Programok

Kincsek Utak Mentén - A középkor szentsége


Kincsek Utak Mentén - A középkor szentsége (2020.03.06 17:00 - 18:30)

A Laczkó Dezső Múzeum 2020. március 6-tól a Kincsek Utak Mentén - A középkor szentsége című kamara kiállítást tekinthetik meg. A kiállítás a 2019 őszén elindított kiállítás sorozat második egysége. Bővebben Rövidebben

Kincsek Utak Mentén „A középkor szentsége”

 A kiállítás sorozat célja a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményében található és a közösségi régészeti kutatások során előkerülő legújabb leletek és műtárgyak bemutatása a város, a megye és hazánk közösségei számára. A kiállítás jelen részében Árpád-kori szakrális tárgyakat mutatnak be, melyek a hét szentség gondolatkörére fűzhetőek fel. Hangsúlyos szerepet kap még Becket Szent Tamás halálának 850. évfordulója, akiről a középkorban elneveztek egy veszprémi városrészt.

A Kárpát-medencében az államalapítás után az Európa-szerte megerősödött kereszténység a mindennapi élet szerves része volt. Az ebből fakadó lelkiség az élet minden területét átszőtte, az emberek hétköznapjaiban is intenzívebben volt jelen.

Már a középkorban, a szakrális célra szánt eszközök készítésére egész iparágak jöttek létre. A kiállításon látható, művészien kidolgozott liturgikus tárgyak a szentségeken keresztül mutatja be az Árpád-kori vallásos életet.

 

A tárlathoz kapcsolódóan minden hónapban egy-egy rendezvényt hirdetnek meg, melyről aktuálisan részletes beszámolót tartanak.

A kiállítás június 21-ig látogatható.

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2020.03.06 17:00 - 18:30
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/