc történetébe.Elénk tárja a küzdelmet, ahogy fényt és reményt keresünk a krízis, zsarnokság és kétségbeesés idejében. Arvo Pärt 4. Szimfóniájának természetfeletti zenéjére hangolva Nanine Linning Hésziodosz: Istenek születése című verséből és Goya vitatottan legsötéttebb, legendás Fekete Festmények sorozatának egyikéből, a Saturnusz felfalja gyermekét című alkotásából merített ihletet. A The black painting megbízója 2015-ben a Gauthier Dance együttes volt. A Szegedi Kortárs Balett számára ezt kiegészítve Linning egy második részt is koreografál a Fekete Festények sorozat rövid történeteinek folytatásaként.

Az előadás időtartama: 35 perc

20 perc szünet

BLUE

Az előadásban az alkotók a kék színt egyfajta szimbólumként használva, annak számtalan jelentése köré építik darabjukat. Egyszerűen beszínezik a szereplőket, és az ilyen módon csoportok és egyének között létrejövő színbeli, formai különbségekből adódó játékkal sokféle asszociációra késztetik a nézőket. A társadalmi konvenciókban zárt ember szenvedését, szabadságvágyát, vele szemben az egyéni ambíciókat, a transzcendencia jelenlétét elfojtó közösség erejét mutatja meg a mű. Két ellenétes világ váltakozásának állandó körforgását, szabadság és kötöttség ellentétét, ugyanakkor összetartozását fejtegetik az alkotók. Az angol nyelvben a „blue” szó a szín jelölésén túl plusz tartalmat is hordozhat; egyfajta szomorkás hangulatot is jelent. Ez a többletjelentés indokolja a mű címválasztását.

Az előadás időtartama: 50 perc


Lighthouse 360 Fény/Videóinstalláció

(„Klasszikus kortársak”) | 21:30 | csütörtök – Hangvilla, kamaraterem

Kísérőrendezvény – ingyenes
– 2021. 09. 02. csütörtök 21:30
– 2021. 09. 03. péntek, 16:00-23:00
– 2021. 09. 04. szombat, 14:00-23:00


Fehér Ferenc – Tofu P. Potter

(„Klasszikus kortársak”) | 22:30 | csütörtök – Hangvilla, 3. emeleti próbaterem

Az előadás időtartama: 40 perc

Laboration Art Company – Anna

(„Nemzetközi nap”) | 18:00 | péntek – Agóra


Mészáros Máté – Sétálós program

(„Nemzetközi nap”) | 19:00 | péntek – Agórától

Ingyenes


Cie Claudio Stellato – Work

(„Nemzetközi nap”) | 20:00 | péntek – Hangvilla, színházterem

Az előadás időtartama: 50 perc


Góbi Dance Company – Reptében

(„Nemzetközi nap”) | 21:30 | péntek – Hangvilla, 3. emeleti próbaterem

Mikromozgások kinagyítva.

„Nem az a fontos, hogy a madár hányat csap szárnyával, hanem hogy íveljen!”
/Pilinszky János/

A ’már nem itt’ és a ’még nem ott’ köztes állapotának – a tiszta tánc eleven közegének – ad teret Góbi Rita szólóelőadása, amely az átmenetek és a metamorfózisok világába kalauzol. Ehhez a produkcióhoz készített zenét Szegő Dávid, aki különleges morzejelekkel, akusztikus, elektronikus és repetitív zörejhangokkal ad tájékozódási pontokat a minimalista eszközökből építkező tánchoz, a teljes értékű színpadi jelenléthez.

Az előadás felkerült az Aerowaves Twenty18 legjobb 20 európai kortárstánc előadásainak listájára. Olyan díjakkal jutalmazták, mint a 2017-es évad legjobb kortárstánc előadásáért járó Lábán Rudolf-díj, az újvidéki Infant Festival legjobb előadásának odaítélt díj 2018-ban, valamint a valenciai Festival 10 Sentidos különdíja 2017-ben.

