Aktualitások

MAGYAR-LENGYEL BARÁTSÁG HETE


MAGYAR-LENGYEL BARÁTSÁG HETE

Különleges kiadású Unifest,lengyel-magyar szurkolók összecsapása és extra gasztronómiai fogások.Többek között ezekkel készül Veszprém március 19-25. között a Magyar–Lengyel Barátság Hete alkalmából, összességében pedig 20 helyszínen közel ötven program várja az érdeklődőket. Bővebben Rövidebben

2007 óta törvényileg is március 23. a lengyel–magyar barátság ünnepnapja, amelynek minden páros évben egy magyar, minden páratlan évben pedig egy lengyel város ad otthont. A kezdeményezés ötlete még 2005-ben merült fel a győri lengyel önkormányzat részéről, akik szerették volna kicsit attraktívabb formába önteni az ünnepséget.

A házigazda szerepét idén Veszprém tölti be, az önkormányzat pedig úgy döntött, egy egész heti rendezvénysorozatot szentelnek a kapcsolat megünneplésének – tájékoztatott hétfőn Porga Gyula polgármester. – A hét legnagyobb attrakciója kétségkívül a két ország köztársasági elnökeinek találkozása lesz: Áder János és Andrzej Duda március 23-án látogat majd városunkba.

Emellett számos különlegességgel készül még a város, a szélesebb környezetre is gondolva: mivel a térségben mintegy 100 település ápol testvérvárosi kapcsolatot egy-egy lengyel partnerrel, egy önkormányzati konferenciát szerveznek március 22-23-án a Hangvillába, ahol a két ország eddigi Smart City tapasztalatai, valamint a kulturális örökségvédelem lesz terítéken. Veszprém számára rendkívül fontosak a gazdasági kapcsolatok is, így csütörtökön az Iparkamara szervezésében egy Magyar-Lengyel Gazdasági Fórumnak is helyet ad a Hangvilla, ahol az általános gazdasági körkép bemutatása és a jó gyakorlatok átadása mellett a turisztikai együttműködésekről is szó esik.

Zalavári Eszter, a Veszprémi Programiroda munkatársa elmondta, az egy hét alatt 20 helyszínen közel 50 program közül választhatnak az érdeklődök. Egy nagyon széleskörű összefogást sikerült megvalósítani, a helyi és országos lengyel önkormányzat, valamint a Lengyel Intézet és a veszprémi kulturális, oktatási és egyházi intézmények támogatásával pedig olyan programsorozatot tudtak összeállítani, amely képes megszólítani minden korosztályt.

Mivel a Lengyel Köztársaság idén ünnepli függetlenségének száz éves évfordulóját, március 19-én a Laczkó Dezső Múzeumban „Újra szárnyal a fehér sas!” címmel nyílik kiállítás, ami egyben a Magyar-Lengyel Barátság Hetének hivatalos megnyitója is lesz. A tárlathoz egy tanulmányi verseny is kötődik. Emellett számos kiállítás, koncert, néptánc előadás is szerepel a repertoárban, a Dózsa, Szilágyi és Padányi iskolák pedig több mint száz lengyel diákot fogadnak a testvériskolákból.

Gondoltak a kicsit idősebb korosztályra is, őket egy különleges kiadású Unifestre várják március 23-28. között, az Agórában lengyel nemzetiségi napot és lengyel filmhetet tartanak, a gasztronómia szerelmeseit lengyel menüsorral varázsolják el a veszprémi éttermek (Fricska, Betekints, Gizella, Gusto13, Nosztalgia Garden, Oliva), lengyel számot ad ki az Ex Symposion és a Vár Ucca Műhely is, míg a sportrajongók ezúttal a szurkolók összecsapását láthatják: március 24-én a Telekom Veszprém, a Pick Szeged és a Wisla Pock kézilabda csapatok szurkolói mérkőznek meg.

Részletes program:

Szent Imre piarista és helyőrségi templom (Vár utca 12.):

17.00
Sławik  és Antall – A lengyel, a magyar és a zsidó nemzet hősei

A kiállítást Grzegorz Łubczyk író, publicista, dokumentumfilm készítő, a Lengyel Köztársaság volt budapesti nagykövete és a budapesti Lengyel Intézet rendezte, a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma megbízásából.

Żegota: Zsidókat Segítő Tanács
A varsói gettófelkelés 75. évfordulóján,  a II. világháború során zsidókat mentő lengyelek nemzeti emléknapja alkalmából - Magyarországi bemutató

A kiállítást a Nemzeti Emlékezet Intézete, a Lengyel Nemzet Elleni Bűncselekményeket Feltáró Bizottság és a budapesti Lengyel Intézet rendezte, a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma megbízásából.

Köszöntőt mond Dr. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke.

A kiállítást Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója nyitja meg.

