Aktualitások

Megérkezett Veszprémbe a Steinway zongora


Bemutatták a nagyközönségnek Veszprém Steinway zongoráját

Sikerrel zárult a két és fél éves adománygyűjtés, Veszprém pedig ismét jelesre vizsgázott összetartásból. A királynék városa egy nemzetközi színvonalú, prémium minőségű hangszerhez jutott, amely január 25-én este be is mutatkozott a nagyközönség előtt. Bővebben Rövidebben

Gálakoncert keretében mutatkozott be a veszprémi publikum előtt az a Steinway & Sons versenyzongora, amelynek megvásárlása - a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány és a Veszprémi Turisztikai Egyesület kezdeményezésére - közadakozásból valósulhatott meg.

A Veszprém TV - sikerig vezető utat bemutató - kisfilmjét követően az est első műsorszáma következett: Kadosa Pál Magyar tánc című szerzeménye Csilinkó Eszter előadásában. Eszter a Csermák Antal Zeneiskola tíz éves növendéke. Zenei sikerei mellett ezentúl azzal is büszkélkedhet majd, hogy ő volt az első, aki nagyközönség előtt szólaltatta meg Veszprém zongoráját.

A polgármester szerint nemcsak maga a hangszer csoda, hanem a sikerig vezető út is. Legyünk tehát büszkék arra, hogy egy ilyen közösséghez tartozhatunk.

Neubauer Sándorné, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, nagyszerű érzés itt állni azzal a tudattal, hogy amit közel 3 éve egy kis csoport megálmodott, az most valósággá vált. Beszédében kitért arra, hogy mennyi magánszemély és szervezet, milyen sokféle eszközzel támogatta a hangszer megvásárlását.

Van egy hangvillánk, van benne zenekar és koncertek, egy zongora azonban még elkelne - Kovács Péter, a Veszprémi Hangversenyteremért elnöke beszélt az ötlet megfoganásáról és az izgatottságról, amit akkor éreztek, amikor megtorpant egy kicsit a gyűjtés, aztán amikor újra erőre kapott, végül amikor már nem volt más hátra, csak az, hogy elutazzanak Hamburgba és kiválasszák a város hangszerét.

A Veszprémbe érkezett Steinway & Sons zongora egyedülálló játéktechnikájával állandó főszereplője a koncertpódiumoknak. A világ koncerttermeiben a művészek 95 százaléka Steinway zongorát választ. A 80 százalékban kézi erővel készült és mintegy 17.000 részből álló műremeket Nyári Jenő zongoraművész mutatta be, illetve elárulta azt is, hogy milyen szempontok alapján választotta ki a hangszert.

Miért Steinway a Steinway és miért csak egy Steinway Steinway? Évente körülbelül négyezer zongora kerül ki a vállalat hamburgi és New York-i gyáraiból. Ez igen csekély szám, ha figyelembe vesszük, hogy egy japán cég évi félmillió zongorát gyárt.

Mégis a Steinway meg tudta tartani azokat az értékeket, amelyekkel elindult: kézimunka, precizitás, és a minőség figyelembe vétele a mennyiség felett.

Forrás: vehir.hu

Cím: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.