Aktualitások

Irodalom a poggyászomban


Irodalom a poggyászomban

Olvasópályázatot hirdet az Eötvös Károly Megyei Könyvtár 13–16 év közötti tanulók számára. A játék időtartama: 2018. március 23. – 2018. június 4. Nyeremény egy ötnapos bentlakásos olvasótábor a Balatonnál. Bővebben Rövidebben

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár 2018. évben 1.178.900 Ft-ot nyert a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumánál olvasótábor megvalósítására. A tábort megelőzi egy kétfordulós online irodalmi vetélkedő, melyet a 21. századi technológia és a közösségi média mint közvetítő csatorna felhasználásával bonyolítanak le.


Online vetélkedő:
A vetélkedőre 13-16 éves, Veszprém megyei lakóhellyel rendelkező diákok jelentkezését várják, akik a könyvtár honlapján közzétett feladatokat egyénileg oldhatják meg.

Két fordulóból álló online irodalmi vetélkedő lesz, melynek során a résztvevők megismerkedhetnek a Balatonhoz köthető írókkal. A feladatokat a Megyei Könyvtár munkatársai állítják össze és az értékelést is ők végzik.

Értékelés:
A játékban fordulónként 100-100 pont érhető el, a kitöltetlen feladatok 0 pontot érnek. Az űrlap elküldése után módosításra a későbbiekben nincs lehetőség. A feladatlapokat a megadott határidők napján éjfélig lehet elküldeni! A végső sorrend a két feladatlap összesített pontszámai alapján dől el. A tábori férőhelyek számáig lehetséges a holtverseny. Ha a holtverseny befolyásolja a tábori részvétel lehetőségét, akkor az azonos pontszámú pályázókat az alábbi szempontok figyelembevételével rangsorolják:
- a bírálók figyelembe veszik, hogy kinek van több hibátlan megoldása
- ha a hibátlan feladatok száma is azonos, a feladatsorok előre kijelölt feladatainak megoldása alapján alakul ki a végső sorrend.
A szervező fenntartja magának a jogot, hogy ha a fenti módon sem lehet a holtversenyt megszüntetni, szükség esetén az érintett játékosok között pótfeladatokkal döntsön.
Az olvasópályázattal kapcsolatban felmerülő kérdéseket, észrevételeket az olvasopalyazat@ekmk.hu címre lehet küldeni.

Az első forduló indul: 2018. március 23.
A második forduló indul: 2018. május 3.

Az online olvasópályázat előkészíti a tábor programjában szereplő helyszínek, és a hozzájuk kötődő írók és műveik jobb megismerését. A feladatok tartalmaznak digitalizált dokumentumokban valló információkeresést, használni kell hozzá a könyvtár online katalógusát, de egy-egy író munkájának önálló feldolgozása is szerepel benne.

Eredményhirdetés: 2018. június 11-én, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár weboldalán és e-mailben.

Az olvasópályázaton résztvevők közül a legjobb megfejtéseket beküldő tíz diák jutalma lesz az olvasótábor. A tábor ideje alatt biztosítják a szállást, teljes ellátást és a kirándulások útiköltségét.


Az olvasótábor:
A tábor központja Révfülöpön lesz, de minden napra jut majd egy-egy irodalmi kirándulás. A Balaton északi partján található településeken,Tihanyban, Balatonfüreden, Badacsonyban, Szigligeten és Nemesvitán
meghívott előadóink fogják kalauzolni a diákokat: Németh István Péter költő-irodalomtörténész; Kelecsényi László író; Buzás Szilvia szerkesztő; dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész. Eközben írók, sorsok, történetek, szerelmek és legendák elevenednek meg.
Nem maradnak el a játékok, a strandolás és az esti beszélgetések, felolvasások sem. Lesz még sétahajózás, felolvasó flashmob, majd a tábor lezárásaként irodalmi csillagtúra.
 
Tartalma:
Kis csoportban megvalósítandó közösségi program, amely az élőszó, a hagyományos olvasás és felolvasás, valamint a feldolgozás modern eszközei révén új ismeretekkel, élményekkel ajándékozza meg a résztvevőket.
Ötnapos bentlakásos olvasótábor a Balatonnál. A szállás, az étkezés, a Veszprémből való oda-és visszaút, valamint a kirándulások programjai ingyenesek. A nyeremény nem tartalmazza a múzeumi és strandbelépőket, valamint a költőpénzt.
 
Célja:
Az olvasás és a könyvtár népszerűsítése. A kreativitás fejlesztése, kulturális értékeink megismertetése.
 
Részcélja:
Kompetencia- és közösségfejlesztés; a magyar kultúrtáj és irodalmi élet összekapcsolása; az olvasótáborban megszerzett készségek és ismeretek hasznosítása az iskolai tanulmányok során és a hétköznapi életben.
 
Időpont:
2018. július 2-6.
 
A vetélkedőhöz kapcsolódó információkat és a feladatokat az Eötvös Károly Megyei Könyvtár honlapján, 2018. március 23-tól lehet letölteni. Az online feladatokat mindenki önállóan oldhatja meg.
 
A játék szabályzatát a program alatt olvashatják.
Cím: 8200 Veszprém, Komakút tér 3.