A kiállításmegnyitót követően Az élet peremén (2014) című lengyel dokumentumfilm kerül vetítésre. (Rendező, forgatókönyvíró: Grzegorz Łubczyk, operatőr: Andrzej Czapkowski – Vajda Péter)

A Magyar-Lengyel Barátság Hete alkalmából a budapesti Lengyel Intézet két kiállítását mutatja be a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény. 1939-ben a náci Németország és a Szovjetunió előbb titkos paktumot kötött a lengyel területek felosztásáról, majd megtámadták a lengyel államot. 1939-ben Magyarország kormányzati irányítással nyújtott segítséget a menekült lengyelek számára. Henryk Sławik lengyel politikus, újságíró, a Lengyel Polgári Bizottság vezetője 1939-től a magyar menekültügyi kormánybiztossal, id. Antall Józseffel becslések szerint több, mint 30 000 lengyel menekült, ezen belül 5 000 zsidó életét mentette meg.

A „Żegota” fedőnevű Zsidókat Segítő Tanács egyedülálló titkos szervezet volt, amely a lengyel hatóságok alá rendelve működött. Célja azoknak a zsidó honfitársaknak a mentése volt, akiket a német megszállók tömegesen gyilkoltak a II. világháború évei alatt. A polgári konspiráció résztvevői életük kockáztatásával mentettek meg több ezer személyt.

A kiállítások április 4-ig tekinthetők meg.

Laczkó Dezső Múzeum (Erzsébet sétány 1.):

17.00
A Magyar - Lengyel Barátság Hetének ünnepélyes megnyitója
Az „Újra szárnyal a Fehér Sas!” Küzdelem az önálló Lengyelországért 1795-1918 című kiállítás megnyitója
Köszöntőt mond Porga Gyula Veszprém város polgármestere.

Lengyelország az első világháborút követően, 1918-ban, 123 év után nyerte vissza államiságát. Az esemény 100 éves évfordulója alkalmából nyílik kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban.

A megtekinthető tárgyak a Lengyel függetlenség kivívásának jeles eseményeit, személyeit ábrázolják, képviselik. A megszállások időszakában vert lengyel pénzérmék, emlékérmék, a lengyel légió sapkajelvényei, zászlócsúcs dísz, valamint egyéb katonai kiegészítők is színesítik a tárlatot. A tablószövegek sokoldalú ismeretanyaga, valamint a kiállítás újszerű látványelemei mind Lengyelország újkori történelmének mélyebb megismerését szolgálják.

Az „Újra szárnyal a Fehér Sas!”című kiállításhoz kapcsolódóan Lengyelország történelmének egyik legkiemelkedőbb alakja, Józef Piłsudski lengyel és európai államférfi egyedülálló életútja is bemutatásra kerül.

A kiállítás március 19. és augusztus 5. között látogatható.


Csermák Antal Zeneiskola – Csermák-Terem (Megyeház tér 5.):

17.00
Presto koncert

A Csermák Antal Zeneiskola és a tarnówi zeneiskola tanárainak koncertje

18.00
Táncház a Kőris zenekarral
A Csermák Antal Zeneiskola és a tarnówi zeneiskola növendékeinek részvételével

A programok a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével valósulnak meg.


Művészetek Háza Veszprém / Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény (Vár utca 3-7.):
 

18.00

A Vár Ucca Műhely irodalmi folyóirat 2018/1. tematikus lengyel számának előzetes lapbemutatója

A Közép-európai művészet az itt élő népek közös kincse, ezen kultúrák számos szállal kötődnek egymáshoz. Ennek egyik legmarkánsabb vonulata az irodalom téma- és formavilága. Ebből kínál ízelítőt a Vár Ucca Műhely 2018/1. tematikus lengyel száma. A lapbemutatón megismerkedhetünk kortárs lengyel szerzőkkel és fordítóikkal, illetve izgalmas felolvasásokat hallhatunk. Házigazda Fenyvesi Ottó, a lap főszerkesztője.


Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ – Színházterem (Táborállás park 1.):

18.00
Lengyel Filmhét a Veszprém Agórában - Szavak nélkül / Chce się żyć

(feliratos, lengyel dráma, 112' 2013)

A filmvetítés előtt Zalán Márk filmkritikus előadása nyitja meg a programsorozatot.
Rendező: Maciej Pieprzyca
Szereplők: Dawid Ogrodnik, Dorota Kolak, Arkadiusz Jakubik

Mateusz egy fiatal fiú, aki 26 éve tolószékben él, és nem tud kommunikálni senkivel, mert agyi sérülése miatt képtelen a beszédre. Egy orvos ki is mondja róla az ítéletet: nem érdemes foglalkozni vele, mert nem több ő, mint egy növény. Ám Mateusz belül mindent átél. Ugyanolyan érzelmei vagy indulatai vannak, mint bárkinek. Nem adja fel a küzdelmet, próbál kommunikálni a környezetével, és be akarja bizonyítani, hogy ő nem egy növény, hanem nagyon is ember.

Korhatár: 12 év
A filmvetítésre a belépés díjtalan.


