Programok

Bolygón innen, Földön túl - A kis herceg


Bolygón innen, Földön túl - A kis herceg (2017.09.29. - 2018.03.04.)

A Lazckó Dezső Múzeum tisztelettel meghívja Önt a Móra Ferenc Múzeum Bolygón innen, Földön túl - A kis herceg című vendégkiállításának megtekintésére a Laczkó Dezső Múzeumba. Bővebben Rövidebben

Új időszaki kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban

Bolygón innen, Földön túl –A kis herceg

Helyszín: Veszprém, Erzsébet sétány 1.

Látogatható: 2017. szeptember 29. - 2018. március 04.

 

A Kis herceg kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeum hosszú éveken keresztül dédelgetett álma volt, mely végül 2015-ben valósult meg. A tárlat létrejöttét azoknak a litográfiai nyomatoknak a megvásárlása jelentette, melyeket az író, Antoine de Saint-Exupéry készített. Ezek azok a kultikussá vált illusztrációk, melyek mindannyiunk fejében megjelennek, amikor a Kis hercegre gondolunk. A nyomatokon találkozhatunk magával a főszereplővel, de megjelenik a Rózsa, a Róka, a különböző bolygók, és a regény legizgalmasabb történetei is.

A kiállítás létrehozásával az volt a célja a szegedi múzeumnak, hogy főként a gyermekek számára minél izgalmasabb, újszerűbb formában mutassa be a legendás regényt. A tárlat kipróbálható installációi (a pucolható vulkán, a mozgatható naplementék, a hinta, a rózsáskert tüskéi, vagy épp Saint-Exupéry utazásainak vonalai) mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a gyermekeket minél inkább bevonják a történetbe az óvodásoktól kezdve egészen a középiskolásokig. Emellett a létrehozók célja volt az is, hogy a látványvilág a gyermekek mellett a felnőtteket is elvarázsolja, és a gyermekkorban olvasott történetet újraértelmezhessék, újra átélhessék.

A bevezető rész hangsúlyozza a regény egyetemességét a sok-sok kiállított borítóval, hiszen a Kis herceg 226 nyelven jelent meg, valamint érzékelteti, hogy az író a számok bűvöletében írta meg könyvét. Egy varázslat segítségével jutunk el a Kis herceg bolygójára, ahol segíthetünk a vulkánok pucolásában is.

A következő egységben megnézhetjük a könyv Exupéry által készített illusztrációit. Innen 6 kisbolygót látogatunk meg, majd a sivatagba érkezve láthatjuk a repülőgép-roncsokat, utazgathatunk a földrészek között, valamint megismerkedhetünk a Kis herceg rókájával.

A kiállítás egy igazi elvarázsolt utazásra hívja a kicsiket és nagyokat, ahol néhány percre, vagy akár néhány órára is elmerülhetnek a Kis herceg csodálatos, misztikus világában.

A kiállítás eredeti koncepciójának megálmodója Kiss Ágnes bábművész és rendező. A látványvilágot Szűcs Eszter Anita képzőművész tervezte.

Rostás Mónika

A kiállítás koordinátora

Móra Ferenc Múzeum 

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2017.09.29. - 2018.03.04.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/