Helyek

Kilátótúra Veszprémben és környékén - Jutas Vitéz kilátó


Kilátótúra Veszprémben és környékén

Veszprém számos lehetőséget nyújt az aktív kikapcsolódásra vágyók számára. Kilátóinak meglátogatása akár egy egynapos kirándulás programja is lehet, mely során megismerhetjük a városnak és környékének lenyűgöző látképét. Bővebben Rövidebben

A 'Veszprém' szó nyelvészek szerint a szláv eredetű összetett szóból, a 'bezprim'-ből származik, melynek jelentése egyenetlen. Valóban igaz ez a jelző városunkra, hiszen hét dombra épült, a Dunántúl Rómájának is nevezik. Nem véletlen tehát, hogy akár hét kilátópontot is talál az a turista, aki a jelentős szintkülönbségek legyőzésére vállalkozik a királynék városában. Dombok, völgyek, tornyok és a Viadukt... Túrabakancsot fel, kamerát a nyakunkba és már indulhatunk is! Garantáljuk a kalóriaégetést, a vádlierősítést, a veszprémi szelet és nem utolsó sorban a panorámatúra nyújtotta felejthetetlen élményeket és szebbnél szebb fotókat a fényképezőgép memóriakártyáján.

A Tourinform Veszprém a következő kilátókat ajánlja (részletes térkép a  Médiatárban):

 

Szent Miklós-szeg (volt Kálvária-domb)

Az ezer éves városrész, a Szent Miklós-szeg dombján helyezkedett el az iparosok és kereskedők védőszentjéről elnevezett Szent Miklós templom, melynek újonnan feltárt romjait és környezetét 2006. májusában adták át. A volt Kálvária-domb tetejéről az Eötvös Károly Megyei Könyvtárat, a Színészházat és az egyetemi városrészt láthatjuk.

Bővebben...


 

Tűztorony

A 48 méter magas torony Veszprém egyik jelképe, melyet eredetileg őrtoronynak szántak, majd tűzfigyelési célokra építettek újjá. Csigalépcsőit megmászva a körerkélyről felejthetetlen kilátás tárul elénk Veszprém városrészeire. Kertjében a Veszprémi Pantheont tekinthetjük meg.

Bővebben...


 

I. István király és Gizella királyné szobra

A Vár utca végén emelkedő kilátóbástyánál áll az első magyar királyi pár, Szent István király és Gizella királyné szobra, mely Veszprém szimbólumává lett. Innen a Szent István völgyhidat, a felújított Séd-völgyet és a Benedek-hegyet, valamint a Bakony vonulatait is kiválóan láthatjuk.

Bővebben...


 

Benedek-hegyi kereszt

A Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház mögött, a vár északi oldalán kikövezett keskeny lépcsősoron érünk le a Szent Benedek-hegyre, mely honfoglaló őseink temetkezési helye volt. A több mint 100 éves kőkereszt mellé érkezve gyönyörködhetünk a Veszprémi Várban, a Séd völgyében, és a Cserhát városrészt is beláthatjuk.

Bővebben...


 

Harmat utcai kilátó

A Harmat utcai kilátó különlegessége, hogy a Veszprémi Vár sziluettjét és a Viaduktot ugyanazon pontról szemlélhetjük. Így egy helyen kaphatjuk lencsevégre Veszprém két legismertebb szimbólumát.

Bővebben...


 

Szent István völgyhíd

Veszprém egyik híres jelképe a Fejes-völgy felett átívelő Viadukt, a kanyargó Séd-patak fölött 50 méteres magasságban emelt Szent István völgyhíd. Magyarország egyik legnagyobb és legszebb völgyhídjának tervezője Folly Róbert volt. Kaptassunk fel a lépcsősoron a Viadukt tetejére, vagy ha ehhez nincs kedvünk, elég erőnk, a belvárosból kisétálva, a Dózsa György úton haladva kényelmesen elérhetjük. 

