Helyek

Leonóra és az oroszlán


VESZPRÉMI MINISZOBROK

Kolodko Mihály gerillaszobrász három miniszobrot készített Veszprém részére. A miniatűr alkotások turisztikailag frekventált veszprémi helyszíneken találhatóak. A miniszobrok egyénileg is felfedezhetőek a Tourinform Veszprém irodában elérhető ingyenes térkép segítségével. Bővebben Rövidebben

A kezdetek

A veszprémi székhelyű A1-Sped Nemzetközi Szállítmányozó és Szolgáltató Kft.-nek üzleti tevékenysége mellett a kezdetektől fontos volt, hogy – lehetőségeihez mérten – veszprémi közhasznú és segítő szervezetek, alapítványok munkáját támogassa.

A városuk iránt érzett kötődésük, szeretetük késztette a tulajdonost és családját arra, hogy a segélyszervezetek, egyesületek támogatása mellett valamilyen maradandó értéket teremtsenek a veszprémi mindennapokban. Olyan ötletben gondolkodtak, amelyet a városban élők vagy idelátogatók a magukénak érezhetnek, amely minden korosztály számára szerethető, befogadható és nem utolsó sorban a megyeszékhely turisztikai vonzerejét is növeli.

Az elképzelés 2018-ban merült fel és egy éves gondolkodás után fogalmazódott meg az az ötlet, hogy Kolodko Mihály miniszobrai megfelelnek a célkitűzéseknek.

Kolodko Mihály művészetét a megrendelő követte, alkotásait ismerte, kedvelte, ebből adódóan szerette volna, ha legalább a gerilla szobrász egy alkotása színesítené a veszprémi utcaképet.

Az alkotó: Kolodko Mihály

Kolodko Mihály az ungvári származású, de anyai ágon magyar szobrászművész családjával 2016-ban települt át Ukrajnából Magyarországra. A szobrász az utóbbi években arról vált ismertté, hogy az 1980-as évek rajzfilmfigurái közül néhányat elkészített, illetve más mini bronz alkotásokat is elhelyezett Budapest különböző pontjain. Váratlanul felbukkanó miniatűr alkotásai azonnal meghódították az emberek szívét, hiszen Kolodko Mihály miniszobrai ahhoz a szoborállítási hagyományhoz kapcsolódnak, amely a szobrokat megszelídíti, közelebb hozza a közönséghez. Ezek az aprócska alkotások megállásra késztetik az embert, felhívják a figyelmet az apró részletekre és a szobor környezetére. Nem csoda, hogy már több felfedező túra is szerveződik a miniszobrok köré.

Közös munka, közös alkotás

2019. október 7-én Török Balázs, a szállítmányozó cég tulajdonosa és ügyvezetője, megkereste elképzeléseivel Kolodko Mihály gerilla szobrászművészt, és felkérte, hogy készítsen el számukra egy-két miniatűr bronz alkotást.  Az együttműködés hamar megvalósult: néhány nappal később 2019. október 12-én Kolodko Mihály örömmel elfogadta a felkérést.

Bár eleinte még nem gondolkodtak konkrétumokban, idővel lassan összeálltak a Veszprémre jellemző témák, tartalmak és helyszínek, amelyek által megszülettek az alkotások is. Már az együttműködés kezdetétől fontos volt, hogy a szobrász szabad kezet kapjon az alkotások elkészítéséhez és észrevételei érvényre jussanak, így a helyszíneket és a szobrok tartalmát, mondanivalóját, a megrendelő és az alkotó szoros együttműködésben választották ki.

Inspiráció

A szobrok mögött megbújó tartalmat Veszprém történelme, kulturális sokszínűsége, a turizmus, és természetesen a környezet, ahová kihelyezésre kerülnek, együttesen alkotják. Helyspecifikus alkotásokról van szó: a szobor és a helyszín közösen alkotnak egy tartalmi egységet és a helyszínválasztás is az alkotási folyamat része.

Kolodko Mihály és Török Balázs közel egy éves közös, nagyon szoros munkájának eredményét már láthatjuk Veszprém utcáin: Ernőt, a Vár őrét, Ödönt, az Utcazenészt, illetve LeoNórát és az oroszlánt.  

Gerillaszobor állítás

Gerillaművész, az engedélyezett alkotások

Kolodko Mihály gerilla szobrászművész alkotásainak szinte mindegyike engedélyek nélkül került kihelyezésre.

A veszprémi alkotások azonban több szempontból eltérnek a gerilla szoborállítás hagyományaitól. Egyrészt felkeresésre készültek, másrészt engedéllyel kerültek kihelyezésre.

A szobrok a vállalkozás, és így a Török család tulajdonát képezik, ugyanakkor kezdetektől fogva az volt a cél, hogy közterületre kerüljenek.

