Helyek

Fecskendő - ház


Fecskendőház

A torony közvetlen szomszédságában található a volt Fecskendőház, mely az 1800-as évek elején tűzoltószertárnak épült. Homlokzatán eredeti funkciójára utaló felirat olvasható: "Városi polgárok pénzén épüle föl e ház, itt tüzi pusztitás védelem eszköze áll". Bővebben Rövidebben

A piros színnel is kiemelt nagybetűk az építés dátumát adják (1814). A földmunkák során felszínre került középkori ágyúgolyókból tizenötöt az épület homlokzatába falaztak - emlékeztetőül a véres tusákra.

Az ünnepélyes avatás a vigyázó toronnyal és az új városházával együtt 1814. október 27-én történt. A XIX. század során számtalan lakója és bérlője volt az épületnek. A piac közelsége miatt szívesen kínálta itt áruját a rőfös, a divatáru kereskedő, majd a trafikos, írószerboltos, de a férfifodrászatot is sokan keresték fel.

Ma a Fecskendőház ipartestületi székház, a szimmetrikus homlokzatú épületet Veszprém város címere és három céhjelvény díszíti.

Nepomuki Szent Jánosnak, a hidak és vizek védőszentjének barokk kőszobrát eredetileg a városkapuhoz felvezető hídnál állították fel, jelenleg egy falifülkében található. Mellette, félemelet magasságban Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének szobra áll.

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 1.