Bővebben...


 

Gizella királyné kilátó

Az alapoktól újjáépített 22 méter magas építmény már messziről kiszúrható a fák között. A Gizella királyné kilátó a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. közjóléti beruházási programjának keretei között valósult meg. Az állatkert felső parkolójától mintegy tízperces sétával érhető el.

Bővebben...


 

Jutas Vitéz kilátó

Veszprém város újabb látványossággal büszkélkedhet. A farünkökből épült, fosszília alaprajzot formázó, különleges Jutas Vitéz kilátót az Aranyosvölgyön végighaladva (Fenyves utca) közelíthetjük meg. 

Bővebben...

 

 

 

 


A környék további fontosabb kilátói

Ámos-hegyi kilátó, Eplény

Az Ámos-hegyi Pihenőerdőt és az eplényi Kilátót 2003. augusztus 8-án adták át. A kilátóból csodálatos panoráma tárul elénk, szép időben a Balaton is látszik, valamint a bakonyi dombok és falvak. A Kaland Hegy Eplény négyüléses felvonójának nyári üzemelésével idősebbek és kisgyerekek is könnyedén megközelíthetik a kilátót. A lélegzetelállító panoráma nem csak a kilátóból, hanem a libegőből is élvezhető.

Forrás: kalandhegy.hu

Vitéz Bertalan Árpád kilátó, Papod

A 644 méter magas Papod hegyen, a Bakony második legmagasabb pontján található a kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Bakonyra és a Balatonra.

„A jövő a kezünkben van” elnevezésű, közjóléti fejlesztési programsorozata keretében, a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. beruházásában készült el és került átadásra 2013. október 17-én a Vitéz Bertalan Árpád kilátó.

A több mint 30 millió forintos beruházás eredményeként mind a környékbeli lakosok, mind a távolabbról érkezők, turisták, kirándulók és természetjárók olyan régi-új kilátópontot vehetnek célba és birtokba, ahonnan nemcsak a Bakony varázslatos tája és domborulatai csodálhatók meg minden irányból, de a Balaton megnyugtató látványa is elénk tárul.

Megközelíthetőség:
- Hárskútról a piros sáv túrajelzésen
- Márkóról a piros kereszt, majd a piros háromszög túrajelzésen
- Eplény vasútállomásról a piros sáv túrajelzésen

Forrás: http://www.vergakozjo.hu/Kilatoink/Vitez-Bertalan-Arpad-kilato--Papod

Balatonalmádi – Óvári Messzelátó

Az Óvári Messzelátó Balatonalmádi jelképévé vált, közkedvelt hely. Nevét dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről (1858-1938) kapta, aki nagyon sokat tett többek között a kilátó megépítéséért, a vasúthálózat kiépítéséért Almádiban. Egy időben Wesselényi Kilátónak is nevezték.

A kilátó, amely gerendavázas és cseréptetővel fedett a századforduló táján épült és a 90-es években újították fel eredeti fotók alapján. A kilátóhely Almádi hajdani szőlőhegyén épült, valamikor a századforduló táján.

A panoráma középpontja a Fűzfői-öböl, az előtérben balra Vörösberény, jellegzetes templomaival: a felső körvédműves, meghatározó stílusa román (XI-XII. sz.), az alsó barokk (1779), mellette a volt jezsuita kolostor. Első királyunk neve alatt fennmaradt oklevélben írták le először Berény nevét. Szárberényt “István, a keresztény, egész Magyarország királya” adta a Veszprémvölgyi apácák monostorának. Messze jobbra a kenesei magaspart belesimul a Sió völgyébe, majd Külső-Somogy magas pannon dombjai sorakoznak. A Fűzfői-öböl mögött, a magaspart vonulatából kissé kiemelkedik a Papvásár-hegy, a berhidai Jákó-hegy, balra a fűzfői gyárak. Vörösberény felett magasodik a Megye-hegy, nyugat felé a Vár-hegy, a Vörös-hegy és a Cseri-hegy látszik.