Árpád-házi Szent Margit templom (Szent Margit park 1.)

19.00
Az Anima Polonica régizene együttes koncertje

A régizenét játszó együttes 2017-ben alakult Magyarországon élő lengyel hivatásos muzsikusokból. Tagjai: Karolina Socha (szoprán), Danuta Misiąg-Ollár (blockflöte) és Edyta Deák (orgona). Az együttes célkitűzése a régi, elsősorban lengyel zene széles körű megismertetése.


Március 19 – Április 3.

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény – Tejfalussy-ház (Vár utca 35.):
 

„Történelmet írtak - II. János Pál és XXIII. János az életszentség útján”

Az egyházfők életét, pápai és diplomáciai szolgálatát bemutató, személyiségét is megelevenítő reprezentatív tárlatot XXIII. János és II. János Pál 2014. évi szentté avatásának előzményeként rendezte a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény. A kiállítás mintegy 100 fotót mutat be Közép-Európa legnagyobb fotóarchívuma, az MTI/MTVA (Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alap) támogatásával, Piotr Jantos krakkói és Szirányi Imre veszprémi fotóművészek gyűjteményéből.

A kiállítás április 4-ig tekinthető meg.

Laczkó Dezső Múzeum (Erzsébet sétány 1.):
 

14.00
„Újra szárnyal a Fehér Sas” Vetélkedő

A Laczkó Dezső Múzeum „Újra szárnyal a Fehér Sas!” Küzdelem az önálló Lengyelországért 1795-1918 című kiállításához kapcsolódó két fordulós vetélkedő 7-8. osztályos tanulókat szólít meg. Az első fordulóban egy PPT-bemutatót kell elkészítenie a 3 fős csapatoknak, ennek témája a magyar-lengyel közös múlt. A döntő helyszíne a Laczkó Dezső Múzeum, ahová a legjobb 6 csapat kerül meghívásra. A döntőben a diákok bemutatják az elkészült prezentációikat,a végső helyezések sorrendje pedig játékos feladatok megoldásával dől majd el.


Művészetek Háza Veszprém / Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény galériája (Vár utca 3-7.):                              

17.00
Haász István képzőművész tárlatvezetése a Polska Geometria című kiállításon

Haász István képzőművésznek, a kiállító művészekkel való személyes ismeretségén alapuló, saját élményeit felelevenítő tárlatvezetése- Polska Geometria / Válogatás a Vass László Gyűjtemény lengyel geometrikus műveiből.

Az elmúlt harminc év közép-kelet-európai, különösen lengyelországi geometrikus művészeti tendenciáit jól reprezentálja a Vass László Gyűjtemény szépen gyarapodó lengyel kollekciója. A térség országai közül talán Lengyelországban élt tovább legélénkebben a húszas-harmincas évek konstruktivista hagyománya, részben a łódż-i Muzeum Sztuki egyedülálló gyűjteménye, mindenekelőtt azonban a „mesterek” (Katarzyna Kobro, HenrykStażewski, Władysław Strzemiński) és a hatvanas években induló „tanítványaik” révén.

Kiállító művészek: Andrzej Gieraga (1934,Śliwniki); Jerzy Kałucki (1931, Lwów, ma: Lviv, Ukrajna); Jan Pamuła (1944, Spytkowice); Henryk Stażewski (Varsó, 1894–1988); Ryszard Winiarski ( Lwów, 1936–2006, Varsó); Jerzy Grabowski (1933–2004)

A kiállítás megtekintető: 2018. június 23-ig


Eötvös Károly Megyei Könyvtár (Komakút tér 3.)

17.00
Magyar emlékek Lengyelországban - fotókiállítás és könyvbemutató

A kiállítást Halmayné Badacsonyi Márta pedagógus nyitja meg.

A könyvtár földszinti kiállítóterében 2018. március 7-től tekinthető meg a Magyar emlékek Lengyelországban című kötet képanyagából összeállított válogatás. A könyvet az Antall József Tudásközpont adta ki. 

A kiállítás március 7. és március 31. között a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható.

17.30
Az ”Érdek és szeretet” Lengyel visszaemlékezések a szabadságharcra 1848–1849 című könyv bemutatója

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy Termében a Magyar emlékek Lengyelországban című kötet egyik szerzője, Kovács István vetített-képes előadását hallhatják az érdeklődők.


Csermák Antal Zeneiskola – Csermák terem (Megyeház tér 5.):
 

18.00
A Csermák Antal Zeneiskola és a tarnówi zeneiskola növendékeinek közös koncertje

A program a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével valósul meg.


Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ – Színházterem (Táborállás park 1.):

18.00
Lengyel filmhét a Veszprém Agórában - 80 millió / 80 milionów

(feliratos, lengyel vígjáték, 102’ 2011)
Rendező: Waldemar Krzystek
Szereplők: Filip Bobek, Marcin Bosak, Wojciech Solarz, PiotrGłowacki, Sonia Bohosiewicz

Waldemar Krzystek író-rendező filmjében egy lenyűgöző akción keresztül jelenik meg a 20. századi lengyel történelem egyik fontos fejezete. 1981-ben járunk, 10 nappal a hadiállapot bevezetése előtt.  A Szolidaritás szakszervezeti mozgalom wroclavi szervezetének tagjai semmitől sem riadnak vissza a kommunista rendszer ellen folytatott harcukban. Miután figyelmeztetik őket, hogy hamarosan katonai szükségállapotot vezetnek be, sikerül nekik 80 millió złoty szakszervezeti pénzt kifizettetni az állami bankból. A hatalom "bankrablásnak" minősíti az ügyet és lázas tevékenységbe kezd, hogy visszaszerezze a pénzt. A film 2013-ban Lengyelország Oscar-nevezettje volt a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Korhatár: 12 év
A filmvetítésre a belépés díjtalan.


Hangvilla – Nagyterem (Brusznyai Árpád utca 2.):

19.00
Magyar  -Lengyel estek a Hangvillában - Łukasz Piasecki zongora koncertje

Łukasz Piasecki tehetséges fiatal zongorista, a Varsói Zeneakadémia hallgatója. Jelenleg az Erasmus program keretében Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanul Eckhardt Gábornál. Kamaramuzsikusként Olaszországban nívódíjat kapott. A Magyar-Lengyel Barátság Hete keretében a Hangvilla Nagytermében Łukasz Piasecki előadásában többek között Chopin, Bartók és Liszt műveiből hallhat válogatást a közönség.


Eötvös Károly Megyei Könyvtár – Kisfaludy Terem (Komakút tér 3.):

17.00
Gál Vilmos történész "A lengyel freskó" című regényének bemutatója

A regény a második világháború alatt Magyarországra menekült lengyelek történetét mutatja be. A szerzővel Szalai Attila író, fordító, publicista beszélget.

A Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat programja.


Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ (Táborállás park 1.):

18.00
Lengyel Filmhét a Veszprém Agórában - Az érem másik oldala / Rewers

(feliratos, lengyel vígjáték, 99’ 2009)
Rendező: Borys Lankosz
Szereplők: Agata Buzek, Krystyna Janda, Anna Polony

A film története az 50-es években zajlik. Főhőse a 30 éves hajadon Sabina, akit az anyja minden áron férjhez szeretne adni. Ez nem könnyű feladat, hiszen a legjobb férfiak meghaltak a háborúban, a megmaradtak pedig nem a legvonzóbbak. Egy nap azonban megjelenik egy sármos, intelligens csábító, és ezzel egy sor elképesztő esemény veszi kezdetét. Sabina természetesen boldog, de fogalma sincs arról, hogy álmai férfijának van egy titka.

Korhatár: 12 év
A filmvetítésre a belépés díjtalan.


Árpád-házi Szent Margit templom (Szent Margit park 1.):

19.00
Marek Stefański orgonaművész koncertje

Marek Stefański orgonaművész diplomáját a Krakkói Zeneakadémián szerezte 1994-ben. 1996-2007-ig a krakkói Mária-bazilika orgonistája, 1999-től a Krakkói Zeneakadémia tanára. Számos szólókoncertet adott Európa szinte valamennyi országában.


Hangvilla – Nagyterem (Brusznyai Árpád utca 2.):

9.30
Magyar - Lengyel Gazdasági Fórum

Veszprém Megyei Jogú Város és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló Magyar - Lengyel Gazdasági Fórum keretében a magyar és lengyel kereskedelmi és iparkamarák, illetve külgazdasági és külügyminisztériumok előadásai mellett a két ország gazdasági és turisztikai együttműködésének jó gyakorlatairól is tájékozódhatnak a résztvevők. Az eseményen való részvételhez kérjük regisztráljon a vkik@veszpremikamara.hu címen, 2018. március 20-ig.


Balatonalmádi:

10.00
Séta a balatonalmádi „Kézfogás” Európa Szoborparkban

Indulás: Balatonalmádi, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár főbejáratánál Balatonalmádi, Városház tér 4.

A „Kézfogás” Európa Szoborpark 2013-ban nyitotta meg kapuit Balatonalmádiban A Balaton partjától pár lépés, de a városközponttól is hamar elérhető a mára Európa- hírűvé vált park, melyet Veszeli Lajos festő- és grafikusművész álmodott meg.  A szabadtéri tárlat a magyar, olasz és finn művészek köztéri szobrai mellett 2017. októberében lengyel művészek, Marek Brzózka, Rafał Rychter, Karol Szostak, Tomasz Skórka és Łukasiak Drozd alkotásaival gazdagodott.

