Helyek

Érseki Palota
Érseki Palota

Jelenleg nem látogatható! A veszprémi érseki palota 1765–1776 között épült az Esterházyak építésze, Fellner Jakab tervei alapján. Bővebben Rövidebben

A püspöki – 1993 óta – érseki palota a magyar barokk építészet egyik kimagasló remekműve.

Az épület helyén állt hajdan egy gótikus palota. Koller Ignác püspök kezdte építtetni a ma is álló palotát a 18. század közepén. A Magyarországon akkor páratlan palotai vízvezetéket az ezermester molnár, Tumler György építette. A Palota belső tereit az itáliai Giuseppe Orsatti gipszstukkói, a bécsi Johann Cymbal által 1772-ben festett mennyezeti freskók és a Koller Ignác által Párizsban készíttetett metszetek díszítik. A Palota 65.000 példányszámú, főként latin nyelvű könyvárát és a gazdag levéltári anyagot Hornig Károly 17.000 kötetes gyűjteménye és Koller Ignác püspök könyvtára gazdagítja. A Palota látványossága az Erzsébet királyné fogadására Párizsban készült gyöngyházintarziás ülőgarnitúra és a Ferenc József fogadására szintén Párizsban készíttetett empire stílusú ülőgarnitúra. Erzsébet és Zita királynéra, Ranolder János püspökre és báró Hornig Károlyra emlékezünk a Palota állandó kiállításával.


Állandó kiállítás: Enteriőr kiállítás,
Erzsébet és Zita királyné emlékezete

 

Cím: 8200 Veszprém Vár utca 16.
E-mail: info.boldoggizella@gmail.com
Telefonszám: +36 88 426 095
Honlap: http://veszpremiersekseg.hu
Nyitva tartási időszak: Jelenleg nem látogatható
Fizetési lehetőségek:
  • Balatoni Korona
  • Csak készpénzfizetési lehetőség

Jelenleg nem látogatható az Érseki Palota.

Májustól október végéig minden egész órakor indul csoportvezetés, a belépő tartalmazza az árát. Magyar nyelven, idegen nyelvű írott anyaggal kiegészítve.

Felnőtt: 2000 HUF
Diák/nyugdíjas: 1000 HUF

Szentháromság jegy, mely valamennyi intézmény és kiállítás megtekintésére jogosít: (Érseki Palota, Gizella kápolna, Szent György kápolna, Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény)
Felnőtt: 3400Ft
Diák/nyugdíjas:1700Ft
Családi jegy, amely valamennyi intézmény és kiállítás megtekintésére jogosít: 3500 Ft

Kombinált jegy (Érseki Palota és a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény látogatása)
Felnőtt: 2500Ft
Diák/nyugdíjas: 1250Ft