Aktualitások

Kézi festéssel készült kerámia ajándéktárgyak a Tourinform Veszprémben


Kézi festéssel készült kerámia ajándéktárgyak a Tourinform Veszprémben

Bácsi Zita keramikus által készített egyedi ajándéktárgyak megvásárolhatóak a Tourinform Veszprém irodájában. Bővebben Rövidebben

"Bácsi Zita vagyok.  Manufakturális körülmények között, máz alatti kézi festéssel készülnek kerámiáim. Az első ecsetvonások, az ezermester nagyapám segítségével születtek, úgy 2-3 éves koromban. Akkor még a félfamentes barna rajzlapon, a vízfestékkel ismerkedtem. Máig őrzöm azt az első közös képet, ami aztán nagyapám jóvoltából mogyorófa pálcából hasított keretet kapott. Kicsiny gyermekkoromban kezdtem a magyar népi kultúrával foglalkozni, ma is aktívan táncolok, így érthető módon közel áll hozzám a népi díszítőművészet szeretete is. 1992-ben végeztem porcelánfestőként a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra iskolájában.  Kiváló mestereimtől szerzett tudásomat kezdetben a kínai festészeten, később a mini-manufaktúrában, mint bemutató festő hasznosíthattam. Néhány év franciaországi fazekas inaskodás után elérkezettnek láttam az időt, hogy a magam útját járva megalapítsam kicsiny, kis műhelyemet, ahol saját kedvemre alkothatok. A helyszín adott volt: a Balaton-felvidék egyik legszebb kis falujában, Lovason van a szülői házam, innen indult minden…... Munkáimban gyakran merítek ebből a csodálatos kimeríthetetlen forrásból. Saját készítésű kerámia ajándéktárgyaim és hímes libatojásaim ma már számos kedves vásárlóm otthonát díszítik."

 

A Balaton Riviéra arcai: Zita világa

A lovasi Malomvölgy utcában Bácsi Zita keramikus, néptáncoktató és a Ro-Zita vendégház tulajdonosának szülőháza felé sétálva olyan érzésem támad, mintha régmúlt idők mesebeli helyei és emberei elevenednének meg. Száz éves eperfa, ősrégi parasztházak. Mintha egy igazibb, emberszeretőbb világba csöppentem volna …

Honnan eredhet ez a meglepő kedvesség, tiszta szeretet? Talán a természet közeli életből. Nem állítom, hogy megállt volna az idő. De azért jellemzően a maguk tradicionális eszközeivel oldják meg a mindennapi feladatokat az itt élők. Például Zita udvarán nem zúg idegesítő fűnyíró, ehelyett három birka legelészi k szépen, komótosan gondozva a pázsitot egészen a patak partig. A lovasi parasztporták keskenyek, ám de hosszúak. Elfér rajtuk a virágoskert, a baromfiudvar és a konyhakert is. Futkározhat benne kedvére Piszke király, a magyar vizsla kölyök.  De ideköltözhet akár egy egész néptánc tábor. Zitánál volt már ilyen és reméljük, lesz is, mert a távlati terve az, hogy kézműves műhellyel bővíti a vendégháza szolgáltatását. Erre adott be pályázatot az Éltető Balaton-felvidékiért Egyesületnél. Kézműves foglalkozásokat tartana nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is, hiszen óriási igény lenne rá.

Zita dísztárgyai, például a levendula illetve rózsa motívumos szívecskék, teáscsészék, tálak, órák népszerűek a turisták körében is. Fehérre égő agyagból dolgozik, máz alatti kézi festéssel viszi fel a motívumait. A Herendi Porcelán Manufaktúrában tanult és dolgozott 8 évig bemutató festőként. De Franciaországban is tapasztalatokat szerzett az önálló munkához. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület minőségi védjeggyel rendelkező tagja. Minősítési eljárást követően, 2015-ben alkotásaival kiérdemeltea „Rural Quality Vidék Minősége” védjegyet.

Színes egyéniségét jellemzi, hogy hét éves kora óta néptánccal is foglalkozik, énekel és táncol, ma már oktat is.

Miközben beszélgetünk, megmutatja a házat. Már az ükapja is itt született. Apai ágon több száz évre visszamenőleg itt éltek és nevelkedtek a család tagjai. Szőlőműveléssel foglalkozott a Bácsi család. A nagyapja volt az utolsó hegybíró Lovason. Régi fotók láthatók berámázva a falon. A ház belsejében a falak kissé átalakítva ugyan, de őrzik a régi helyiségek alaprajzát. Ma már nagyobb, komfortosabb minden, de Zita nem felejti el a régi vonalakat, motívumokat.  Imádja a házat és Lovast. Szerinte pont jó, hogy nem közvetlenül a Balaton-partján fekszik, mert ennek hála elkerüli a tömeg, miközben egy karnyújtásra a nagyvíz, hogy a patakról ne is beszéljünk. Itt az erdő, a nagy kert, a Malom-völgy. Ide jobbára olyanok jönnek, akik tudják értékelni a különleges helyeket. Vannak már visszajáró törzsvendégek, hiszen 2015 óta foglalkozik vendéglátással. Egyszerre akár 12 vendéget is tud fogadni a házban. A bevételeket visszaforgatja a házra, korszerűsíti, csinosítgatja.

A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesülethez Bácsi Zita azért csatlakozott, mert itt találta meg  az érdekképviseletét. Meggyőződése, hogy az Egyesületen keresztül a tagság hozzájárul az öt falu  és  vidéke természeti és épített kultúrájának gyarapításához -  turizmussal, szőlészettel, borászattal, gasztronómiával, a vendéglátással, népművészettel kapcsolatos értékek megőrzéséhez. Az Egyesület partnerként a helyi önkormányzatok rendelkezésére áll a turizmust érintő kérdések megoldásában, ezért tartja fontosnak részt venni a munkájában.

Cím: 8200 Veszprém, Óváros tér 2.
E-mail: bacsi.zita74@gmail.com