Programok

DESIGN HÉT 2019


DESIGN HÉT 2019 (2019.10.05. - 2019.10.11.)

Kreatív óriásbútorokkal, pörgős prezentációkkal, műhelylátogatásokkal és kiállításokkal jön a veszprémi Design Hét. Bővebben Rövidebben

Veszprém tavaly csatlakozott az ország legnagyobb design eseményéhez. Akkor a 12 fal kiállítással tűntünk ki az országos programdömpingből, idén pedig óriási kreatív utcabútorokkal, Tokióból származó Pecha Kucha előadással és kiállításmegnyitókkal, üzemlátogatásokkal várják a nagyérdeműt az ország minden pontjából.

„A 2019-es programokat is úgy válogattuk, hogy mind a kreatív iparban dolgozók, mind a műkedvelők és a véletlen arra tévedők is örömüket leljék benne” – nyilatkozta Muraközy Péter a veszprémi Design Hét szervezője.

Az idei év egyik legérdekesebb projektje, az öt feltörekvő nemzetközi építész stúdiót Veszprémbe invitáló kreatív utcabútor projekt „Az arc, a medence, két torony és egy rom” kiállítás. A brit, görög, olasz, spanyol és magyar építészcsapat óriási és játékos bútorok segítségével kísérletet tesz a modern lakótelepek építészeti hiányosságait kiegészíteni és bizonyítani, hogy a Haszkovón is lehetnek színesek a hétköznapok. A bútorok két hétig lesznek megtekinthetőek a lakótelepen, majd az ott élők szavazással dönthetik el, hogy mely bútorokat szeretnék „megtartani” és melyeket ajándékoznák oda Veszprém más kerületeinek. A kiállítás megnyitóját október 11-én tartják az Agóra Művelődési Központ előtti területen.  

Az idei Design Hét kétségtelenül legpörgősebb programja, az első veszprémi Pecha Kucha (ejtsd Pecsa Kucsa) est lesz. Az est folyamán 12 designhoz, építészethez és vizuális kultúrához köthető előadás hangzik majd el. A frissességet az biztosítja, hogy minden előadó csak 20 diát prezentálhat, egyetlen dia pedig 20 másodpercig látható. Az így létrejövő 6 perc 40 másodperces előadások nem engednek teret a mellébeszélésnek. A saját bevallása szerint „thinking & drinking” előadás lehetőséget biztosít a közönségnek, hogy a szünetben és az előadások után feltehessék kérdéseiket, egy fröccsel a kézben.

Az előadásokat az import/export témája köré szervezték, így 12 előadáson keresztül azt mutatják be, hogy mit adott Veszprém és a Balaton régió a világnak, és ezzel párhuzamosan mi az, amit más városok és régiók lakói vittek oda. Az előadók között olyan nemzetközi piacokon mozgó cégek és projektek is képviselik magukat, mint a Ply design, a Hello Wood, vagy a CEA Helthcare. A teljes program az est Facebook eseményében érhető el. Az október 10-i estet az Expresszóban lehet majd megtekinteni. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 A Design Hét hagyományaihoz hűen nem csak városi szervezésű eseményeket találni a programtáblában, hiszen csatlakozott a kezdeményezéshez a Csikász Galéria Julian Schnabel kiállítás Finisszázsa (október 5. 16:30) és Edina Seleskovic Think Freedom fotókiállítása, aminek megnyitója október 11-én 18 órától lesz. Két ritkán látogatható gyárba is ellátogathatnak az érdeklődök, hiszen október 9-én az Ajka Kristály, míg október 10-én a Balaton Bútor szervez üzemlátogatást.

Részletes programinformáció: www.2023veszprem.hu/designhet

 

A Design Hét Veszprém programjai:

Julian Schnabel kiállítás Finisszázs

Október 5. 16:30
Csikász Galéria
Veszprém, Vár u. 17.

A Művészetek Háza Veszprém kiállítása Julian Schnabel 1983 után, különleges technikákkal készült grafikai nyomatait (Printed Works) mutatja be. Julian Schnabel világhírű kortárs amerikai képzőművész, igazi nemzetközi sztár, elismert filmrendező. Ez grafikai nyomatainak legelső kiállítása Magyarországon, mely vadonatúj, tavaly készült műveket is tartalmaz.