„…ez a mű nem adható át. Ilyen formában, ilyen intenzitással csakis Góbi táncolja és táncolhatja el.” – Péter Márta, Tánckritika

„Góbi Rita nagyerejű szólóművében finom asszociációkkal él: így nem nehéz felfedezni alkotásában A hattyú halála futurisztikus hangvételű megidézését, afféle science-fiction remake-ét: a lágy és lírai hangvilág helyett Szegő Dávid éles és pendülő, repetitív robotikai zörejzenéjére.” – Halász Tamás, Színház

„…kevés Góbihoz fogható precíz, tökélyre törekvő, elbűvölő technikai tudással felvértezett előadó található kortárs fronton, aki nem csupán birtokában van minden, a testről, mozgásról megszerezhető ismeretnek, de tudása kivételes előadói jelenléttel is párosul.” – Králl Csaba, Élet és Irodalom

Az előadás időtartama: 41 perc


Lighthouse 360 Fény/Videóinstalláció

(„Nemzetközi nap”) | 16:00-23:00 | péntek – Hangvilla, kamaraterem

Kísérőrendezvény – ingyenes
– 2021. 09. 02. csütörtök 21:30
– 2021. 09. 03. péntek, 16:00-23:00
– 2021. 09. 04. szombat, 14:00-23:00

Lighthouse 360 Fény/Videóinstalláció

2021. 09. 04. („Összművészeti nap”) | 14:00-23:00 | szombat – Hangvilla, kamaraterem

Kísérőrendezvény – ingyenes
– 2021. 09. 02. csütörtök 21:30
– 2021. 09. 03. péntek, 16:00-23:00
– 2021. 09. 04. szombat, 14:00-23:00


Willany Leó Improvizációs Táncszínház – Az önmagunkkal való sakkozás kockázata

(„Összművészeti nap”) | 16:00 | szombat – Hangvilla, 3. emeleti próbaterem

Az ember egyéni működésének rendszere megmutatkozik mozdulataiban, választott megoldási lehetőségeiben, melynek köszönhetően rendkívül sokat tanulhat magáról és társairól is. Ez a folyamat egy intenzív megismerés és önreflexió, amely lehetőséget ad a szokásaink megváltoztatására. A tér használata, az együttes komponálás, a többiekhez való igazodás, viszonyulás ráébreszti az embert olyan sajátosságaira, melyekkel azelőtt nem feltétlen volt tisztában. Az improvizáció a táncban olyan kihívások elé állítja az alkotó-résztvevőt, melyekre kreatív megoldási lehetőségekkel fog felelni, egyénileg vagy közösen létrehozva egy opcionális végeredményt. Az önmagunkkal való sakkozás kockázata egy olyan beavató előadás, ami a nézők és előadók közös tapasztalásán keresztül hivatott közelebb hozni őket egymáshoz és a kortárs művészetek befogadásához.

Az előadás időtartama: 50 perc beavató színház, 40 perc előadás


Mészáros Máté – Sétálós program

(„Összművészeti nap”) | 17:00 | szombat – Hangvillától

Ingyenes


Filmvetítés: Jancsó Miklós – Szerelmem, Elektra

(„Összművészeti nap”) | 18:00 | szombat – Hangvilla, színházterem

Kísérőrendezvény – ingyenes, regisztrációhoz kötött.

színes, magyar filmdáma, 1974

A Szerelmem, Elektra Gyurkó László színműve nyomán a magyar pusztára helyezi az ógörög tragédiát. A szemet gyönyörködtető koreográfiákban, sok száz statisztával filmre vitt történet zsarnokság és szabadság örök harcát dolgozza fel. Aegisztosz az uralmát a népnek túl nagy szabadságot engedő Agamemnón meggyilkolására alapozta, amelybe a 70-es években könnyű volt belelátni az 56-os forradalom leverésével és Nagy Imre kivégzésével hatalomra kerülő Kádár alakját. A film az elnyomással való szembeszegülés lehetőségeiről is örökérvényűen szól.