A veszprémi szobrok hosszas tervezés, többszöri egyeztetések és engedélyeztetési eljárások után kerülhettek kihelyezésre.

Helyszínek és hangulatok

A három szobor más-más helyszínen, más-más hangulatot kíván megjeleníteni.

Az Utcazenészünk egy vidámabb, bohém figura, mint maga a helyszín, ahol az Utcazene fesztivál is zajlik – ezáltal egy vidám környezetről beszélünk.

A Hősök kapuja önmagában egy történelmi, tekintélyt parancsoló helyszín, így maga az Őr is egy komoly, fegyelmezett várvédő benyomását kelti.

A Kislány és az oroszlán nyugodt, békés kettőse pedig tökéletesen visszaadja a családi, baráti séták, a pihenés és a kikapcsolódás helyszínéül szolgáló park hangulatát.

A névadás

A megrendelőnek fontos volt, hogy mind a három alkotáshoz közelebb hozza a Veszprémben élőket és a szobrok után érdeklődőket, így a miniatűrök névadó szavazások keretében kapták a nevét

 

Mindegyik szobor egy betűt rejt, a megrendelő család tagjainak, keresztnevének kezdőbetűit.
Őr - sapkáján fent és kicsit hátul - B betű - Balázs
Utcazenész - sapkáján elől - A betű - Andrea
​Kislány és az oroszlán - Kislány mellkasán - T betű - Tekla

 

Kolodko Mihály három miniszobrát tekinthetjük meg Veszprémben:

Ő vigyázza városunkat

Ki ő?

A veszprémi Vár őre, városunk vigyázója.

A Végvár bejáratánál, a Hősök kapujánál kezdte meg szolgálatát. A koronaőrök egyenruháját büszkén viseli, kis ládikáját féltve őrzi. Hithű hazafi, fegyelmezett és nagyon éber.

Kicsit mogorva, de hatalmas szíve van.

Az őr a múltat szimbolizálja

Ernő születése

 

A város történelme ihlette az alkotást. A török-kori harcoktól az I. világháborún át a II. Világháborúban Veszprémben őrzött Szent Koronáig több, különböző veszprémi eseményt, történetet kíván megjeleníteni, Veszprémben őrizték a magyar Szent Koronát és a Szent Jobbot 1944. nov. 6. és dec. 6. között. Ernő az akkori Magyar Királyi Katonaőrség egyenruháját viseli.

Ernő helye, tervek és koncepciók

Az Őr 2020. július 13-án, egy hétfői napon került kihelyezésre a Hősök kapujának nyugati pillérénél. 2020. augusztus elsején lezárult a névadó szavazás, amely által az őr az Ernő nevet kapta a Magyar Királyi Koronaőrség egykori parancsnoka, Pajtás Ernő után. Az ő parancsnoksága alatt egy hónapig Veszprémben őrizték a Szent Koronát és a Szent Jobbot. Ez a miniszobor attól tér el a másik két veszprémi alkotástól, hogy itt a helyszín volt meg előbb és csak ezután fonódott köré a tartalom. A másik két alkotásnál a tartalom született meg előbb.

Ez a szobor volt az első, ami tartalmi szempontból összeállt, plasztilinből szintén ez készült el elsőre, de bronzból csak másodikként került kiöntésre. Ez a szobor került először kihelyezésre.

Adatok

Anyaga: bronz

Mérete: 12 cm hosszú, 10 cm széles, 30 cm magas.

,,Legyen a zene mindenkié!”

Kodály Zoltán

Ki ő?

Utcazenészünk igazán bohém, mókás figura, lazán veszi az életet. ő a mának él. Nem tudjuk, hogy honnan jött és merre tart, de reméljük, hogy még sokáig velünk marad.

Az utcazenészünk a jelent szimbolizálja.

Ödön születése

Veszprém kulturális életének leghangsúlyosabb eleme a zene, ezért nem is volt kérdés, hogy a téma megjelenik majd egy miniszobor formájában. Így született meg az Utcazenész.

Az Utcazenészt az alábbiak ihlették:

- VeszprémFest és kísérőrendezvénye, a Rozé, Rizling és Jazz Napok
- Veszprémi Utcazene Fesztivál
- Auer Lipót hegedűművész, karmester és zenepedagógus, a világ zenei életének meghatározó alakja. – Auer Fesztivál Veszprém
- Mendelssohn Kamarazenekar
- UNESCO kitüntetés: Veszprém a zene városa lett 2019-ben

Ödön helye, tervek és koncepciók

Ödön az Utcazene Fesztivál egyik központi helyszínén foglalta el a helyét, amely közel található az Auer Fesztivál és sok más zenei esemény helyszínéhez, a Hangvillához. Az alkotás valójában nem egyetlen eseményre, zenészre vagy hangszerre kíván utalni, hanem a zenére általában, amely Veszprém kulturális életének hangsúlyos, sajátosan meghatározó eleme. Az alkotó ezért tett egy hangszerhez hasonlító csigaházat a zenészünk kezébe.