A séta hossza kb. 60 perc.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezés: program@veszpremiprogramiroda.hu


Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ (Vár utca 31.):

14.00
Szent Kinga Konferencia

Köszöntők
14.00:  dr. Márfi Gyula érsek, Buskó András, az Országos Lengyel Önkormányzat Kulturális Bizottságának képviselője, Takács Zoltán Balázs, az Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület elnöke valamint Szabó Gergely, Küngös polgármestere

A Szaléziánum Érsekségi Turisztika Központ „Két örökéletű tölgy…” című kiállításának megnyitója.

"Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele." Stanisław Worcell (1849)

A kiállítás megtekinthető: április 30-ig

Előadások:
14:20 
Árpád-házi Szent Kinga személye és emlékezete (Piotr Stefaniak, krakkói történész)

15:20 Lengyelország történelmi várai (Buskó András, Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke)

16:15 Az ószandeci Szent Kinga Egyesület (Mieczysław Witowski elnök, ószandeci Szent Kinga Egyesület)

17:00 Zárószentmise a Szent Kinga-ereklye jelenlétében. A szentmisét Beke Zsolt küngösi plébános celebrálja a Szent Anna-kápolnában.

Kísérőprogramok: oklevél- és pecsétkészítés, címerfestés, ikonfestés, bőrművelés (karkötőkészítés), termékkóstoló a küngösi Szent Kinga Éléstára termékeiből

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezés az alábbi linken.

A konferencia az Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ és a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár szervezésében valósul meg.


15.30 – 17.00

Lengyel nyelvű Veszprém séta

Helyszín: indulás az Óváros térről

A lengyel nyelvű, közel 1,5 órás Veszprém séta során Veszprém történelmi belvárosával ismerkedhetnek meg a résztvevők a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében. A részvétel ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött. A résztvevőket, alkalmanként maximum 50 főt a jelentkezés sorrendjében fogadják a szervezők.


Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota / Várgaléria (Vár utca 29.):

17.00
Tomasz Piars és Plank Antal képzőművészek tárlatvezetése A tér törékeny geometriáján túl című kiállításon

A tér törékeny geometriáján túl / Beyond the Fragile Geometry of Space
Tomasz Piars és Plank Antal képzőművészek kiállítása

Megnyitó: 2018. március 14. 18.00
A tárlatot megnyitja: Patrycja Rup, a kiállítás kurátora

A Tér törékeny geometriáján túl című kiállítás a lengyel művész, Tomasz Piars festményei és Plank Antal magyar szobrász munkái közötti párbeszéden alapul. A kiállítás bonyolult kapcsolatokat tár fel absztrakt geometriai tárgyak között, melyeket az alkotók az esztétikai formák és művészi stratégiák  mentén elemeznek, átívelve évtizedeket és kontinenseket. A geometria metaforává alakul.

A tárlat megtekinthető: április 15-ig


Padányi Katolikus Iskola (Szeglethy József utca 6.):

18.00 - 20.00
Jubileumi est:
A rendezvény keretében a Padányi Katolikus Iskola és lengyel testvériskolái együttműködésük öt éves évfordulóját ünneplik meg.
Programok: képek az elmúlt öt évről, közösségi játékok, agapé, táncház

A veszprémi Padányi Katolikus Iskola két lengyel iskolával tart fenn kapcsolatot, ennek öt éves évfordulóját a Magyar - Lengyel Barátság Hete keretében ünneplik meg az intézmények. A Krakkói Prezentációs Nővérek Katolikus Iskola 30 fős küldöttsége, valamint a Rzeszówi Prezentációs Nővérek Katolikus Iskola17 diákja és 4 tanára érkezik ebből az alkalomból Veszprémbe.


Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ – Színházterem (Táborállás park 1.):

18.00
Lengyel Filmhét a Veszprém Agórában – Menedék (The Zookeeper's Wife)

(szinkronozált, amerikai életrajzi dráma, 124’ 2017)
Rendező: Niki Caro
Szereplők: Jessica Chastain, Daniel Brühl, Johan Heldenbergh

Igaz történet egy nőről és anyáról, aki százak megmentője lett a második világháborúban. 1939-ben Lengyelországban Antonina Żabińska, és a férje, Dr. Jan Żabiński vezették és gondozták a virágzó Varsói Állatkertet. Amikor hazájukat megszállják a nácik, a megdöbbent Jan és Antonina azzal szembesül, hogy ezután a Birodalom újonnan kinevezett fő zoológusának kötelesek jelenteni. A saját eszközeikkel harcolva titokban az ellenállásnak kezdenek dolgozni és tervet eszelnek ki arra, hogyan tudnának életeket menteni a varsói gettóból. Ám ezzel Antonina magát, sőt a gyermekét is nagy veszélybe sodorja.

Korhatár: 12 év
A filmvetítésre a belépés díjtalan.