Az Óvári Messzelátóhoz vezető Városi Tanösvény:

1. Városház tér
2. A Zsák-vendéglő kapuoszlopai
3. Kilátóhely
4. Kiserdő
5. Óvári “Messzelátó”
6. Vörös homokkő feltárás
7. Régi mozdony
8. Kerekeskút
9. Szent Jobb kápolna
10. Öreg-park

Megközelítés: Balatonalmádi Semmelweis utcától (Dózsa Gy. u., Budai Nagy Antal u., Batthyány u.) a kék háromszög jelzést követve.

Forrás: http://balcsi.net/balatoni-kilatok/balatonalmadi-ovari-messzelato

Alsóörs - Csere-hegyi kilátó

Padányi Gulyás Jenő tervei alapján, permi vörös kőből épült 1935-ben a 298 méter magasan található kilátó és a gondnokház. A korábban Szabadság-kilátóként ismert építmény állapota a 1990-es évekre leromlott, ezért 2003-ban a Széchenyi-terv támogatásával épült újjá.

A felújítás keretében a gótika és a reneszánsz korát idéző míves vöröskő kőtoronyra – a jobb kilátás kedvéért – egy fából készült emeletet építettek, így az eredetileg 7 méter magas kilátó 12 méter lett. Innen nem csak a Balatonra nyílik csodálatos kilátás, hanem a Bakonyra és a Balaton-felvidékre is. Látni innen a tópartot és a somogyi dombokat is.

Balatonalmádiból a 71-es főútról Felsőörs felé kanyarodunk (Felsőörsi út), majd nem sokkal elhagyva a városnévtáblát balra láthatjuk a kilátó felé vezető út tábláját (sárga háromszög turistaút). Az erdő előtt leparkolhatunk az autónkkal, és tehetünk egy kellemes sétát (kb 30 perc) a sárga háromszög jelzésű túraútvonalon a kilátóig.

Megközelítés: Ajánlott megközelítése a Káptalanfüred-Felsőörs útról. Esetleg Káptalanfüredről vagy Alsóörsről is lehetséges.

Forrás: http://balcsi.net/balatoni-kilatok/alsoors-csere-hegyi-kilato

Balatonfűzfői kilátó

A Balatonfűzfői Szabadidőpark különlegessége a 15 méter magas, 5 szintes kilátó. A kilátóból tiszta, páramentes időjárás esetén a Kőröshegyi Völgyhíd is látható. Ingyenesen látogatható. A kilátó egyediségét a természetes és mesterséges anyagok kohéziójának köszönheti.

Fa és üveg alapanyagok felhasználásából született meg, ékköveként az északi partnak, és az ide látogató kedves vendégeinknek.

Szem előtt tartva, hogy a szabadidőparkot minden korosztály látogatja, a kilátó öt szintre lett osztva, így választhatóan – gondolva azokra is, akik tériszonnyal küzdenek – mindenki bátorsága szerint, bármelyik szint elérését kitűzheti célul, megpihenhet, erőt gyűjthet szintenként, gyönyörködhet a magyar tenger és az azt körülvevő partvonal festői képében, míg eléri a 15 méteres magasságot.

A korlátok üveg borításának köszönhetően a földről is teljesen átlátható a kilátó, nem kell a szülőknek felemelni a gyerekeket, hogy kilássanak, így ők és szüleik is biztonságban megcsodálhatják akár 15 méter magasból a balatoni táj szépségét mely pupillatágítóan eléjük tárul, integethetnek a parkban szórakozó társaiknak.

Megközelítés: Uszodai utca felől.

Forrás: http://balcsi.net/balatoni-kilatok/balatonfuzfoi-kilato

Cím: Veszprém, Szent Miklós-szeg
E-mail: info@veszpreminfo.hu
Telefonszám: +36 88 404 548
Honlap: http://www.veszpreminfo.hu