Vendéglátóhelyek

Felönt a garatra - Romkocsma a Fricska malmában


Felönt a garatra - Romkocsma a Fricska malmában

Romkocsma nyílt a veszprémi vár lábánál, a Séd partján. Évtizedek után újranyitott az 1473 óta jegyzett Frick malom. 600 éves történelem, balatoni borok, prémium és kézműves sörök, szörp és limonádé különlegességek műemléki környezetben. Bővebben Rövidebben

Felönt a garatra – Romkocsma a Fricska malmában. A 2013 óta nagy sikerrel működő Fricska tulajdonosai úgy gondolták, hogy felújítják az étterem mellett található 600 éves Frick malom műemléképületet, és romkocsma formájában újranyitják. Mivel az épület évtizedek óta méltatlanul elhanyagolt állapotban volt, szerették volna, ha a hely Veszprém turisztikai attrakciójaként megnyílna a látogatók előtt, bejárható lenne; csodálatos tereiben, eredeti belső gerendái és a timpanonos bejárat boltívei alatt bárki elfogyaszthatna egy italt.

A romkocsma a malom névadó molnára, Frick Mihály előtt tiszteleg azzal, hogy söralátét stílusú logójába belekerült stilizált portréja. Frick Mihály 1866-ban, 25 éves nemesvámosi molnármesterként vette bérbe a malmot, majd amikor 1870-ben azt a káptalantól elárverezték, mint a legtöbbet ígérő licitáló, 5810 forintért megvette, s üzemeltette 1926-ig, azaz 60 éven át. Az akkor a Séden működő tizenöt malomból ma már négy áll műemlékvédelem alatt, ezek közül egyik a Felönt a garatra romkocsmának helyet adó Frick malom.

A Felönt a garatra nevét a malomkultúrából átemelt ma már tréfás kifejezésről kapta, ugyanis a molnárok öntötték fel a búzát a malom garatára, ott kezdődött az őrlési folyamat. A hely egyedülálló belsőépítészeti megoldásokkal őrzi meg az eredeti értékeket, és felel meg a modern kor követelményeinek, Frick Mihály dédunokája által őrzött olajfestmény másolatát is megtekinthetik a látogatók. (Belsőépítészet: Enner Patrícia).

A Felönt a garatra italkínálatában kiemelt szerepet kapnak a környékbeli borászatok és kézműves sörfőzdék, az egyedi választékban nagy hangsúlyt kapnak a magyar gyártók. 2020. őszétől a kínálat ételválasztékkal bővül.

Az épület központi tere 30 főnek, a különterem 24 főnek, terasza 30-35 főnek ad helyet. Hétköznapokon 16 órától éjfélig, hétvégén éjjel 2-ig várja vendégeit. Igény esetén szívesen fogad napközben is csoportokat, bonyolít le zártkörű rendezvényeket.

Egyedülálló épület kapott új életet, Európa-szerte is kuriózumnak számít, hogy egy ilyen nagymúltú malom falai modern közösségi térként szülessen újjá. 

Cím: 8200 Veszprém, Miklós utca 8.
Nyitva tartási időszak: A hét minden napján
Fizetési lehetőségek:
  • Bankkártya / hitelkártya
  • Széchenyi Pihenőkártya

Vasárnap - Csütörtök 16:00 - 0:00

Péntek - Szombat 16:00 - 2:00