Programok

A VESZPRÉMI ÉRSEKI PALOTA ÚJRA LÁTOGATHATÓ


A VESZPRÉMI ÉRSEKI PALOTA ÚJRA LÁTOGATHATÓ (2018.10.25. - 2018.11.30.)

A Veszprémi Főegyházmegye érseke, dr. Márfi Gyula és a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény tisztelettel meghívja Önt és kedves Családját a veszprémi Érseki palota megújított ENTERIŐRKIÁLLÍTÁSÁNAK megtekintésére. Idén november végéig minden nap nyitva áll. Bővebben Rövidebben

Az enteriőrkiállítás teljes megújítása három évvel ezelőtt kezdődött, a tárlat témáját több éve a Magyar királynék és koronázó püspökök című kiállítássorozat határozza meg. – A kiállítás tulajdonképpen az utóbbi százötven év magyar történelmét, a Veszprémi Főegyházmegye történelmét, a dualizmus, az Osztrák-Magyar Monarchia boldog békeidőit idézi püspöki hagyatékokon, gyűjteményeken, múzeumi műtárgyakon keresztül. A Magyar Nemzeti Múzeummal évek óta szoros a gyűjtemény szakmai együttműködése – emelte ki Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója, aki köszönetet mondott az enteriőrkiállítás műtárgyait restauráló művészeknek, szakembereknek.

A gyűjteményben látható például az Erzsébet királyné fogadására rendelt szalongarnitúra, a királyné első díszmagyar öltözetének ruharekonstrukciója, a palota metszetkabinetjének összesen százhúsz restaurált metszete, de megújultak egyebek mellett a püspöki arcképcsarnok felújított olajfestményei, ezek aranyozott keretei, mellszobrok, a palota mennyezetének stukkói és két XVII. századi német reneszánsz kötésű Biblia is.

Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke úgy véli, a kiállításban nem a pompa, a luxus az, ami a valódi értéket képviseli, hanem a valódi szaktudásról tanúskodó művészi, illetve mestermunka. Az érseki palotát a kétezres évek elején Márfi Gyula nyitotta meg a látogatók előtt. Az érsek a csütörtöki ünnepélyes megnyitón kiemelte, bár a palota előzetes egyeztetéssel egész évben látogatható, idén november végéig minden nap nyitva áll az érdeklődők előtt.

 

Forrás: veol.hu

 

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 35.
Esemény időpontja:2018.10.25. - 2018.11.30.
Szervező neve: Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 35.
Szervező tel.: +36 88 426 088
Szervező E-mail: info.boldoggizella@gmail.com
Szervező Weboldal: http://www.gizellagyujtemeny.hu/