Programok

A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat 55. számának bemutatója


A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat 55. számának bemutatója (2019.12.13 15:00 - 17:00)

A Veszprémi Szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány ezúton meghívja Önt/Önöket, a Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat 55. számának bemutatójára. Bővebben Rövidebben

A bemutató időpontja: 2019. december 13. (péntek) 15:00

A bemutató helyszíne: Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy terme (Veszprém, Komakút tér 3.)

A bemutató vendége: Porga Gyula - Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere

A bemutató előadása: Bödők Gergely  (CLIO Intézet társ-ügyvezetője, Budapest) - Vörösterror Magyarországon – 1919-ben

Rövid ízelítő a bemutatásra kerülő Veszprémi Szemle írásaiból.

Az aktuális lapszámban visszatekintést kaphatnak az 1919. év veszprémi eseményeire, illetve megemlékeznek a Veszprém-Jutasi Altisztképző alapításának 95. évfordulójáról.

  • A „Forrásközlés” rovatban dr. Karlinszky Balázs szerkesztésében a veszprémi Szent Mihály plébánia Hostoria Domusában feljegyzett, az első világháborút követő forradalmak történéseit olvashatják.

Rainer Pál bemutatja a Laczkó Dezső Múzeumban őrzött, a város 1919. évi román megszállás emlékeit.

Egy eddig nem publikált irat: Brusznyai Árpád önvallomása az 1956. november 1–3 közötti tevékenységéről, melyet dr. Énekes Ambrus rendezte közlésre alkalmas állapotba és látta el jegyzetekkel.  

  • A „Tanulmányok” rovatban a Laczkó Dezső Múzeumban őrzött, és a közelmúltban előkerült magyarországi Tanácsköztársaság helyi szerveinek bélyegzőit mutatja be Rainer Pál.
  • A „Közlemények” rovatban Kovács Győző Gyula tollából Veszprém 2017. évi meteorológiai viszonyairól kaphatnak pontos képet.
  • Az „Évfordulók” rovatban emlékeznek meg a Veszprém-Jutasi Altisztképző alapításának 95. évfordulójáról. A megemlékezés anyagának alapja vitéz Káplán György nyá. alezredes – volt Jutasi páncélos oktató tiszt –, naplójának Jutassal foglalkozó fejezete, melyet a család jóvoltából került közlésre.
  • A „Könyvszemle” rovatban Wöller István 90. születésnapjára megjelent kötetet ismerteti Pálmann Judit.
  • Sajnos két, a közelmúltban elhunytról, Peremartoni Nagy Sándortól és Kováts Sándortól búcsúznak a Veszprémi Szemle oldalain.
Cím: 8200 Veszprém, Komakút tér 3.
Esemény időpontja:2019.12.13 15:00 - 17:00