A kiállítás finisszázsa csatlakozik a Veszprémi Design hét sorozatához, aminek keretében Sinkó István művészeti író vezet tárlatot.

Esemény Facebook oldala itt található.

Szervező: Művészetek Háza Veszprém

Ajka Kristály üzemlátogatás

A látogatás időpontja: október 09, 11:30  
Ajka, Alkotmány u. 4. sz.  

Az Ajka Crystal 1878-tól kezdve a magyar üvegipar egyik legrangosabb műhelye volt. A manufaktúrában generációról generációra adtak át egymásnak több ezer mintát, melyek hűen tükrözik a mester tudását. Minden kristálytermékünk képviseli az eleganciát, tökéletes kiegészítői az ünnepnapoknak. Termékeink sima, dekorcsiszolt, festett és színkombinált kivitelben, ólomkristályból és kálikristályból kézzel készülnek. Napjainkban a termelés 96%-a exportra kerül. Az ajkai üvegek elsősorban az Egyesült Államokban és nyugat-európai országokban keresettek, de Japánból és Dél-Kelet Ázsiából is kapunk megrendeléseket. A Veszprém Design Hét keretében most a hazai közönség is betekintést nyerhet a gyár működésébe és megtekintheti az ott készült termékeket.

A részvétel regisztrációhoz kötött és maximum 50 fő jelentkezését várják. 

A gyárlátogatás díja: 1000 Ft/fő 

Regisztrálni a programra itt lehet.

Esemény Facebook oldala itt található.

​​

Balaton Bútor üzemlátogatások

Október 10. 13:00 és 15:00
Veszprém, Házgyári út 4, 8200

A részvétel regisztrációhoz kötött és maximum 25 fő jelentkezését várják

A Balaton Bútor Kft-t 1896-ban, Stern Herman és fiai alapították a bakonyi bükk feldolgozására, amely ma is a gyártás fő alapanyaga. Kevesen vannak ma hazánkban az iparágazatból, a bútorgyártás területéről meg főleg, akik 123 éves múltra úgy tekinthetnek vissza, hogy ma is működnek, haladnak az elődeik által kijelölt úton. A Balaton Bútor fő profilja még ma is a tömörfa (bükk, tölgy, nyír, kőris, dió) megmunkáláshoz kapcsolódó bútorgyártás. Szék, karszék, fotel, kis fotel, kanapé, asztal, dohányzóasztal, de emellett –számos hotel, egyedi belsőépitészeti kivitelezés, kollégiumok, irodaházak, közösségi terek, oktatási intézmények, konferenciatermek bútorozását is ellátják a mai napig.

Szervező: Balaton Bútor

Regisztráció október 10. 13:00 turnushoz itt. 
Regisztráció október 10. 15:00 turnushoz pedig itt. 


Pecha Kucha Night Veszprém vol. 1. – Import / Export

Október 10. 20:20
Expresszó
​Brusznyai Árpád u. 2.

Veszprémben érkezik a Pecha Kucha Night! A 2003-ban Tokióból indult prezentációs forma és esemény azért jött létre, hogy platformot teremtsen kreatívoknak, designereknek, építészeknek és művészeknek, hogy megismerhessék egymás munkáját és találkozhassanak. A saját meghatározása szerint thinking & drinking esemény azóta meghódította a világot és több mint 1000 városban érhető el.

Az est folyamán 10-12 pörgős hangvételű designhoz, építészethez és vizuális kultúrához köthető előadás hangzik majd el. A frissességet az biztosítja, hogy minden előadó csak 20 diát prezentálhat, egyetlen dia pedig 20 másodpercig látható. Az így létrejövő 6 perc 40 másodperces előadások nem engednek teret a mellébeszélésnek, ám garantálják, hogy a közönségnek biztosan legyen kérdése, amelyeket a szünetben egy kötetlenebb italozás keretében feltehet az előadónak. A vizuális karakter ellenére jellemző hogy a Pecha Kucha a szociálisan érzékeny témáknak és társadalmi vállalkozásoknak is teret ad.

