Helyek

Leonóra és az oroszlán


Kolodko-miniszobrok Veszprémben

Az A1-Sped Kft. felkérésére Kolodko Mihály gerilla szobrászművész három mini alkotást készített Veszprémbe, amelyek értelmét, tartalmát-Veszprém történelme, kulturális sokszínűsége, a turizmus, és természetesen a környezet, ahová kihelyezésre kerülnek - együttesen alkotják. Bővebben Rövidebben

A helyszíneket és a koncepciót, annak tartalmát az alkotó és a megrendelő szoros együttműködésben alakították, választották ki. Kolodko Mihály és Török Balázs közel 1 éves közös, igen szoros munkájának eredményeit köszönthetjük Veszprém városában.

Kolodko Mihály három miniszobrát tekinthetjük meg Veszprémben:

 

A veszprémi vár őre, városunk vigyázója Ernő, az őr. A vár bejáratánál, a Hősök Kapujánál kezdte meg szolgálatát. A koronaőrök egyenruháját büszkén viseli, kis ládikáját féltve őrzi. Hithű hazafi, fegyelmezett és nagyon éber. Kicsit mogorva, de hatalmas szíve van.

A törökkori harcoktól az I. Világháborún át a II. Világháborúban Veszprémben őrzött Szent Koronáig több különböző veszprémi eseményt, történetet kíván megjeleníteni.

Anyaga: bronz
Mérete: 12 cm hosszú, 10 cm széles, 30 cm magas.

Az Őr a ”múlt” és egy betűt rejt.

Kolodko Mihály második ”mini veszprémi” alkotása Ödön, az utcazenész!

Az alábbiak események ihlették:
- VeszprémFest
- Rozé, Rizling és Jazz Napok
- Veszprémi Utcazene Fesztivál
- Auer Lipót hegedűművész, karmester és zenepedagógus, a világ zenei életének meghatározó alakja. – Auer Fesztivál Veszprém
- Mendelssohn Kamarazenekar
- UNESCO-kitüntetés: Veszprém a zene városa lett 2019-ben

A Kossuth utca alján, ahol helyét eloglalta, az egyik központi helyszíne az Utcazene Fesztiválnak, de közel található az Auer Fesztivál és sok más zenei esemény helyszíne, a Hangvilla is. Az alkotás valójában nem egyetlen eseményre, zenészre vagy hangszerre kíván utalni, hanem a zenére általában, amely Veszprém kulturális életének hangsúlyos, sajátosan meghatározó eleme.

Utcazenészünkről nem tudjuk, hogy honnan jött és merre tart, de talán sokáig velünk marad. Szórakoztató, mókás, bohém figura.

Anyaga: az utcazenész figura bronzból, a bőrönd és a hangszerhez hasonlító csigaház mészkőből készült.
Mérete: 47 cm hosszú, 33 cm széles, 27 cm magas.

Az Utcazenészünk a ”jelen” és bizony Ő is egy betűt rejt.

Kolodko Mihály harmadik és ezzel utolsó miniszobra Veszprémben Leonóra és az oroszlán.

Ebben az esetben az alábbi témákat vette az alkotó figyelembe a megrendelő kérésére:
- Árpád-házi Szent Margit (IV. Béla lánya, aki gyerekként Veszprémben nevelkedett. Margit romok.)
- Veszprém, a Királynék városa (Minden kislány királylány szeretne lenni.)
- Veszprémi Állatkert (Az állatok királya az oroszlán, jelen esetben Ő a királyfi a ”királylány ”mellett,- alkotó ötlete volt)

A Kolostorok és Kertek területén a hídon található a miniszobor, háttérben a Margit romok, ellenkező irányba a veszprémi vár, egy kisebb sétával az állatkert is elérhető. A helyszínválasztás és a megformálás ezekre a helyszínekre és gondolatilag - tágas asszociációs lehetőséget adva - a Királynék városára, múltnak, jelennek, jövőnek összekapcsolására is utal.

A kislány bátor, hiszen egy oroszlán hátán pihen, hátat fordít a veszélynek. Ki tudja, lehet már megszelídítette az oroszlánt és ez egy erős barátság kezdete lett?! Így merül a kislány biztonságban a saját kis világába, míg az oroszlán vigyázza Őt.

Anyaga: a kislány figura bronzból, az oroszlán mészkőből készült.
Mérete: 36 cm hosszú, 17 cm széles, 25 cm magas.

A kislány és az oroszlán a ”jövő”, ”naná, hogy egy betűt Ő is kapott”.

Cím: Veszprém