Programok

Kötetbemutató - Botár Attila: Mire készültök csillagok?


ELMARAD! - Kötetbemutató - Botár Attila: Mire készültök csillagok? (2020.03.17 18:00 - 19:30)

Vetítéssel egybekötött kötetbemutatóval várják az érdeklődőket a Művészetek Háza Veszprém/ Dubniczay-palotába. Bővebben Rövidebben

ELMARADÓ RENDEZVÉNY


Botár Attila Mire készültök csillagok?
című kötetet Kilián László szerkesztő mutatja be.
Botár Attila verseit Szabó Zoltán előadóművész olvassa fel.

A kötet anyagát a szerző nem darabolta fel ciklusokra. Méltán bízhatott a versek egyedi-közvetlen hatásában, a sorrend közlendőit erősítő funkció képességében. Az élettől távolodó, elköszönő hangulatú anyag mégsem posztumusz kötet a hagyományos értelemben. Nem az, mert sajátos botáros derű hatja át szinte valamennyit, illetve mivel a hetvenöt esztendőt megélt költő már korábbi könyveiben is az összegző invenciójú, szemlélődő alapállású hangvétellel írta műveit: ez is bizonyítja, hogy nem készült a halálra, tervekkel teli volt, amikor elvesztettük.
Botár Attila megint egy olyan klasszikusságában is új verssorozatot bocsátott rendelkezésünkre, amely filozofikus, elégikus, ekként úgy gondolkodtat, hogy a líra minden hatásmechanizmusát is használja és közvetíti a befogadónak, aki elég érzékeny. Metaforái, hangütése és a legnemesebb antik, illetve modern kori örökséggel ápolt bennfentesi viszonya otthonossá teszi a jelen élményszerű üzenetét, a sajátos versbe oltott aktualitást. Azt, ami utána folyton kísérti a végtelenség érzetét számunkra is. A kötet valamennyi verse telitalálat. Habár több versformával operál, örvendetes, hogy az általa oly mesterien művelt szonettből is kapunk tőle meggyőző ízelítőt: a nyolcvanötből huszonhat tizennégy sorossal is megajándékozott bennünket.
A kötet a Vár Ucca Műhely Könyvek sorozat 55. tagjaként jelent meg.

A kötet bemutatója után az Utas és holdvilág antikváriumban (Veszprém Szabadság tér) hagyományteremtő szándékkal, első ízben nyitják fel a Botár-szelencét, melyet minden évben Botár Attila születésnapján tárják fel megemlékezés keretében. A szelencéből évről-évre újabb rekvizitumot mutatnak meg a közönségnek, felidézve a költőt verseivel és barátainak emlékidézésével.

A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta!

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 29.
Esemény időpontja:2020.03.17 18:00 - 19:30
Szervező neve: Művészetek Háza Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező E-mail: arthouse@arthouseweb.hu
Szervező Weboldal: https://www.muveszetekhaza.hu