Programok

A természet változásai - Jótékonysági koncert a Gizella Napokon


A természet változásai - Jótékonysági koncert a Gizella Napokon (2018.05.13 18:00 - 20:00)

A Gizella Nőikar jótékonysági koncertje Üveges Katalin javára a Gizella Napokon „A természet változásai" címmel Teleki Gergő zongoraművész és a Dániából érkező Faaborgkoret Vegyeskar közreműködésével. Bővebben Rövidebben

Időpont: 2018. május 13-án, vasárnap 18 óra

Helyszín: Megyeháza Szent István terem (8200 Veszprém, Megyeház tér 1.)

Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese, a Gizella Nőikar 2018. évi Gizella-napi hangversenyét jótékony céllal hirdeti meg. A koncert közönsége által felajánlott adományokkal egy 36 esztendős lány, Üveges Katalin lakóotthonba kerülését segítik.

A Gizella Nőikar 2002-ben alakult Veszprémben, a királynék városában, zenét szerető hölgyek összefogásából. A kórus alapító karnagya Borbásné Gazdag Gabriella. Az együttes egy évvel ezelőtt, a Gizella-napi hangversenyen ünnepelte fennállásának 15 éves jubileumát. A kórus tagjai már több alkalommal álltak jótékony ügyek mellé, a közelmúltban a petrozsényi árvaházat és a koraszülöttekért létrehozott ‘A Te hangodat ismerem’ Alapítványt támogatták. Ezúttal is szívesen segítik a nemes cél elérését.

Veszprémben rendszeresen közreműködnek városi ünnepségeken, fesztiválokon, zenés tárlatvezetéseken a Várban, a Művészetek Háza galériáiban. A Gizella Napok nyitó- és záróeseményének régóta aktív résztvevői. 2014 őszén a székesfehérvári Kamarakórus Fesztiválon első helyezést értek el, 2015 augusztusában a Gizella Nőikar egyetlen női kórusként részt vett a világhírű Arezzo-i Nemzetközi Kórusversenyen, melyre több száz pályázó kórus közül választották be. A kórus egy ötödik és egy hatodik helyet szerzett. Két éve az olaszországi Goriziai Nemzetközi Kórusversenyen képviselték Veszprémet és a magyar kóruskultúrát nagy sikerrel, egy különdíjat és egy második helyezést szerezve.

A kórus alapító karnagya Borbásné Gazdag Gabriella a Zeneakadémia elvégzése után került Veszprémbe az akkor indult Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanáraként. Korábban vezetett kórusaival is sikereket ért el. A Zeneművészeti Szakközépiskola Reneszánsz Kamarakórusával Neerpeltben a Nemzetközi Ifjúsági Kórusversenyen 1. díj Summa cum Laude, a Dohnányi Leánykarral a neerpelti versenyen 1. díj Cum Laude helyezést kaptak. Kórusaival rádió és CD felvételeket készített, Európa több országában adtak koncertet.

A Gizella Nőikar nagy örömére idei, hagyományos Gizella-napi koncertjükön két közreműködőt is vendégükként köszönthetnek a Megyeháza Szent István termében: Teleki Gergő zongoraművészt és a dániai Faaborgkoret Vegyeskart.

Teleki Gergő 1986-ban született Dunaújvárosban. Öt évesen már kis klasszikusokat játszott Dunaföldvár helyi rendezvényein. Dr. Somos Istvánné felkészítésével tizenegy évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tehetség-képzőjébe, ahol Esztó Zsuzsanna és Baranyay László növendékeként tanult. Tizenhárom éves korában a Zeneakadémia Nagytermében Beethoven C-dúr zongoraversenyét játszotta. Tizenhat évesen elnyerte a Zeneakadémia Bíró Sári ösztöndíját, majd a Zeneakadémia Művészképzőjében Baranyay László és Falvai Sándor irányításával folytatta tanulmányait. Számos országos és nemzetközi versenyen vett részt és ért el kimagasló eredményeket: Balassagyarmaton, Nagyszebenben, Ingolstadtban, Kitzingenben, Enschedeben, Goriziában és a csehországi Marienbadban. Koncertezett Budapesten, Pécsett, Rómában, Grazban, Bécsben, Hágában, Ingolstadtban, Augsburgban, Weikersheimben, Nürnbergben és Scheiernben, most pedig a fentebb említett észak-európai városokban.

