Aktualitások

Megyei Szakmai Nap a Laczkó Dezső Múzeumban


Megyei Szakmai Nap a Laczkó Dezső Múzeumban

A Laczkó Dezső Múzeum által szervezett megyei szakmai napon bemutatásra kerül a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt, valamint a Magyar-Lengyel Barátság Hete alkalmából megszületett új időszaki, „Újra szárnyal a Fehér Sas!” kiállítás. Bővebben Rövidebben

MEGHÍVÓ

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) és a Laczkó Dezső Múzeum tisztelettel meghívja Önt a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt keretében megrendezésre kerülő Megyei Szakmai Napra
„ÚJRA SZÁRNYAL A FEHÉR SAS!” Küzdelem az önálló Lengyelországért 1795-1918

A Laczkó Dezső Múzeum által szervezett megyei szakmai napon bemutatásra kerül a„Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt, valamint a Magyar-Lengyel Barátság Hete alkalmából megszületett új időszaki kiállítás. A kiállítás megismerését kurátori tárlatvezetés biztosítja.

 

„ÚJRA SZÁRNYAL A FEHÉR SAS!” Küzdelem az önálló Lengyelországért 1795-1918
Kiállítás ismertető:

Az önálló Lengyelország megalakulásának 100. évfordulója alkalmából a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum időszaki kiállítással emlékezik meg.

A kétszintes kiállítótérben két téma kerül bemutatásra, melyek szerves egységként ismertetik a lengyel történelem függetlenségi harcokkal átszőtt időszakát.
Az alsó szinten az „Újra szárnyal a Fehér Sas!”című kiállítás kap helyet, míg a galérián kiegészítő kiállítási egységként Józef Piłsudski életútja elevenedik meg.

A Lengyel–Litván Unió („a Két Nemzet Köztársasága”) a XVIII. században Közép-Kelet- Európa egyik legnagyobb állama volt. A hatalmas területi kiterjedésű országot belülről a főúri oligarchák harca, kívülről az Orosz Birodalom és a Porosz Királyság egyre növekvő hatalmi pozíciója fenyegette. Az európai nagyhatalmak háromszor is felosztották egymás között az országot (1772,1793,1795). Az utolsó ilyen diplomáciai aktus után Lengyelország eltűnt a térképről.
Az ország függetlenségének kivívását hosszú küzdelmek előzték meg idegen államok (Franciaország, Oroszország) fennhatósága alatt.
A kiállítás azokra az eseményekre, körülményekre reflektál melyeknek eredményeként az önálló lengyel nemzetállam létrejött.

A kiállítás legexkluzívabb darabja, Tarnówból (Muzeum Okręgowe w Tarnowie) érkező Bem József relikvia. A magyar és lengyel történelem egyaránt mélyen tisztelt alakjának „Bem apónak”, koponyatöredéke és hajszálai kerülnek bemutatásra, a kiállítótérben központi helyet elfoglalva.
A kiállítási tárgyak közül kiemelkedő egy szelence, melynek fedele Józef Poniatowski halálát ábrázolja. Ő volt a Napóleon Bonaparte által 1807-ben alapított Varsói Hercegség hadügyminisztere. Ez a tárgy a miskolci Hermann Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a Laczkó Dezső Múzeumba.
Impozáns darab az 1848–1849 forradalom és szabadságharc időszakában alakult lengyel légió zászlajának csúcsdísze is, melyen azon csaták helyszínei olvashatóak, ahol lengyel önkéntes katonák harcoltak. Reviczky Károly varsói követnek az 1775-ben elnyert máltai lovagkeresztje is megjelenik a kiállításban.
II. Poniatowski Szaniszló Ágost lengyel uralkodó (1764–1795) által, valamint a megszállások időszakában vert lengyel pénzérmék, emlékérmék, a lengyel légió sapkajelvényei, valamint egyéb katonai kiegészítők is színesítik a tárlatot.
Bemutatásra kerülnek továbbá 18-19. századi szablyák, melyek között olyan típus is megtalálható, amivel harcolhattak a lengyelek nemzeti szabadságuk kivívása érdekében.

 

Mivel a Laczkó Dezső Múzeum első ízben működött együtt a kiállítás tervezése során két neves veszprémi céggel, szeretnék a közös munka eredményét megmutatni a szakmának, és egy beszélgetés során bemutatni az ilyen jellegű kiállítás tervezés erősségeit, nehézségeit, lehetőségeit és gyengeségeit. Kiemelt szerepet kap a digitalizáció, a tanulássegítő tartalmak és ezek hasznosítása a múzeumpedagógiai órákon, illetve egyéni látogatók körében.

Időpont: 2018. április 5. csütörtök 10 óra

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum, 8200 Veszprém Erzsébet sétány 1.

Program:

10:00 - 10:20 Köszöntő, Projektismertetés, Képzések: Hajdu Franciska múzeumi koordinátor

10:20 - 10:40 Tárlatvezetés az „ÚJRA SZÁRNYAL A FEHÉR SAS!” KÜZDELEM AZ ÖNÁLLÓ LENGYELORSZÁGÉRT 1795-1918 című kiállításban Fogl Krisztián történésszel

10:45 – 11:30 A kiállítás látványtervének és kivitelezésének szakmai bemutatása Csiszér Tamás nemzetközi hírű veszprémi származású designer, a Csiszér Design tulajdonosa, Szathmáry Gergely OOK-Press Nyomda

                                                                                        

Dr. Bereczki Ibolya sk 
a  projekt szakmai vezetője, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Nagy Magdolna sk 
projektmenedzser, mb. igazgató
Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Múzeumi Oktatási és Módszertani központ

Hajdu Franciska
megyei múzeumi koordinátor  

S dr. Perémi Ágota
intézményvezető

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.