A szobor végső kialakításáig hosszú út vezetett.  A megrendelő és az alkotó a szobrot eleinte egy kő alapzaton tervezték elhelyezni, hogy a magas járdaszegélyen ne vesszen el a kis alkotás, és könnyebben kaphasson figyelmet. A kő alapzatot először hegedű formájúra tervezték, ám végül inkább – egy világjáró utcazenészre utalva – egy utazó bőröndre esett a választásuk. A szobor kialakításánál felmerült még a hegedű, gitár, szájharmonika, sőt, egyszerre több hangszer meghjelenítése is, de ezek nem feleltek meg az elképzeléseknek, így alakult a sapka sorsa is: az eredeti elképzelés szerint karimás sapkát viselt volna az Utcazenész, ám végül inkább egy baseball sapka került a fejére. Sorrendben az Utcazenész volt a második szobor, amely tartalmi szempontból összeállt, de ez volt az első, ami bronzból került kiöntésre.

Az Utcazenész volt a második kjihelyetzett szobor.

2020. augusztus 6-án csütörtökön került az Utcazenész a Kossuth Lajos utca alsó részére.

2020. augusztus 16-án a névadó szavazás által az ÖDÖN nevet kapta.

Adatok

Anyaga: az utcazenész figura bronzból, a bőrönd és a hangszerhez hasonlító csigaház Süttői mészkőből készült.

Mérete: 47 cm, 33 cm széles, 27 cm magas, 55 kg a súlya.

Együtt a jövőért

Kik ők?

Kislányunk bátor, hiszen egy oroszlán hátán pihen, hátat fordít a veszélynek. Ki tudja, lehet, hogy már megszelídítette az oroszlánt és barátokká váltak., hiszen biztonságban ül a hátán, mintha a sörényes fenevad kifejezetten vigyázna rá.

A Kislány és az oroszlán a jövőt szimbolizálja.

A kislány és az oroszlán születése

A harmadik szobrot a történelem és a turizmus közösen ihlette. Ebben az esetben a megrendelő kérésére az alábbi témákat vette figyelembe az alkotó.:

- Árpád – házi Szent Margit (Margit romok és a kislány): IV. Béla lánya, Margit 3 éves korától a Domonkos apácáknál nevelkedett.
- Veszprém a Királynék városa (,,Szinte minden kislány királylány szeretne lenni.”)
- Veszprémi állatkert (Az állatok királya az oroszlán, jelen esetben ő a királyfi a királylány mellett.)

A kislány és az oroszlán helye, tervek és koncepciók

A Kollégium utca végén található gyaloghíd park felőli része és a vár felé eső hídvég teteje. Háttérben a Margit romok, ellenkező irányban a veszprémi vár, sőt, innen egy kisebb sétával az állatkert is elérhető. A helyszínválasztás és a megformálás ezekre a helyszínekre és gondolatilag tágas asszociációs lehetőségeket adva – a Királynék városára, a múlt, jelen és- jövő összekapcsolására is utal.

Az alkotó egy telefont tett a kislány kezébe, mégis az alkotás úgy lett kialakítva, hogy a szemlélődőre bízza, valójában, valójában mit lát a kislány kezében. Egy mai tini például lehet, hogy tényleg telefonnak gondolja, ám aki ismeri a helyi történelmi vonatkozásait, akár a Bibliára vagy egyszerűen csak egy könyvre is asszociálhat.

A kislány és az oroszlán

2020. szeptember 3-án csütörtökön került kihelyezésre

2020. szeptember 14-én a névadó szavazáson LeoNóra nevet kapta.

Eleinte több elképzelés is született a helyszíneket és a témákat illetően: Az első elképzelés szerint a kislány egy távcsövet fogott volna a kezében, de nem ő nézett volna bele, hanem felkínálta volna a szemlélődőnek, hogy ő nézzen bele és így a Szent István völgyhíd, vagy ahogy a helyiek hívják, a Viadukt felé mutatott volna.

A szobor helyszíne eredetileg a Veszprémi vár, azon belül is a kilátó pont bal oldalán lévő kiszögelésnek jobb oldalra eső része lett volna.

A másik elképzelés szerint a kislány egy álló oroszlán hátán ült volna, előre hajolva, átölelve az oroszlán nyakát. A helyszín viszont itt már a hídvég volt, ahol jelenleg is megtalálható a szobor.

Adatok

Anyaga: a kislány figura bronzból, az oroszlán Tardosi mészkőből készült.

Mérete: 36 cm hosszú, 17 cm széles, 25 cm magas. 18,1 kg a súlya.

 

 

 

Ingyenes, grafikai térkép a Veszprémi-miniszobrokról a Tourinform Veszprém irodában (Óváros tér 2.) is kapható. 

Cím: Veszprém