Programok

Magyar–Lengyel Barátság Hete a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Intézményeiben


Új kiállítások a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Intézményeiben (2018.03.18. - 2018.04.04.)

Sławik és Antall - A lengyel, a magyar és a zsidó nemzet hősei és a ŻEGOTA: Zsidókat Segítő Tanács című kiállítások tekinthetők meg a veszprémi Szent Imre piarista és helyőrségi templomban és a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben. Bővebben Rövidebben

A budapesti Lengyel Intézet és a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény tisztelettel meghívja Önt és kedves Családját 2018. március 18-án, vasárnap 17 órakor a Magyar–Lengyel Barátság Hete és a II. világháborúban zsidókat mentő lengyelek nemzeti emléknapja alkalmából, az 1943. évi varsói gettófelkelés 75. évfordulóján, a veszprémi Szent Imre piarista és helyőrségi templomba (Vár u. 12–14.) a Sławik és Antall - A lengyel, a magyar és a zsidó nemzet hősei és a ŻEGOTA: Zsidókat Segítő Tanács című kiállítás megnyitójára és magyarországi bemutatójára.

Köszöntőt mond
Dr. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke
Némedi Lajos, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere

A kiállítást megnyitja
Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója

A kiállításmegnyitó után Az élet peremén (2014) című lengyel dokumentumfilmet vetítjük.
Rendező, forgatókönyvíró: Grzegorz Łubczyk
Operatőr: Andrzej Czapkowski – Vajda Péter

A filmvetítés után beszélgetés Grzegorz Łubczyk filmrendezővel, a Lengyel Köztársaság volt budapesti nagykövetével a bemutatott filmről, a film készítéséről, koncepciójáról. 

A ŻEGOTA: ZSIDÓKAT SEGÍTŐ TANÁCS című kiállítást a Nemzeti Emlékezet Intézete – a Lengyel Nemzet Elleni Bűncselekményeket Feltáró Bizottság és a budapesti Lengyel Intézet,
a Sławik és Antall - A lengyel, a magyar és a zsidó nemzet hősei című kiállítást Grzegorz Łubczyk író, publicista, dokumentumfilm-készítő, a Lengyel Köztársaság volt budapesti nagykövete és a budapesti Lengyel Intézet rendezte, a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma megbízásából.

A kiállítások 2018. április 4-ig, hétfő kivételével minden nap 10–17 óráig látogathatók. 


A Magyar–Lengyel Barátság Hete alkalmából a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény 2018. március 18-tól bemutatja XXIII. János és II. János Pál pápa 2014. évi szentté avatására rendezett Történelmet írtak II. János Pál és XXIII. János pápa az életszentség útján című kiállítását a Gyűjtemény Tejfalussy kanonoki épületében (Veszprém, Vár u. 35.). 

Az egyházfők életét, pápai és diplomáciai szolgálatát bemutató tárlatot II. János Pál és XXIII. János pápa 2014. évi szentté avatásának előzményeként rendezte a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény.

A kiállítás mintegy 100 fotót mutat be Közép-Európa legnagyobb fotóarchívuma, az MTI/MTVA támogatásával, Piotr Jantos krakkói és Szirányi Imre veszprémi fotóművész gyűjteményéből. 

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 12-14.
Esemény időpontja:2018.03.18. - 2018.04.04.
Szervező neve: Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 35.
Szervező tel.: +36 88 426 088
Szervező E-mail: info.boldoggizella@gmail.com
Szervező Weboldal: http://www.gizellagyujtemeny.hu/