Programok

Húsvétváró Élet a Bakonyi Házban


Húsvétváró Élet a Bakonyi Házban (2018.03.29 10:00 - 13:00)

A Laczkó Dezső Múzeum 2018. március 29-én, nagycsütörtökön 10 órára várja a kézműveskedni, alkotni vágyókat a múzeumkertbe. Bővebben Rövidebben

Időpont: 2018. már. 29. csütörtök 10:00 - 13:00
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum; Bakonyi Ház

A program keretében a részvevők megismerkedhetnek a Húsvéti népszokásokkal és különleges a szokásokhoz köthető tárgyakkal, kipróbálhatják, a hagyományőrző tojásdíszítő technikát az irokázást. Megkóstolhatják az ünnep különleges ételét a böjti tengeri kásás káposztát. Elkészíthetik a húsvéti eledelek közül a reszelt tormát.

A Húsvéti ünnepkör néphagyományai Hajdu Péter Sáti közreműködésével meg is elevenednek a múzeumkertben.

 

A Húsvéti Ünnepkör a keresztény világ főünnepe és az egyik leggazdagabb néphagyományokkal rendelkező ünnep hazánkban. A múzeum célja, hogy élővé tegye és megismertesse ezeket a hagyományokat, játékos módszerekkel átörökítse az évszázadok óta ismert és gyakorolt tudást. A jó hangulatú kreatív délelőtt megteremti a családok és résztvevők számára az ünnepre való közös ráhangolódás és az élményszerzés lehetőségét.

A hagyományok megismerésében Király András múzeumpedagógus lesz a gyerekek és felnőttek segítségére, aki bemutatja a múzeum néprajzi gyűjteményének különleges darabjait, otthon is játszható népi eredetű játékokat is tanít a délelőtt folyamán. A program kezdeteként felelevenítik a Veszprém megyei falvakban napjainkra kiveszőben lévő népszokást: a racsnival történő tojásgyűjtés hagyományát. A program idején a Bakonyi Ház népi játékudvara is megelevenedik.

A kézműves foglalkozás keretében a gyerekek megtanulják az irókázás tojásdíszítő technika alapjait. Elsajátítják a hagyományos házi reszelt torma elkészítését, melyet egyedi dunsztosüvegben vihetnek haza.

A locsolkodás a leglátványosabb és talán a legismertebb népszokás, mely a foglalkozáson részvevő lányok, asszony szépségét hivatott megőrizni. A népszokások hiteles bemutatásában és tanításában Hajdu Péter Sáti lesz a résztvevők segítségére.

Programok:

10.00-13.00 
Húsvéti népszokások, műtárgytotó
Népi játékudvar
Húsvéti üvegcse díszítés
Írókázás – Hozz kifújt tojást, díszítsd ki nálunk!
Terítéken a torma – reszeld magad
10.00
„Legyenek jók, adjanak két tojást, ha keveslik, adjanak négyet.”
- tojásadomány gyűjtés racsnival
Hajdu Péter és néptánccsoportja
12.00
Böjti tengeri kásás káposzta kóstolás
12.30
Locsolkodás
Hajdu Péter és néptánccsoportja


A rendezvény egységes belépővel látogatható: 800Ft/fő.
Előzetes bejelentkezés ajánlott a benkogabriella@ldm.hu címen.
Hozzon magával kifújt tojást, díszítse ki náluk!


Időjárás függvényében a program a Bakonyi Ház udvaránál szabadtéren, rossz idő esetén a Laczkó Dezső Múzeum épületében kerül megrendezésre.
A programváltozás jogát fenntartják!

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 3.
Esemény időpontja:2018.03.29 10:00 - 13:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/