Programok

Halász Péter Tamás - SOL+ kiállítás


Halász Péter Tamás - SOL+ kiállítás (2021.11.26. - 2022.01.09.)

Halász Péter Tamás kiállítása a veszprémi Művészetek Házában. Bővebben Rövidebben

2021. november 26-2022. január 9., szünnap: vasárnap


Megnyitó

2021. november 26. (péntek) 17:00 Művészetek Háza Veszprém, Csikász Galéria (Vár utca 17.)

A tárlatot megnyitja: Halász Márk filozófus
A kiállítás kurátora: Áfrány Gábor médiaművész


Élsík / 3 pont kijelöli a síkot.
Az avantgárd utópiák szertefoszlottak. A design elérte a genetikai kódot. Antropocén - az emberi tevékenység a Föld ökoszisztémáira gyakorolt jelentős és globális hatása nem kérdés. A valósághoz való viszony nem változott évezredek óta, a balta se, csak a technológia lecserélte acélra a követ. A kultúra díszletei takarják az erőszakra épülő szerkezetet.

Halász Péter Tamás (1969) a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett Maurer Dóra tanítványaként 1998-ban. Halász Péter Tamás előszeretettel készít olyan mérnöki precizitással tervezett különleges installációkat, amelyek társadalmi, gazdasági, ökológiai problémákra mutatnak rá. Gyakran nyúl a minap még használt, majd hamarosan elavultnak ítélt, kiselejtezett gépi alkatrészekhez, de nemesebb anyaggal – köztük a gránittal – is dolgozik. A különböző fizikai szituációk modellezése, a szokatlan anyag- és formatársítások mélyen átgondolt kérdésfelvetéseken alapulnak. Egy-egy műalkotásában első látásra meghökkentő, ugyanakkor egymáshoz képest meglepően logikus jelentésrétegek összegeződnek.
Racionálisan felépülő művészetében az álmot, az ember legbensőbb szubjektív élményét is racionálisan közelíti meg. Új installációinak motívumrendszerébe olyan, a külvilágot megidéző jelképeket emel be, amelyek különféle világpolitikai jelenségekre, számítógépes operációs rendszerekre, az ökoszisztéma problémáira vagy az emberi agresszióra utalnak, miközben a legszemélyesebb emlékeket, élményeket is bevonja leleplező vagy éppen rejtekező megjelenítésekkel. Éppúgy kihasználja a nézőpontok váltakoztatásából származó látványértelmezések variálhatóságát, mint ahogy szívesen alkalmazza a szimbólum értékű nyelvi játékokat is. Alkotásaiban jelentős szerepet kapnak az optikai jelenségek, a tükröződés, az éles fényhatások, a felvillanó vagy a vibráló fényeffektusok. S miközben a fizikai valóságot leképezi, a realitás látszatvalóságával is szembesít minket. Ebben az összecsúszott kondícióban kell magunkat, a személyes énünket felismerni: választ keresni arra, hol a határ álom és valóság között, hogyan találhatunk rá önmagunkra a szimbolikus rendből kilépve, a realitás határain túl."

A rendezvények védettségi igazolvánnyal látogathatóak. A maszk viselése kötelező.

A kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. 

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 17.
Esemény időpontja:2021.11.26. - 2022.01.09.
Szervező neve: Művészetek Háza Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező E-mail: arthouse@arthouseweb.hu
Szervező Weboldal: https://www.muveszetekhaza.hu