Hangvilla – Nagyterem (Brusznyai Árpád utca 2.):

19.00
Magyar - Lengyel estek a Hangvillában - A Polonéz Néptáncegyüttes és a Veszprém-Bakony Táncegyüttes közös gálaműsora

A Polonéz Néptáncegyüttes közel tizenöt éves múltra tekint vissza. Másfél évtizeddel ezelőtt a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és az együttes vezetője, Balogh Katarzyna azzal a céllal hozta létre az együttest, hogy Magyarországon hagyományt és ismertséget teremtsen a lengyel népdal és néptánc világának. Az elmúlt tizenöt évben a táncosok Lengyelország, Svédország és Franciaország mellett Gibraltár, Ciprus és Malaga fesztiváljain is nagy sikerrel lépett fel. A külföldi vendégszereplések mellett az együttes számos hazai rendezvényen vett részt. A néptánccsoport repertoárján olyan népi és regionális táncok szerepelnek, mint például a polonez, a kujawiak,az oberek,, a középlengyel szvitek, a csárdás és a palotás.

A Veszprém-Bakony Táncegyüttes hat éve alakult a nagy múltú, több évtizede működő Veszprém Táncegyüttes és a Bakony Táncegyüttes egyesülésével. A táncosok új közösségként, újult erővel kezdtek bele a néptánc továbbörökítéséért végzett munkába. Az együttesnek az elmúlt években több száz fellépése volt Magyarországon és a határon túl. A táncegyüttes művészeti vezetője Kádár Ignác.


Hangvilla - Expresszó:

19.00
Zbigniew Namysłowski és a Dresch Quartet jazz hangversenye

A multiinstrumentalista Zbigniew Namysłowski (1939) (alt- és szopránszaxofon, fuvola, harsona, cello, zongora, hangszerelő) kétségkívül a lengyel jazz egyik leginkább emblematikus személyisége a jazz világában. Pályafutása még 1956-ban zongoristaként kezdődött, később csellistaként és harsonásként folytatta az akkori leghíresebb lengyel zenekarok tagjaként. 1958-ban tagja volt annak a Polish All Stars nevű zenekarnak, amelyik elsőként szerepelt Nyugat-Európában (Dánia, Franciaország) a háború után. Körülbelül ebben az időben tért át mai fő hangszerére, az altszaxofonra. 1961-ben alapította első saját jazz combóját Jazz Rockers néven. 1962-ben az Andrej Trzaskowski által vezetett The Wreckers nevű zenekarral, Kelet-Európából elsőként az USA-ban turnézott, részt vett a formációval a híres Newport 62’ Jazz Festiválon. 1963-ban ő az első kelet-európai zenész, akinek önálló lemeze jelent meg Nyugaton, az angol Decca kiadta Lola c. albumát. Évtizedeken keresztül számos sikeres formációt hozott létre, több mint 40 saját lemezt készített, amelyek közt sok jazztörténeti jelentőségű is található (Lola, Winobranie, Kujawiak Goes Funky, Jasmin Lady, Air Condition, Standards, Assymetry)  és résztvevőként több mint 80 albumon szerepelt.

Egyedi, azonnal felismerhető soundjára és stílusára elsősorban a lengyel (górál) népzene szeretete és az amerikai jazz szonorisztikájának ismerete van hatással. Hangzását sajátos, intenzív tűz és feszültség jellemzi, amely bizonyos mértékig Jackie McLean-hez és Mike Osborn-hoz teszi hasonlatossá.

Dresch Quartet: Dresch Mihály – tenor- és szopránszaxofon, fuhun, ének, Lukács Miklós – cimbalom, Gyányi Marcell – nagybőgő, Baló István – dob


Árpád-házi Szent Margit templom (Szent Margit park 1.):

19.00
A krakkói Chór Mariański kórus koncertje

A kórus a krakkói misszionárius atyák templomában, a Lourdes-i Szűz Mária templomban alakult az 1930-as évek elején. Karnagyuk 1968 óta, vagyis 50 éve Dr. Jan Rybarski, aki hatvan éve a templom orgonistája is egyben. A kórust a legkiemelkedőbb hat lengyel énekkar között tartják számon. A krakkói énekkart, amely számos nemzetközi és hazai versenyen vett részt kiemelkedő eredménnyel, Európa szinte valamennyi országában, sőt az óceánon túl is hallhatta a közönség.


Március 22 – 23.

Magyar - Lengyel Testvérvárosi Konferencia
Helyszín: Hangvilla – Nagyterem 
(Brusznyai Árpád utca 2.)

A kétnapos Magyar-Lengyel Testvérvárosi Konferencia első napjának (március 22. csütörtök 14.00) témája a Smart City, a második nap témája (március 23. péntek 9.30) pedig a Kulturális Örökség Európai Éve 2018. A konferencia keretében a magyar és lengyel minisztériumi előadások mellett a magyar és lengyel jó gyakorlattal is találkozhatnak a résztvevők.

Az eseményen való részvételhez kérjük regisztráljon a polhu@gov.veszprem.hu címen, 2018. március 20-ig.


Március 22-23.

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (VENŐKE), a lengyelországi (Krakkó) Fundacja  Kobieca eFKa (eFKa) és a veszprémi vonzáskörzet nőszervezeteinek találkozója

Március 22. csütörtök 10.00: „A Függetlenség asszonyai / Kobiety niepodległosści” című kiállítás megnyitója
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum - Látványkönyvtár és Tudástár (Erzsébet sétány 1.)