Játékidő: 73 perc


A Grecsó fivérek estje – Többet magunkról

(„Összművészeti nap”) | 21:00 | szombat – Expresszó

Új, egyedi Grecsó prózák, friss versek, családi történetek és anekdoták alapozzák meg az estet, melyet az improvizatív jazz zene és persze leginkább a szintén pillanat szülte kortársbalett, Grecsó Zoltán összetéveszthetetlen mozdulatai varázsolnak színház élménnyé. Az irodalom és a zene dialógusa minden estén egyedi, de a válaszok különös ritmusa, a fény-terek éteri játéka és a művészeti ágak közötti tagolás mégis feszes keretet ad az estnek. Ahogy a testvérek ironikus vetélkedése, a tánc és az irodalom nyelvén előadott fricskák is segítik a nézők azonosulását, hiszen családi tükörhelyzeteket generálnak, ahol a saját identitásuk kerül reflektorfénybe.
A Grecsó fivérek estjén fontos és visszatérő téma a viharsarki származás és persze a falusi hagyomány.
A testvérpár egyszerre nyit új lehetőségek felé, például a verses megszólalásokkal és szi-multán szólamokkal (ezen az estén nem csak válaszolnak egymásnak irodalom és táncos színház, nem csak értelmezik, de ki is egészítik egymást), ami egyszerre hagyja meg az egyediség élményét, mégis komplex, pontos dramaturgiával dolgozik, ami különös átme-netet jelent egy irodalmi pódiumest és egy színházi, zenés, táncos előadás között.
A többet magunkról őszinte, vallomásos és karakteresen személyes est, használva a Grecsó fivérek művészetét és a testvérek alanyi nyitottságát.

Az előadás a Várkert Bazár produkciója

Az előadás időtartama: 70 perc

Méhes Csaba & Brass in the Five – Brass Cirkusz, Body Trapeze – HALO

(„Családi nap”) | 15:15 | vasárnap – Veszprém Aréna

Egy 3.500 Ft-os jegy (gyermekjegy: 2.000 Ft) megvásárlása esetén az alábbi előadások tekinthetők meg:
– Méhes Csaba & Brass in the Five – Brass Cirkusz, Body Trapeze – HALO
– Duda Éva Társulat – Ramazuri

Méhes Csaba & Brass in the Five – BRASS CIRKUSZ

A mozgás – látható zene.
A zene – mozdulatok hangja.
A mozgás elmuzsikálható.
A zenét láttatni lehet mozdulatok által.

JÁTSSZUNK? – JÁTSSZUNK!

…És elkezdtünk játszani. A zenészek a hangokkal, dallamokkal, a pantomimes a mozdulataival, gesztusaival, képeivel. Aztán megmozdultak a zenészek és zenélni kezdett a pantomimes.
Megszületett egyfajta varázslat…
Mi, hatan magukkal visszük a néző gyereksereget különféle képzeletbeli csodavilágokba: ez alkalommal egy varázscirkuszba.

Zene zendül, harsona harsan, dob dönög – egy lendületes indulóra bevonul a zenekar: öt rézfúvós és egy dobos. A fergeteges belépőt követően kezdődhet a világraszóló előadás.
Méhes Csaba pantomim művész és a Brass in the Five zenekar elővarázsolja a cirkuszvilág felejthetetlen figuráit: bűvészt, illuzionistát, bohócot, állatidomárt, kötéltáncost, cirkuszi lovakat, félelmetes tigrist…
Egy órányi vidám játék, önfeledt móka és nevetés, vérpezsdítő élő brass muzsikával.
Ajánljuk 10 éves kor fölötti gyerekeknek, felnőtteknek, .
A produkció többek között 2007-ben a budapest Új Színház által kiírt „Kőfal” pályázat díjazottja, 2008-ban a Budapest Fringe Fesztiválon elnyeri a Szakmai Zsűri Nagydíját és a Gyerekzsűri Különdíját.

Body Trapeze – HALO

A Body Trapeze a világon egyedülálló zsáner, melynek különlegessége, hogy a trapézt emberi test formázza meg; a 2005 óta világszerte bemutatott sikeres produkció a következő generáció előadásában egy teljesen új formában látható.