További infó a facebook eseményben

Regisztráció itt

Az arc, a medence, két torony és egy rom – Kreatív városi beavatkozások a Haszkovón

Október 11. 15:00
Kiinduló pont: Táborállás tér 1. (Az Agóra Művelődési Központ előtt)
További részletek és pontos helyszín hamarosan

A modern lakótelepek mostohák. A Haszkovó is az. Történetük egybeforrott az élhetetlenséggel, szürkeséggel, lélektelenséggel. Lehet szürke és élhetetlen valami, ami húszezer ember otthona? Lehetséges, hogy ezek a sztereotípiák csak meggátolnak minket abban, hogy valódi városként tekintsünk ezekre a lakótelepi negyedekre és ezzel kreatív ötletekkel egészítsük ki őket?

Aldo Rossi olasz építész 1966-ban megjelent könyve, „A város építészete” a modernizmus hosszú kifutása után egyik elsőként hozta be újra az építészeti közbeszédbe a történelmi idő és a közösségi emlékezet problémáit a város identitásának meghatározásában.

A kiállítás célja, hogy öt darab építészeti léptékű bútor segítségével megpróbálja értelmezni a modern lakótelepek építészeti hiányosságait Aldo Rossi gondolatai nyomán, és bizonyítani, hogy a Haszkovó is ugyanolyan városnegyed, mint akár Veszprém belvárosa, éppen csak nem jöttek létre azok az elemei, amikre szívesen emlékszünk, olyanok mint a „zsuzsi szobor” az „óra” vagy a „tűztorony”. A kiállítás ezek pótlására tesz kísérletet.

A kiállítás a tavalyi 12 fal – építészet és kortárs ornamentika kiállítás után újra feltörekvő nemzetközi építészeket invitál Veszprémbe. Az öt installációt brit, görög, olasz, spanyol és magyar építészek tervezik, ezzel prezentálva öt ország építészeti látásmódját is.

Szervezők: Paradigma Ariadné, Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

Kurátorok: Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Német Szilvi és Smiló Dávid

Kiállító építészek: Edward Crooks, Point Supreme, Supervoid, MAIO, Paradigma Ariadné

Esemény Facebook oldala itt található. 


Építészeti séta a Séd patak völgyében

Október 11. 16:30
Találkozó:
Veszprém, Patak tér, a Gizella Hotel udvarának bejárati kapuja előtt

A séta során megtekintjük a Veszprémi Építész Műhely Kft. által, Veszprém egyik legszebb részén, a Séd patak völgyében tervezett épületfelújításokat és új épületeket.
A tervezői vezetés során kitérünk az épületek valamint a környék történetére és a tervezés során felmerült szempontokra.
A séta fontosabb állomásai: a Gizella Hotel, a Fricska Étterem, a Kollégium utcai családiház, a Históriakert és a Hotel História Malomkert lesznek.

A program ingyenes

A max. létszám: 30 fő
Szervező: Veszprémi Építész Műhely


Edina Seleskovic - Think Freedom fotókiállítás

Október 11. 18:00
Hangvilla
Brusznyai Árpád u. 2.

A Think Freedom egy több művészeti ágat átfogó közösségi művészeti installáció, amely a szabadság üzenetét közvetíti Magyarország szívéből a világ felé. A szobrászat, installáció, fotográfia, előadás, fény, hang, film, irodalom és új kommunikációs technológiák elemeit ötvözve, a művészet egyetemes ereje által köti össze a fiatalokat szerte a világon.

Edina Seleskovic idén októberben a projekt folytatásaként a Think Freedom turnéról készült fotókból állított össze kiállítási anyagot, amely különkiadású fényképeket ötvöz a Think Freedom projekt egyes állomásain megszólaltatott fiatalok üzeneteivel és benyomásaival. A képek nem csak a Think Freedom kiállítást ábrázolják, hanem mindazokat az üzeneteket, benyomásokat és esztétikai érzelmeket is, amelyeket a kiállítás magával hordoz az egyes városokba.

A projekt megvalósításában együttműködött Veszprém Város Önkormányzata, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt., a budapesti Amerikai Nagykövetség, a magyarországi Amerikai Kuckók, valamint budapesti, veszprémi, pécsi, szegedi, debreceni és zirci középiskolák.

Szervező: American Corner Veszprém

Esemény Facebook oldala itt található.

Cím: Veszprém
E-mail: info@2023veszprem.hu
Honlap: http://2023veszprem.hu
Esemény időpontja:2019.10.05. - 2019.10.11.
Szervező neve: Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Szervező címe: 8200 Veszprém, Óváros tér 9.
Szervező E-mail: info@2023veszprem.hu
Szervező Weboldal: http://2023veszprem.hu