2018-ban Lengyelország a függetlensége visszanyerésének 100. évfordulóját ünnepli. Ebben a folyamatban, amelynek köszönhetően a 123 éves felosztás után Lengyelország újra  visszakerült  Európa térképére, részt vettek a lengyel nők is. Hős anyáknak, tudósnőknek és katonahölgyeknek is köszönhetjük a szabadságot.

A kiállítást a lengyel Külügyminisztérium megbízásából Lengyelország Történeti Múzeuma készítette.

10.30 Szimpózium: A résztvevő nőszervezetek bemutatkozása, a magyar és lengyel nőmozgalmak fontosabb vonásai és aktuális kérdései 

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum - Földszinti előadóterem

13.00 Workshop: Az eFKa nőszervezet „Jump Over the Wall” (Ugord át a falat!) elnevezésű történelmi, életrajzi műhelymunkájának bemutatása a lengyel női választójog elnyerésének 100 éves évfordulója kapcsán

Március 23. péntek 10.00: Séta a királynék városában

A nők szerepe Veszprém történetében: történelmi, irodalmi, művészeti értékek, amelyeket az itt élt, vagy ide kötődő nőknek köszönhetünk.
A séta teljes időtartama kb. 2,5 óra. Találkozó: Sissi szobránál (Erzsébet sétány)

Rossz idő esetén a bemutató a Laczkó Dezső múzeumban vetítéssel történik.

Csermák Antal Zeneiskola – Csermák-terem (Megyeház tér 5.):

11.00
Veszprémi és tarnówi testvériskolák kulturális találkozója
 

A veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, a Szilágyi Keresztény Iskola, a Tarnów 15.sz. Bem József Általános Iskola és a 20.sz. Lengyel Olimpikonokról elnevezett Általános Iskola közös műsora, táncház közös tánctanulással. Az intézmények megújítják partneriskolai megállapodásaikat.


15.00 – 16.30
Lengyel nyelvű Veszprém séta

Helyszín: indulás az Óváros térről

A lengyel nyelvű, közel 1,5 órás Veszprém séta során Veszprém történelmi belvárosával ismerkedhetnek meg a résztvevők a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében. A részvétel ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött. A résztvevőket, alkalmanként maximum 50 főt a jelentkezés sorrendjében fogadják a szervezők.


Árpád-házi Szent Margit templom (Szent Margit park 1.):

19.00
Kórusok gálaműsora

Fellépő énekkarok:
Chór Mariański (Krakkó) – vezényel: Jan Rybarski
Veszprém Város Vegyeskara – vezényel: Erdélyi Ágnes
Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság – vezényel: Kővári Péter
Gizella Nőikar – vezényel: Borbásné Gazdag Gabriella
Schola Regina – vezényel: Rostetterné Nagy Rita


Március 23-25.

„Polsky-Wegierski” Unifest – magyar - lengyel ifjúsági kulturális fesztivál Veszprémben

10.00 Szentmise a Szent Mihály-székesegyházban (Vár utca 27.)

A Magyar - Lengyel Barátság Napja alkalmából Erdő Péter bíboros mutat be ünnepi szentmisét Veres András a magyar, valamint Stanisław Gądecki, a lengyel püspöki konferencia elnökével és Márfi Gyula veszprémi érsekkel. A szentmisén részt vesz a magyar és a lengyel köztársasági elnöki pár, valamint a Veszprémi Főegyházmegye papsága és a magyarországi lengyel közösség plébánosa is.
Közreműködik a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, valamint a Prezentációs Nővérek krakkói iskolájának kórusa (vezényel: Rutkowski Maciej), a veszprémi Padányi Katolikus Iskola Padányi Schola Középiskolás Kórusa (vezényel: Zsilinszky Cecília) és a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületének Szent Kinga Kórusa (vezényel: Rostetter Szilveszter).

Orgonán közreműködik Zsilinszky Cecília és Rostetter Szilveszter.

A szentmisét a Szentháromság téren elhelyezett rendezvénysátorban kivetítőn kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.


Veszprémi Egyetemi Stadion (Wartha Vince utca 3.):

15.00
Konkurenciaharc

A Telekom Veszprém kézilabda csapat és a lengyel Wisla Plock kézilabda csapat szurkolóinak közös sportnapja Veszprémben.


Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ 207-es és 208-as terem, színházterem, színháztermi- és emeleti előtér (Táborállás park 1.):

15.00 – 20.00
Lengyel Nemzetiségi Nap

15.00 A lengyel regék és mondák rajzpályázat eredményhirdetése

15.00-17.00 Alvó lovagok - a lengyel mondavilágra épülő interaktív kézműves foglalkozás, amelynek keretében az érdeklődők elkészíthetik a főhőst, az alvó lovagot

A foglalkozás kétnyelvű, a szervezők várják a lengyel gyerekeket is.

