Helyek

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény


Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

Jelenleg nem látogatható! A 18. században épült ún. Tejfalussy kanonoki ház ad otthont a Veszprémi Érsekség egyházi kincstárának és fő kiállítóhelyének, a magyarországi egyházi kincstárak második leggazdagabb, körülbelül 4000 darabos gyűjteményének. Bővebben Rövidebben

A Veszprémi Püspökség birtokában már Szent István idején is értékes liturgikus tárgyak lehettek, közöttük egy női korona, amit II. András szentföldi háborújáig, a 13. századig a Szent Mihály Bazilikában őriztek. /A király a háborúban a koronát elzálogosította./

 
A Gyűjtemény reneszánsz, barokk ötvös-, ortodox liturgikus tárgyait, faszobrait a veszprémi Schmidt-műhelyből, grafikáit, liturgikus textiljeit, közöttük Padányi Biró Márton miseruhagarnitúráját, majd a 19. századi lyon-i selyemmanufaktúra textiljeit Bánáss László püspök /1888-1949/, az Ideiglenes Nemzetgyűlés tagja, zenei doktor és Klempa Sándor apostoli kormányzó /1898–1985/, bölcsészdoktor gyűjtötte össze az egyházmegye templomaiból, plébániáiról. A Gyűjtemény műtárgyainak egy része püspöki diplomáciai ajándék.
Az intézményt Szendi József veszprémi püspök alapította 1985-ben. Alapító igazgatója Márton Antal kanonok. A Gyűjtemény őrzi a magyar királyné-koronázás több liturgikus koronázási műtárgyát, közöttük egy 11. századi ereklyekeresztet, Vetési Albert püspök /?1410–?1486/ Velencében készült 15. századi miseruháját, a koronázási palást Bécsben készült 19. századi másolatát, melyet Erzsébet királyné ajándékozott az őt koronázó Ranolder János veszprémi püspöknek a kiegyezés évében; az Erzsébet királyné koronázási díszruhájából készült ezüstszálas, orgonahímzéses miseruhakészletet, Zita királyné koronázási ajándékát: Hornig bíboros pásztorbotját, IV. Károly kelyhét, melyből a budaörsi csata előtt áldozott; Mindszenty bíboros veszprémi püspöki tárgyait, a firenzei és a velencei reneszánsz festészet, az orosz és a szerb ikonművészet, a bakonyi üveghuták, a Herendi Porcelánmanufaktúra remekeit, Albrecht Dürer tanítványainak műhelyében készült metszeteket és több közel- és távol-keleti, főként török, arab és japán műtárgyat.

A kiállítóhely alagsorában lévő értékes kőtár nemcsak a város, de távolabbi települések műemléképületeit is idézi.

A gyűjteményi kiállítások megszervezésén és a műtárgyvédelmen kívül a Gyűjtemény feladatkörébe tartozik a várban lévő egyházi műemléképületek: az Érseki Palota, a Gizella-kápolna, a Szent György-kápolna és a Piarista templom látogathatóságának és kiállításainak megszervezése, az Érseki Palota állandó enteriőr kiállításának gondozása, a műtárgyvédelem szakmai ellátása.

2014. február 1-jén indult a Mozaik Múzeumtúra, Magyarország eddigi legnagyobb múzeumnépszerűsítő programja, melynek célja, hogy minél több iskolás jusson el a magyar múzeumokba, a hazai múzeumok, kiállítóhelyek látogatottsága növekedjen. Az országos kezdeményezéshez a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény is csatlakozott. 

A program 2016 őszén megújulva folytatódik. A cél változatlan maradt, tartalmilag azonban jelentősen megújul a program.
Részletes információ: www.mozaikmuzeumtura.hu

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 35.
E-mail: info.boldoggizella@gmail.com
Telefonszám: +36 88 426 095
Nyitva tartási időszak: Május 6 - Október 31.
Fizetési lehetőségek:
  • Balatoni Korona
  • Csak készpénzfizetési lehetőség

Jelenleg nem látogatható!

Felnőtt:  1800 HUF
Diák/nyugdíjas: 900 HUF
Szentháromság jegy, mely valamennyi intézmény és kiállítás megtekintésére jogosít: (Érseki Palota, Gizella Kápolna, Szent György kápolna, Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény)
Felnőtt: 3400 Ft
Diák/nyugdíjas: 1700 Ft
Családi jegy, amely valamennyi intézmény és kiállítás megtekintésére jogosít: 3500 Ft

Kombinált jegy (Érseki Palota, Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény)
Felnőtt: 2500Ft
Diák/nyugdíjas: 1250Ft