2006 októberétől egyéves ösztöndíjjal a Malmői Zeneművészeti Főiskolán tanult Teleki Gergő zongoraművész. Malmői, halmstadi és jönköpingi fellépései után 2007. január 27-én Västeråsban és Eskilstunában, 28-án pedig Stockholmban a Francia Református Templomban a magyar protestáns és a francia református gyülekezet ökumenikus istentiszteletével egybekötött zongorahangversenyén aratott elsöprő sikert Liszt Ferenc több művének virtuóz előadásával. 2007 februárjában Göteborgban, Borásban, Helsingborgban, márciusban Lidhultban, Vaxjóban és Sölvesborgban lépett fel, március 13-án Stockholmban az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségén adott nagysikerű hangversenyt. Április 14-én Göteborgban a hu.se.t nevű rendezvénysorozat keretében a Vasa-templomban svéd közönség előtt, Helsinkiben a Magyar Intézet rendezésében, utána pedig a Tallinntól mintegy 70 km távolságra, egy nemzeti park közepében fekvő reprezentatív Palmse-kastélyban az Észtországi Magyar Nagykövetség és a Tallinni Magyar Intézet rendezésében finn és észt zeneértő közönség előtt lépett fel. Majd Májusban Malmőben a Stadion-templomban rendezett hangversenyen, ezután a Stockholmi Magyar Nagykövetség támogatásával a Zenemúzeum előadótermében magyar és svéd közönség előtt adott nagysikerű hangversenyt. 2016 óta rendszeres fellépő művésze a Kanadai Magyar Kulturális Tanács rendezvényeinek Torontoban, Edmontonban és Montrealban.

Dolgozott korrepetítorként, zongoratanárként, részt vett színházi és táncszínházi koprodukciókban zeneszerzőként. 2018 februárja óta a Veszprémi Petőfi Színház zenei vezetője.

Borbásné Gazdag Gabriella, a Gizella Nőikar karnagya felvette a kapcsolatot a tehetséges művésszel, aki - számos elfoglaltsága ellenére - vállalta a közös koncertet A kórus kifejezetten erre a koncertre készülve több új, zongorakíséretre épülő darabot sajátított el.

A Dániából érkező Faaborgkoret Vegyeskar 30 énekesből áll. Karnagyuk Eva Kongsted Simony, akit a magyarországi turnén férje, Ole Kongsted kórustag, zeneszerző helyettesít, mivel Eva a közelmúltban sajnálatos balesetet szenvedett.

Faaborg egy kis kikötőváros Dánia déli részén. A Faaborgkoret az egyik legrégebbi múltra visszatekintő zenei együttes. Néhány énekesük már a ’80-as évek óta tagja a kórusnak. Szoros kapcsolatban állnak a helyi zeneiskolával, mely rendkívül aktív tevékenységet végez a környékükön.

Céljuk a magas fokú zenei minőség elérése. Templomokban és nagy kóruszenei fesztiválokon lépnek fel. Szívesen kérnek fel szólistákat és együtteseket a koncertjeiken való közreműködésre.

Hagyományaik közé tartozik, hogy kétévente külföldre utaznak. Jártak már Norvégiában, Svájcban, Csehországban, Lengyelországban, Angliában, ahol a Canterbury Székesegyházban adtak koncertet.

Ebben az évben Magyarországot tűzték ki úticélul. Budapest fő nevezetességeinek megtekintése után Szentendrén és a Budafoki Református templomban adnak koncertet, majd a veszprémi Gizella Nőikarral közösen lépnek fel a Gizella Napokon.

Veszprémi műsorukba Dánia és Skandinávia legkiemelkedőbb kóruszeneszerzőinek műveiből válogattak, többek között Carl Nielsen (1865-1931) és Niels W. Gade (1817-1890) szerzeményeit is hallhatja a közönség. Carl Nielsen a dán zene egyik legismertebb és legnagyobb alakja, aki jelentősen befolyásolta a későbbi dán zeneszerzők művészetét is. Tavaly ünnepelték születésének 150. évfordulóját egész Dániában. Niels W. Gade világhírű zeneszerző, aki Nielsent megelőzően több mint 40 éven át volt a dán zenei élet meghatározó figurája.