Bogdán Bettina és Vellai Krisztina egy lírikus égi táncot álmodtak meg ahol a test és a lélek kapcsolatát hozzák színpadra. A “HALO” (égifény) különlegessége, hogy a föld felett ötvözi a kortárs táncot a cirkuszművészettel.

Az előadás időtartama: 65 perc


Duda Éva Társulat – Ramazuri

(„Családi nap”) | 16:30 | vasárnap – Veszprém Aréna

Egy 3.500 Ft-os jegy (gyermekjegy: 2.000 Ft) megvásárlása esetén az alábbi előadások tekinthetők meg:
– Méhes Csaba & Brass in the Five – Brass Cirkusz, Body Trapeze – HALO
– Duda Éva Társulat – Ramazuri

A DUDA ÉVA TÁRSULAT és a NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ közös produkciója
tánc-cirkuszi felfordulás

A RAMAZURI nevettet, ellazít, feltölt és elkápráztat. Látványos és nagyszabású, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkád, melyben derűs és szellemes koreográfiák követik egymást.
Ebben a világban maga a mozgás a nyelv, amit a test és az arcjáték beszél el. Humor és dráma kéz a kézben jár, miközben egyformán vannak jelen szelíd és harsány megoldások, elegancia és komédia, valóság és fantasztikum. Ez a produkció egy élesre csiszolt groteszk tükör, melyben fenséges és esetlen emberi vonásokat láthatunk nagyító alatt megelevenedni. Az előadás egyik fő eleme a látvány, amelyben speciális eszközök és térelemek adnak lehetőséget meghökkentő mozdulatok és egy különleges formavilág kibontakozásának.
A Duda Éva Társulat ezzel az esttel elrugaszkodik a táncszínházi világ új dimenziójába. Olyan szavakon túli, tágabb univerzumba invitálnak, ahol a kezdés pillanatában eltűnik az idő és élvezhetjük a pezsgő kalandot. Egyedi, megismételhetetlen percek, az élet ünneplése, mert mulatságnak mindig lennie kell!

Az előadás időtartama: 60 perc


Juhász Adél – László Károlyné (IZP)

(„Családi nap”) | 18:00 | vasárnap – Hangvilla, 3. emeleti próbaterem

L.K. az előző “László” névre hallgató szólóm továbbgondolása.
László, a nagyapám volt és valójában semmi köze a róla elnevezett darab tartalmához.
Amikor fogytán az erőm, Neki ajánlom a rám váró munkát, hogy bírjam.

A mamám ősszel halt meg. Valamiért olyan világban élünk, ahol a nőket a férjükről jegyzik, még a betegágy feletti monitoron is.
Az új darabom az ő “nevét” viseli. Úgy gondolom, ez így “fair”.
Kedvelem amikor egy absztrakt alkotás megszemélyesedik.

Amúgy Erzsébet! És a neve napján születtem.

Juhász Adél táncos, alkotó Magyarországon és Svájcban dolgozik. Tanulmányait a Budapest Kortárstánc Főiskolán és a lausanne-i La Manufacture-ben végezte. Saját darabok készítése mellett jelenleg itthon Molnár Csabával dolgozik együtt, valamint a svájci székhelyű OuinchOuinch Collectif tagja. A 2019/2020-as évadban a genfi Foundation L’Abri társult művésze.


Zárógála: Frenák Pál Társulat – InTimE

(„Családi nap”) | 20:00 | vasárnap – Hangvilla, színházterem

Díjkiosztó és gálaműsor

Az előadás időtartama: 55 perc

 

További információk a fesztivál honlapján.
​Jegyet vásárolni a Tourinform Veszprém irodában (Óváros tér 2.), illetve online lehet. 

Cím: 8200 Veszprém
Esemény időpontja:2021.08.31. - 2021.09.05.
Szervező címe: pannonjegy@hangvilla.com
Szervező tel.: +36 88 889-182
Szervező Weboldal: https://atancfesztivalja.hu/#top