Helyek

Kolostorok és kertek a Veszprémi Vár tövében
Kolostorok és kertek a Veszprémi Vár tövében

A Séd-patak völgyében kanyargó sétaút a veszprémi Várat köti össze az állatkerttel. A területen az Árpád-ház idején két kolostor is működött, a veszprémvölgyi görög apácakolostor és a Szent Katalin-zárda. Az útvonal a város smaragd ékszerdoboza. Bővebben Rövidebben

Veszprém fenséges domborzatának rejtekében kanyargó Séd patakunkat a Kolostorok és Kertek több, mint 3 kilométeres séta- és kerékpárútja kíséri, rendezett, gondozott közpark ölelésében, a szokatlan helyzetben biztonságot nyújtva, ugyanakkor történelmi kalandozásra is buzdítva. Veszprémben egyedülálló harmóniában fedezhetők fel a természet és a történelmi örökség csodái. A szirmokat bontó, illatozó tavaszi virágok sokasága, az egyre zöldülő, erősödő lombozat, a patak halk csobogása, a tó tükrén úszkáló kacsapárok és nyiladozó tavirózsák, a madárrajok csivitelése idilli és méltó hátteret szolgáltatnak az Árpád-kori emlékeknek.

A veszprémvölgyi görög apácakolostor – ahol a legenda szerint – az a miseruha készülhetett, amely a magyar királyok koronázási palástja lett. Gizella a hímzett ruhadarabot az itteni egyháznak adományozta, ezzel – az utókor értelmezése szerint – a „királynék városává” emelte a települést, amely püspökének királyné-koronázási jogát 1216-tól törvény is megerősítette.

A Szent Katalin-zárda (ismertebb nevén Margit-romok) lakója Árpád-házi Szent Margit volt. A sétaút kialakításának köszönhetően ismét látogathatóvá vált és megszépült a két Árpád-kori műemlék és környezete, megújult továbbá és mint patinás városi rendezvényhelyszín megnyílt a Jezsuita templom. A műemlékek mellett nagyarányú parkosítás történt és sor került egy dísztó és három új játszótér létesítésére is.

 

Játszótéri mesék - Meghitt séták

A számtalan szabadidős tevékenységet kínáló Veszprémvölgyben kézenfogva andalogni, sétálni, majd egy kényelmes padon megpihenni egyaránt lehet. Magyar Népmesék játszókert és Várostrom játszótér is várja a gyermekeket. Egyre többen hódolnak itt új szenvedélyüknek, a "nordic walking" botos sétasportnak.

A völgy sokakat csábít sziklamászásra, míg mások szívesebben pattannak nyeregbe vagy húznak görkorcsolyát. A lombos fák, sétányok ölelésében Árpád-kori műemlékek bújnak meg, a Margit- romok, a veszprémvölgyi görög apácakolostor romjai, valamint a Jezsuita templom.

A Veszprémvölgy további lehetőségeket tartogat az idelátogatók számára. Szinte egész évben változatos rendezvények, koncertek, egész napos családi programok, néptánc műsorok, kiállítások várják vendégeinket.

 

Aktív pihenés a Veszprémvölgyben

A Séd-patak által erősen szabdalt, hegyes-völgyes város sétára, szerelmes andalgásra vagy kellemes kávéházi csevegésre egyaránt csábít. Ezt már nem csak a belvárosban, hanem a természet lágy ölén is élvezhetjük.

 

Gasztronómia a Veszprémvölgyben 

 

Tekintse meg a helyszínt gömbpanorámás felvételünkön is!

Cím: 8200 Veszprém, Séd-patak
E-mail: kolostorok.kertek@gmail.com
Honlap: http://www.veszpremvolgy.hu

0-24 óráig látogatható séta-és kerékpárútvonal, Jezsuita templom hétfőtől péntekig 7-15.30, szombaton és vasárnap 10-19.00 óráig

Érdeklődjön a Tourinform Veszprémnél a 88/404-548-as számon

WC/mosdó, Büfé, kávézó, éttermek

Rendezvényhelyszínek: Betekints-völgyi szabadtéri színpad, Jezsuita templom

A belépés ingyenes.