Társasjátékozás a lengyel "Sorban állás" játékkal a Csa-ládika vezetésével

16.00-17.00 Lengyel rajzfilmek vetítése (Lolka és Bolka, Varázsceruza)

17.00 A Lengyel plakátművészet bemutatkozása - kiállításmegnyitó

„Az utca művészete" elnevezés mindörökre a plakát jelzője lett Lengyelországban. A lengyel kulturális plakát fontos szerepet játszik a plakát modernkori történelmében. Főként az 1956–1963-as, Lengyel Plakátiskola koraként ismert időszakban, amikor a lengyel plakátot a legelső helyen tartották számon világszerte. 1989-után a lengyel plakátművészetben a kiváló mesterek mellett fiatal lengyel plakáttervezők jelentek meg, és változásokat indítottak el e területen. A lengyel plakát fokozatos átalakulásának lehetünk tanúi, különös tekintettel a téma megközelítésére és az ábrázolási technika megválasztására. Ha figyelembe vesszük az eredeti és avantgárd megoldásokat, a pályázatokon elnyert díjak számát, kijelenthetjük, hogy a lengyel plakát továbbra is nagy elismerésnek örvend.

A kiállítás megtekinthető: 2018. április 13-ig

17.30: Lengyel testvériskolák gálaműsora
Köszöntőt mond Roman Ciepiela Tarnów város polgármestere és Porga Gyula Veszprém város polgármestere.
A tarnówi 15.sz. Bem József Általános Iskola énekkara és a tarnówi 20.sz.Lengyel Olimpikonok Általános Iskola modern tánc csoportjának műsora.

A Rzeszówi Prezentációs Nővérek Gimnázium diákjainak műsora:

  • lengyel népdalcsokor az iskola néptáncegyüttese előadásában
  • patriotikus és modern lengyel dalok (szólisták:Julia Różańska, Wojciech Stawarz, Kinga Mazgaj)
  • lengyel filmslágerek instrumentális verzióban az iskola zenekarának előadásában​

19.00 Gasztronómiai bemutató – hagyományos lengyel ételeket kóstolhatnak meg a vendégek

A Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ harmadik alkalommal rendez programot a Magyar - Lengyel Barátság Napjához kapcsolódóan.

A belépés díjtalan.


Hangvilla – Nagyterem (Brusznyai Árpád utca 2.):

19.00
Magyar - lengyel estek a Hangvillában - Rozsnyói Péter és lengyel zenésztársai jazz koncertje

„Könnyű a költőnek ars poeticat írni, hiszen ő a szavak művésze. A zenész azonban ezt csak hangszerével teheti. Ráadásul a pillanat ihlette érzést megfogalmazni nem könnyű feladat. A jazz többek között a spontaneitás, és a rögtönzés zenéje. Az imrpovizáció számomra szabadságot jelent, a trió pedig a formát, melyben zenei koncepcióm, gondolataim legtisztábban érvényesülnek. Az egyik legfontosabb szempont számomra, hogy mikor improvizálok, elegendő időt és teret hagyjak a zenének.”

Rozsnyói Péter 2004-ben diplomázott Oláh Kálmán tanítványaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora szakán mint előadóművész és tanár. A hazai jazz-élet számos vezető egyéniségével játszott már, 2003 óta több rádió és TV felvételt készített, rendszeresen koncertezik többek között Winand Gáborral, Kőszegi Imrével és Egri Jánossal.

Az akusztikus zenekar első koncertjeit a lengyel főváros főterén hallhatták a járókelők, a profi zenészek örömszerzés céljából álltak össze zenélni. A fülbemászó dallamok rövid idő alatt értő fülekre találtak, a Krakkow Street Band utcazenészei hamar igazi látványossággá váltak Lengyelországban. Első lemezüket 2014-ben, közösségi finanszírozással adták ki, és így indultak el a hírnév felé vezető úton. A zenekar először 2016-ban lépett fel Magyarországon, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon.

Március 21. és 25. között, a Magyar - Lengyel Barátság Hete programsorozata keretében a lengyel utcazenészek Veszprémben több helyszínen adnak majd koncertet.


A Magyar - Lengyel Barátság Hete programsorozat keretében március 19. és 25. között több veszprémi étterem kínál majd lengyel menüsort.
Az ételek elkészítésében a lengyel származású Jacek Luzsa, a Malackrumpli séfje segíti a veszprémi szakácsokat, illetve Vajda Pierre, ételkritikus, aki 10 évig Lengyelországban folytatva tanulmányait hiteles alakja és védnöke a gasztronómiai programszervezésnek.
 
Csatlakozott éttermek:
  • Gusto13 Étterem
  • Fricska bisztro
  • Oliva étterem
  • Gizella Étterem
  • Betekints Étterem
  • Nosztalgia Garden
  • Veszprém – Villa Medici
Cím: 8200 Veszprém