Programok

Légy ott(hon) Veszprémben városismereti játék


Légy ott(hon) Veszprémben városismereti játék (2021.05.12. - 2021.12.31.)

Tudjon meg többet Veszprém kulturális örökségéről! Sétáljon végig a megadott útvonalon, oldja meg a rejtélyeket, és ha elég leleményes, a játék végén apró ajándékkal is jutalmazzák. Ismerje meg a Légy ott(hon) Veszprémben városismereti játék részleteit! Bővebben Rövidebben

A játékban való részvétel:

A  városismereti játék három, előre gondosan összeállított, hangulatos útvonalon halad. A felfedezőnek a Légy ott(hon) Veszprémben térképre van szüksége, amit  a veszprémi Tourinform Irodában szerezhet be (Óváros tér 2.) ingyenesen. 

A séta során 15 állomás vár a kirándulóra, abban, hogy pontosan hol helyezkednek el az állomások, segít az adott  helyszín neve (címe), egy régi kép és a várostérkép is  Ahol nehezebb lenne megtalálni a következő célpontot, a játék szövegében is találhatóak segítő instrukciók. A játékos kérdések túlnyomó részét a helyben látottak alapján tudja  megfejteni felfedező, így is ösztönözve a sétára.

A városismereti játék online felülete a linkre kattintva érhető el.

 

3 útvonal közül lehet választani:

1. útvonal: A várispán titka (Veszprémi Vár)

2. útvonal: A királyné gyöngysora (belváros)

3. útvonal: Tűzre, vízre vigyázzatok! (Séd-patak völgye)

 

A várispán titka
(Veszprémi Vár)

Séta hossza: 1,5 km
Séta időtartama: kb. 1 óra
Séta nehézségi foka: könnyű

 

Veszprém és környéke egykor a királyi uradalom központja volt. Elsősorban arra volt hivatva, hogy székhelye legyen a királyi uradalom fejének, az ispánnak. A várispán a királyi joghatóság letéteményese volt, a király nevezte ki és a védett belső várban állt egykor a kúriája. 

Háború esetén az ispán volt a vár kötelékébe tartozó népek „hadköteleseinek” vezére.

 

Játék ismertetése:

A séta során minden leleményességre, ügyességre lesz szükség, hogy a rejtélyeket ki lehessen bogozni. Minden jó megfejtéssel közelebb lehet kerülni a várispán titkához. A séta során mindegyik helyesen megoldott rejtély jutalma egy kulcs. 

 

A királyné gyöngysora
(belváros)

Séta hossza: 2,5 km
Séta időtartama: kb. 1,5 óra
Séta nehézségi foka: közepes

István király korától Veszprém a királyi család birtokából kihasított uradalom központja, a királynék városa.

Már Sarolta is Veszprémben tartózkodott a hagyomány szerint, majd Gizella királyné Veszprém iránti szeretetét növelte az itt épült bazilikája, az ő házi temploma, így Veszprém Esztergom mellett második otthona lett.

A székesegyház kegyura a mindenkori királyné volt. A veszprémi püspököt illette meg a királynék koronázásának kiváltsága, ő volt a királyné kancellárja is.

 

Tűzre, vízre vigyázzatok!
(Séd-patak völgye)

Séta hossza: 3,5 km
Séta időtartama: kb. 2 óra
Séta nehézségi foka: közepes

​Ez az utunk a veszprémi Séd völgyébe visz. Kevés olyan festőien szép sziklavidék van hazánkban, mint ez a völgy.
A patak 60-80 méter mély völgyet vágott a dolomit fennsíkba és szeszélyes kanyarokkal keresi a kitörési pontot. Hangulatos kanyarulatában, mint egy öbölbe nyúlik bele délről északra a veszprémi Vár-hegy és folytatása, a Szent Benedek-hegy.
A Vár-hegyre épült Veszprém vára és körülötte – először csak a mély völgyben, majd a fennsíkot is meghódítva – a település.
A Séd-völgyben sétálva, nem csak a veszprémi táj vadregényes szépségében gyönyörködhetünk, hanem időutazást is tehetünk a város ezer éves múltjának emlékeit felfedezve.
Kevés magyar településnek van annyi történelmi vonatkozású műemléke, mint Veszprémnek. A görög apácák kolostorának a Betekints-völgyben megbúvó romjaitól, amely az államalapító Szent István király helykereséséről regél, a tatárjárás viharait átélt Margit romokon keresztül a török hódítás és az azt követő újjáéledés ezer emléke mesél a múltról.
Mindezen emlékeket megismerhetjük ezen a sétán, mely a város története szempontjából igen érdekes sorsú helyeket érint.
A Séd völgyéből kiemelkedő Vár-hegy biztos pontként segíti tájékozódásunkat, ahogy várbéli központjával az ezer éves püspökség és világi közigazgatás is biztos alapot és mély gyökereket jelent a veszprémi kultúrának.
Ez a séta Veszprém belvárosából, a központból indul, a buszpályaudvarral szemben lévő Köd utcában kell megkeresni az erdő titkos bejáratát.
Segít a térkép, a jelölt Galamb utca pályaudvar felé eső végén van a lejárat.

Cím: Veszprém
Esemény időpontja:2021.05.12. - 2021.12.31.
Szervező neve: Tourinform Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Óváros tér 2.
Szervező tel.: +36 88404548
Szervező E-mail: info@veszpreminfo.hu
Szervező Weboldal: http://veszpreminfo.hu