Aktualitások

A VESZPRÉMI ÁLLATKERT ÚJDONSÁGAI


A VESZPRÉMI ÁLLATKERT ÚJDONSÁGAI

Kicsiket és nagyokat, az év minden napján vár a Veszprémi Állatkert folyamatosan bővülő újdonságaival és állati kicsinyekkel! Kihagyhatatlan élmény a Királynék Városában. Bővebben Rövidebben

Legújabb lakói az állatkertnek

Kishiúzok 

A Veszprémi Állatkert kárpáti hiúz párja szaporulattal örvendeztette meg az állatkertészeket és a látogatókat. Kb. 70 napos vemhességet követően május 30-án adott életet három kölykének nőstény kárpáti hiúzunk, aki nagy gonddal és odafigyeléssel neveli kicsinyeit. A kis hiúzok egy éves korukban válnak önállóvá, egészen addig anyjuk gondoskodik róluk.
A kárpáti hiúz Európa legnagyobb macskaféléje, ám egyedszáma az élőhelyének szűkülése, valamint a vadászat miatt nagymértékben lecsökkent. Magyarországon az utóbbi években az Északi-középhegység területén figyeltek meg hiúz nyomokat, mely azt bizonyítja, hogy ez a ritka állat ismét megtalálható hazánkban. Az ember közelségét kerüli, éjszakai életmódot folytat, és kiváló érzékszervei segítségével ügyesen vadászik.

A játékos kölykök szépen cseperednek, a látogatók már megtekinthetik őket a fejes-völgyi területen található kifutójukban.

Zebracsikók

A Veszprémi Állatkert zebra csapata két új taggal bővült, ugyanis május és június hónap végén is egy-egy zebracsikó látta meg a napvilágot. Az anyaállatok 12-14 hónap vemhességet követően hozták világra kicsinyeiket, akik jó egészségnek örvendenek.

Kis uhu

A Veszprémi Állatkert uhu tenyészpárja évről évre szaporulattal örvendezteti meg az állatkertészeket, ami a faj természetvédelmi státuszára való tekintettel rendkívüli jelentőséggel bír. Idén tavasszal egy példány nagy fülesbagoly kelt Állatkertünkben, mely szépen cseperedik, nevelésében mindkét szülő szerepet vállal.

Vörös vari

A Veszprémi Állatkert vörös vari tenyészpárja ismét szaporulattal örvendeztette meg az állatkertészeket. Pákó és Frutti a nemzetközi fajmegmentési program (EEP) keretein belül érkezett Veszprémbe. Rendszeresen születnek utódaik, 2015-ben egy ikerpár jött a világra, május elején pedig egy hím vörös vari született, aki már most olyan ügyesen mozog a fák ágain, mint a felnőttek.

Kistigrisek

Hosszú évek után kistigrisek születtek a Veszprémi Állatkertben az állatkertészek legnagyobb örömére. A körülbelül 103 napos vemhességet követően május végén két egészséges szibériai tigris látta meg a napvilágot Veszprémben. A fiatal nagymacskák jó egészségnek örvendenek, és bár az anyaállatnak az első kölykei, Kátya a kezdetektől fogva gondosan, nagy odafigyeléssel őrzi és neveli őket.

Különleges Madarak

A 2015-ben átadott, 5000 m2 területű, hazánkban egyedülálló kialakítású Madárröpde szárnyas-csapata új lakókkal bővült. Hollandiából és Svájcból két hím feketenyakú hattyú érkezett Állatkertünkbe. A feketenyakú hattyú Dél-Amerika legnagyobb testű madara, csőrén jellegzetes piros bütyköt visel. Teste hófehér, nyaka és feje pedig fekete színű. Főként vízinövényekkel és gerinctelenekkel táplálkozik.


Az elmúlt évek nagyobb bővítései az állatkertben

2016 májusában ünnepélyes keretek között átadásra került Magyarország legnagyobb dinoszaurusz kiállítása a Veszprémi Állatkertben. A Dínó Parkban kiállított szobrok a mezozoikum élővilágát hivatottak bemutatni, a dinoszauruszokról a kihelyezett ismertető táblák segítségével tudhatunk meg hasznos információkat.

2015-ben adták át a borjúfókák és pápaszemes pingvinek vizes bemutatóhelyét, valamint az óráisi madárröpdét is, ahol különleges madárfajokkal imserkedhetünk meg testközelből, a röpdén átvezető ösvényeken. 

2014 őszétől Elefántparkkal bővült a Gulya-dombi látnivalók sora, ahol három ázsaiai elefánttal, Dinkarral, Nukával és Félix-szel is találkozhatnak a látogatók. Az új orrszarvúház lehetővé teszi, hogy a háromfős orrszarvúcsaládot akár télen is meglátogathassuk.

2010 szeptemberében az 5 elemből álló projekt 4. eleme nyílt meg, az Afrika-ház, mely egy télen – nyáron látogatható, zsiráfok tartására és bemutatására alkalmas 640 m2-es komplexum 110 m2-es fűthető látogatói térrel. A zsiráfok jó időben a közel 1 ha nagyságú Afrika-szavanna kifutón a zebrákkal és az orrszarvú családdal együtt láthatók.

 A Gulya-dombi területen 2009 tavaszán adták át a Csimpánzvilág elnevezésű új létesítményt, mely akár 20 emberszabású majom tartására alkalmas, és megfelel a legkorszerűbb állatkerti és turisztikai elvárásoknak.


A Veszprémi Állatkert az év minden napján várja a látogatókat

Tekintse meg a helyszínt gömbpanorámás felvételeinken is!

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
E-mail: info@veszpremzoo.hu
Telefonszám: 88/566-140
Honlap: http://www.veszpzoo.hu/