Programok

Györgydeák György - Tegnap ok és manapok/ Magánmitológia című kiállításának megnyitója


Györgydeák György - Tegnap ok és manapok/ Magánmitológia című kiállítása (2018.03.02. - 2018.05.13.)

Veszprém Város Önkormányzata és a Művészetek Háza Veszprém tisztelettel meghívja Önt a Csikász Galériába (Veszprém Vár u. 17.) Györgydeák György Tegnap ok és manapok/ Magánmitológia című kiállításának megtekintésére. Bővebben Rövidebben

A kiállítás kurátorai:

Tóth Eszter, Hegyeshalmi László
Köszönjük az intézmények és magánszemélyek támogató segítségét a kiállítás megvalósításában!

 

Györgydeák György 1958-ban született Székesfehérváron. Veszprémben érettségizett, Balatonkenesén élt. A veszprémi Bakonyi Múzeumban tíz évig grafikusként dolgozott, 1991-től kilenc éven át a Cigányfúró című folyóirat művészeti szerkesztője, több évig a Művészetek Háza munkatársa is volt. Képzőművészeti ismereteit autodidakta módon sajátította el. Sosem volt röghöz kötött. Megye- és országszerte, s a határokon túl is tucatnyi kiállítása volt, rajzait, grafikáit heti és havilapok rendszeresen közölték. Alkotásait több ízben nívódíjjal jutalmazták. Műveit – ahogy egész életét – átjárta a humor, a kalandvágy. Munkái, mint ahogy az egész élete a Balatonhoz és a természethez ezer szállal kötődik.

Györgydeák uszadék fából, madzagból, kócból, szögekből, homokból, gipszből, agyagból, avítt használati tárgyak darabjaiból, foszlásnak indult textilneműkből, bútortöredékeiből, gyerekeinek eltört játékaiból..., és még sorolhatnánk, mi mindenből állította össze Bübüjeit, és táblaképeinek nagy részét, egyszóval mindent fantáziájának szolgálatába állított, amit mi elhasználtunk és elhajítottunk. A művész magánmitológiájának elmesélésére egy sajátos elnevezésű műfajt talált ki: a Bübüt.

A Bübü a művész által kitalált kategória zavarba ejtően fura, bájosan bumfordi szobrainak, avagy bábuinak megnevezése. Legtöbbjük inkább állatokra emlékeztet, illetve néhány halszerű tüneményre – némelyikük viszont inkább emberféleségre. De leginkább mitologikus lények, mint amilyen a művész Lauz nevű szereplője, vagy a versbeli Eototo és Aholi, vagyis az indiánok jó szellemei, de bármely természeti nép bálványaira, vagy történelem előtti kor istenségeire is hasonlítanak.

Sajátos, groteszk kollázsai, asszamblázsai mellett, a kortárs grafika műfajában is alkotott maradandót.

A kiállítás megtekinthető 2018. 05.13-ig

 

www.arthouseweb.hu arthouse@arthouseweb.hu

A kiállítás támogatója: Nemzeti Kulturális Alap

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 17.
Esemény időpontja:2018.03.02. - 2018.05.13.
Szervező neve: Művészetek Háza Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező E-mail: arthouse@arthouseweb.hu
Szervező Weboldal: http://www.arthouseweb.hu