Programok

Magyar Világ 1938–1940 kiállítás


Magyar Világ 1938–1940 kiállítás (2020.10.27. - 2021.06.06.)

Fedezz fel egy világot... Időutazás a második világháború előtti utolsó békeévek Magyarországára. Bővebben Rövidebben

A LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUM KÖZLEMÉNYE:

"Kedves Látogatóink!
Kiállítóhelyeink a járványügyi korlátozásoknak megfelelően 2020. november 11-től bizonytalan ideig bezárják kapuikat. Kutatószolgálatunk is szünetel.
Bár kiállításainkon nem találkozhatunk, de a múzeumi munka nem áll le. A következő hetekben megnövelt online jelenléttel és virtuális tartalmakkal jelentkezünk! Látogassák honlapunkat (www.ldm.hu), kövessék közösségi oldalainkat!
Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!"


Megtekinthető: 2020. október 27-től 2021. június 6-ig.

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1938–1940-ben Magyarország változóban volt. A békés területi revíziókkal letörni látszódtak Trianon bilincsei, ugyanakkor a Harmadik Birodalom közvetlen szomszédsága és egyre növekvő európai befolyása, majd a kirobbanó második világháború egyre jobban veszélyeztette a magyar önállóságot.

            A világháború veszélyeit azonban a magyar társadalom még kevésbé érezte, a legtöbben hittek abban, hogy a nagy háború pusztításai annyira élénken élnek még az emlékezetben, hogy elkerülhető az újabb világégés. Ekkor a magyar társadalom nagy része a politikai események közül a békés területi revíziókra és az 1939-es választásra figyelt, amely egészen 1994-ig az utolsó olyan – a jogi kereteket és a lebonyolítást tekintve többnyire – demokratikus választás volt, amikor az ország területén nem voltak idegen megszálló csapatok. A magyar társadalom középrétege ekkorra újra megerősödött, jelentős lett a polgárság, a vidéki öntudatos parasztság biztosítani tudta saját megélhetését, ugyanakkor legendák keringtek az erzsébetvárosi Csikágóról, a budapesti alvilág központjáról, és égető szociális probléma volt a külvárosi nyomortelepek lakosainak ellátása, a vidéki parasztság helyzetének javítása, a földkérdés.

            Ez a korszak a színházak, kávéházak, magyar filmek aranykora, amikor berobbant a köztudatba búgó hangjával Karády Katalin és olyan csillagok mellett foglalhatott helyet, mint Muráti Lili, Tolnay Klári, Jávor Pál vagy Páger Antal.

            1938-ban a Szent István-emlékév és az Eucharisztikus Világkongresszus alatt a magyarság megmutatta, hogy a totalitárius diktatúrák és a szélsőséges eszmék térnyerése ellenére ragaszkodik keresztény gyökereihez. Ekkor indult el a Győri program, amely biztosította Magyarország fegyverkezési egyenjogúságát, és óriási löketet adott a gazdaságnak, ugyanakkor érezhetőbbé tette az újabb világégés közeledtét.

            A békés területi revízióknak köszönhetően ebben a három évben három alkalommal tért vissza nagyobb terület az anyaországhoz, amelyek lakossága döntően magyar volt ugyan, de százezres nagyságrendben lettek Magyarország állampolgárai más nemzetiségű személyek, akiket az állam széleskörű nyelvi, közigazgatási, oktatási jogokat biztosítva fogadott, ugyanakkor megszületett az első két zsidótörvény, és érezhetően növekedett az antiszemitizmus.

            A kiállítás célja, hogy a korszak politikai, társadalmi és művészeti életét interaktív eszközökkel, 20 tematikus részen keresztül úgy mutassa be, ahogy azt az adott kor emberei látták és átélték, ezáltal egy pillanatképet kapjunk a ’30-as évek végének Magyarországáról.

            A Nemzeti Múzeumban sikerrel bemutatott Magyar Világ 1938–1940 kiállítás új helyszínen, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban várja a látogatókat 2020. október 27-től 2021. június 6-ig.

Kiemelt jegyárak:
–        teljes áru belépőjegy: 2.000 Ft/fő
–        kedvezményes ifjúsági belépőjegy (6–26 éves) magyar és EGT állampolgárok részére: 1.000 Ft/fő
–        62 év felett vagy teljes öregségi nyugdíjra jogosult magyar és EGT állampolgárok részére: 1.000 Ft/fő
–        családi belépőjegy: 4.000 Ft
–        csoportos belépőjegy: 1.500 Ft/fő
–        csoportos ifjúsági belépőjegy (6–26 éves) magyar és EGT állampolgárok részére: 1.000 Ft/fő
–        csoportos nyugdíjas belépőjegy: 1.000 Ft/fő
–        tárlatvezetés díja iskolai osztályoknak/ nyugdíjasoknak 62 év felett: 1500 Ft ˇˇˇ
–        „Fedezd fel a Magyar Világot” pályázati jegy iskolásoknak: 1.000 Ft/fő
–        tárlatvezetés csoportoknak magyar nyelven: 3000 Ft ˇˇˇ
–        tárlatvezetés csoportoknak magyar nyelven: 5000 Ft ˇˇˇ
–        múzeumpedagógiai foglalkozás csoportoknak: 800 Ft/fő ˇˇˇ
ˇˇˇ(A tárlatvezetési és múzeumpedagógiai díj mellé a belépőjegy megváltása szükséges.)
–       Az árak az ÁFA-t tartalmazzák.

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2020.10.27. - 2021.06.06.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/