Karnagyuk, az 1943-as születésű Ole Kongsted profi jazz-zenészként kezdte pályáját, tenor szaxofonon játszott, majd zenetudományt tanult a koppenhágai egyetemen. A dán államtól kutatói ösztöndíjat kapott 1976-1980-ig. 2000-ig a Koppenhágai Zenetörténeti Múzeum igazgatóhelyettese volt, 1982-ben a Szent Szív templom kijelölt karnagya lett, ahol 1983-tól napjainkig orgonista is. 2016 év végéig szenior kutatóként dolgozott a Királyi Könyvtárnál, legfőbb érdeklődési területe a reneszánsz zene. Jelentős eredményeket ért el kutatási területén, és együttesével, az 1990-ben alapított Capella Hafniensis-szel számos olyan művet adnak elő, melyet ő talált, azonosított be vagy szerkesztett. 1990-1992-ig a Dán Zenetudományi Társaság elnöke volt. Zeneszerző (90 opus nos), legfőképp kórusműveket ír.

A természet változásai" című jótékonysági koncert műsora:
Franz Schubert: 23. zsoltár
Franz Schubert : Gesz-dúr Impromtu op 90.No3.
Franz Schubert: Ständchen
Liszt Ferenc : Villa d'Este szökőkútjai

Carl Nielsen (1865-1931): Våren / Tavasz
Oluf Ring (1884-1946), Ole Kongsted (arr.): Se, nu stiger solen / Napfelkelte
Niels W. Gade (1817-1890): Morgensang /Himnusz a Naphoz
Eva Kongsted Simony (* 1951), Ole Kongsted (arr.): En vej af sol / A napfény útja
Ole Kongsted (* 1943): Fred hviler over land og by /Békés éjjel
Svend S. Schultz (1913-1998): Yndigt dufter Danmark / A nyár illata Dániában

Frédéric Chopin: f-moll ballada op.52.No.4
Kocsár Miklós: Ó, havas erdő némasága
Veljo Tormis: Őszi fák
Claude Debussy: Salute printems
Liszt Ferenc: 6. magyar rapszódia
Karai József: Estéli nótázás

Közreműködik: Teleki Gergő zongoraművész
Szólót énekel: Kizlinger Katalin és Kohári Bernadett
Vezényel: Borbásné Gazdag Gabriella és Ole Kongsted

További információk a jótékonysági célról:

Üveges Katalin születésekor az édesanyja egy súlyos gyógyszerallergia miatt sokkos állapotba került. Az oxigénhiány a baba mozgásközpontjában okozott agyi károsodást. Kata mozgássérült és a beszéde is nehezen érthető, de az értelme kristálytiszta. A Pető Intézetben járt általános iskolába, Ajkán érettségizett, majd a Gábor Dénes Főiskolán informatikus-közgazdász oklevelet szerzett. Később a Pető András Főiskolán elvégzett egy ifjúságsegítői képzést és most készül az angol nyelvvizsgájára. Munkát találnia sajnos nem könnyű, jelenleg a Nem Adom Fel Alapítványnál van egy év végéig szóló, négy órás távmunka szerződése.

Kata Ajkán, nagyon kevés pénzből, szerény körülmények között él az édesanyjával, aki kora és az egészségi állapota miatt egyre nehezebben tud gondoskodni róla. Szorongva gondolnak mindketten a jövőre: mi lesz, ha Kata egyszer egyedül marad? Most lehetősége nyílott, hogy egy olyan lakóotthonba költözhessen Budapesten, ami megfelel az állapotának - tehát nem értelmileg akadályozott, vagy idős, beteg emberek közé kerülne - és ahol megkaphatja a napi életviteléhez szükséges segítséget. Ehhez 3,8 millió forinttal kell rendelkeznie, mégpedig júniusig, mert akkor jár le a jelentkezési határidő. A pénz nagyobbik részét már sikerült baráti és közösségi támogatással összegyűjteni, de még nincs együtt a teljes összeg.

Kérjük Önöket, ha módjukban áll segíteni, tegyék meg! Akár a koncerten, ahol reményeink szerint Kata is jelen lesz, akár ezen a számlaszámon várjuk, várják szeretettel a felajánlásaikat:
11600006-00000000-79244204 (számlatulajdonos: Üveges Katalin, Ajka)

Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt, zeneszeretőt!

Cím: 8200 Veszprém, Megyeház tér 1.
Esemény időpontja:2018.05.13 18:00 - 20:00
Szervező neve: Gizella Nőikar
Szervező címe: 8200, Veszprém, Kossuth u. 17. 1/1
Szervező tel.: +36 20 9581435
Szervező E-mail: gizella8200@gmail.com
Szervező Weboldal: http://gizellanoikar.weebly.com/