Jezsuita templom a Veszprémvölgyben – egy különleges rendezvényhelyszín


Jezsuita templom a Veszprémvölgyben – egy különleges rendezvényhelyszín

A Séd partján, a Veszprémvölgyben, a Kolostorok és Kertek sétaútvonalon található Jezsuita templom építése mintegy 270 év után 2010-ben fejeződött be, és azóta látogatható. Ökumenikus zarándokhelyként is szolgál. Bővebben Rövidebben

A templom ma kiállítótér és koncertterem, valamint különleges, egyedi konferenciahelyszín is lehet. 

A török hódoltság után a domonkos apácák birtokait és a kolostor romjait a győri jezsuiták kapták meg 1625-ben, majd a régi templom maradványain, közvetlenül a kolostor mellé, annak köveit felhasználva 1747-ben elkezdték építeni a ma is látható új barokk templomot, mely teljesen soha nem készült el. A kőfaragásokban, stukkódíszekben gazdag nagyméretű templom falai már készen álltak, ám mielőtt befejezhették volna, II. József feloszlatta a rendet. Ebből kifolyólag a templomot soha nem szentelték fel, és a jezsuita szerzeteseknek el kellett hagyniuk Veszprémet, kiknek helyébe senki sem lépett. A völgyben az egyházi szellemi élet a XVIII. század végére fokozatosan megszűnt.

A ’60-as években az állatkert és a vidámpark létesítésekor került a maradványokra sátortető, és utána múzeumi raktárként használták. Az 1990-es években a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vette át a kezelését, ekkor tervet készítettek a felújítására is.

2009-ben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata húsz évre vagyonkezelésbe vette a templomot és az egykori veszprémvölgyi apácakolostor romjait.

A templom építése mintegy 270 év után 2010-ben fejeződött be, és azóta látogatható, ökumenikus zarándokhelyként is szolgál.


Az apácák egykori zárdája 1627-ben a győri jezsuiták birtokába került, akik évtizedekkel a török kiűzése után, 1744-ben kezdtek hozzá a jelenleg is álló barokk kápolna felépítéséhez. Befejezésére és felszentelésére mindazonáltal nem került sor, miután 1773-ban Mária Terézia birodalma területén feloszlatta a jezsuita rendet. (Forrás: Laczkó Dezső Múzeum)

Cím: 8200 Veszprém, Veszprémvölgyi u.
E-mail: kolostorok.kertek@gmail.com
Honlap: http://veszpremvolgy.hu