Aktualitások

Fókák és a pingvinek a Veszprémi Állatkertben!


Fókák és a pingvinek a Veszprémi Állatkertben!

A Veszprémi Állatkert múlt évben megkezdett fejlesztés-sorozatának újabb mérföldköve érkezett el, hiszen megérkeztek a fókák és a pingvinek! Bővebben Rövidebben

Benépesült a Veszprémi Állatkert fejlesztés-sorozatának következő, egyben talán legjobban várt eleme, a fóka és pingvin bemutató komplexum. Eddig ilyen „vizes” kifutóval nem találkozhattak a látogatók, de április közepén megnyílt a várva-várt létesítmény.
A Veszprémi Állatkertben először láthatunk borjúfókákat, név szerint a Németországból érkező Lilit és Robit, és a Dél-franciaországi Pierre-t. A szomszédos kifutóban pedig mindösszesen 16, Angliából, Living Coastsból illetve két francia állatkertből, Mulhouseból és Peaugresból érkezett pápaszemes pingvint láthatnak az érdeklődők. Néhány hónappal ezelőtt még szinte kilátástalannak tűnt a borjúfókák beszerzése, mivel az előző év őszén egy vírusfertőzés miatt Észak-Németországban több mint ezer fóka pusztult el.
A Veszprémi 
Állatkert nemzetközi jó hírnevének, a külföldi viszonylatban is kiemelkedően jó megítélésű, új fókatartó- és bemutatóhely kialakításának köszönhetően, hosszas egyeztetés után sikerült rátalálni az állatkertbe érkező első állatokra. A borjúfókák nagyon érzékenyek a vízminőségre és a takarmányra. Speciális étrendjük nagy részét különböző halak teszik ki, mint például makréla, tintahal és hering. 
A pápaszemes pingvinek a nemzetközi fajkoordinátor javaslatára érkeztek az előzőekben felsorolt angol és francia állatkertekből, azzal a szándékkal, hogy itt Veszprémben is szaporodhasson a közkedvelt madárfaj. E Dél-Afrika sziklás, kavicsos partjain őshonos pingvinfaj magyar nevét a szemei felett látható csupasz, rózsaszín bőrfelületről kapta.
Ennek szerepe az állat testhőmérsékletének 
egyensúlyban tartása: amikor megemelkedik a hőmérséklet, több vér jut ide (a felület ettől még élénkebb színt kap), ami lehűlhet. Egyébként a madár pingvinhez méltóan fekete és fehér. Az úszóbajnok fókákkal és a totyogó, mókás pingvinekkel április közepétől találkozhatnak a látogatók Veszprémben.

A fotókat a Veszprémi Állatkert készítette.

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
E-mail: info@veszpremzoo.hu
Telefonszám: +36 88 566 140
Honlap: http://www.veszpremzoo.hu