Auer Hegedűfesztivál


Auer Hegedűfesztivál

Hat nap alatt, húsz koncerttel, világklasszisok vendégszereplésével indul útjára az első Auer Hegedűfesztivál. Veszprémben – idén először – rangos fesztivált rendeznek a város világhírű szülötte, Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész és zenepedagógus tiszteletére. Bővebben Rövidebben

A fesztivál célja, hogy a nemzetközi és a magyar zenei élet kiválóságait évről-évre Veszprémbe hozza – mindenki számára elérhető jegyárakon.  Az idei program főszereplői mind olyan zenei ikonok, akik a világ legjelentősebb koncerttermeinek állandó vendégei:

  • Borodin Vonósnégyes, Oroszország
  • Mischa Maisky, Belgium
  • Baráti Kristóf, Magyarország
  • Mark O’Connor, USA
  • Roby Lakatos, Belgium
  • Valeriy Sokolov, Oroszország
  • Sasha Rozhdestvensky, Oroszország
  • Jeremy Menuhin, Anglia

Rajtuk kívül még számos művész, rendkívül változatos műfajokban lép fel: lesz szonátaest, kamarakoncert, de népi hegedű és jazz hangverseny is.

Veszprém öt helyszínén, a Hangvillában, a Pannon Egyetem Aulájában, a Megyeháza Kossuth-termében, az Érseki Palotában és a Dubniczay-ház udvarán rendezik a hangversenyeket.

A fesztivál igazgatója Kováts Péter hegedűművész, rezidens zenekara és szervezője a Mendelssohn Kamarazenekar, támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma valamint Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A fesztivál lehetőséget teremt arra is, hogy világhírű művészek mellett fiatal tehetségeket is bemutasson. Többek között fellépnek a veszprémi Auer Ifjúsági Szimfonikusok is, akiket ez alkalommal a francia zenei élet kiemelkedő karmestere, a kolozsvári születésű Csaba Péter dirigál.

A fesztivál egy hosszabb projekt része, amely mesterkurzusokat és internetes szemináriumokat is magában foglal, illetve  a jövő évben megrendezésre kerülő Auer Nemzetközi Hegedűversenyt. Mindezzel az ifjúság felé is szeretnék továbbítani Auer üzenetét, aki a hegedű igazi hangját keresve tanított. Továbbá a szervezők tudatosítani akarják, milyen világhírű szülötte volt Auer Veszprémnek, aki ugyan tizenkét évesen elkerült hazájából, mindvégig magyarnak vallotta magát.

Az első Auer Hegedűfesztiválon dominálnak az orosz művészek, hiszen pályafutása csúcsát Szentpétervárott érte el Auer Lipót. A fellépők rangos névsora a személyes kapcsolatokon túl annak köszönhető, hogy Auer Lipót nevének említése minden ajtót megnyitott, hiszen Oroszországtól Amerikáig tisztelik az Auer-iskola megalapítóját, a legendás hegedűst, aki 170 évvel ezelőtt Veszprémben született.

RÉSZLETES PROGRAM

08.04., kedd

Hangvilla

19:00

MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR, KOVÁTS PÉTER

 

08.05., szerda

Érseki Palota

11:00

ROHMANN DITTA

 

Megyeháza

17:30

VALERIY SOKOLOV

 

Pannon Egyetem Aula

20:00

ROBY LAKATOS, MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR

 

08. 06., csütörtök

Megyeháza

11:00

GÁRDONYI KAMARAZENEKAR

 

Dubniczay-Palota udvara

17:30

SZÁSZCSÁVÁS BAND

20:00

OPENSOURCE, LANTOS ZOLTÁN

 

Hangvilla

20:00

MISCHA MAISKY, LILY MAISKY

 

08. 07., péntek

Megyeháza

17:30

S. ROZHDESTVENSKY, J. MENUHIN

 

Hangvilla

20:00

BORODIN VONÓSNÉGYES

 

08. 08., szombat

Megyeháza

17:30

ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR

 

Pannon Egyetem Aula

20:00

AUER SZIMFONIKUSOK, BANDA ÁDÁM, CSABA PÉTER

 

08. 09., vasárnap

Hangvilla

17:00

BUDAPEST KLEZMER BAND

 

Pannon Egyetem Aula

19:00

GÁLA - MARK O'CONNOR, BARÁTI KRISTÓF

Jegyvásárlás: Tourinform Veszprém, Óváros tér 2. Tel.: +36 88 404 548, +36 20 404 4044, info@veszpreminfo.hu, Kossuth utcai Turisztikai Információs Pont, InterTicket Országos Hálózat

Cím: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
E-mail: office@auerfesztival.hu
Honlap: http://www.auerfesztival.hu