Aktualitások

Mészáros Zoltán: Világsztárokat terelgetünk a magyar gasztronómia felé


Mészáros Zoltán: Világsztárokat terelgetünk a magyar gasztronómia felé

Mészáros Zoltánéknak köszönhetően a 250 éves belvárosi épület, az Oliva Hotel és Étterem Veszprém egyik legmeghatározóbb vendéglátóhelyévé válhatott. Az itteni, minőségi élő zenéből pedig Magyarország egyik legnevesebb kulturális fesztiválja nőtte ki magát. Bővebben Rövidebben

A veszprémi Oliva étterem nagy múltra tekint vissza, az 1980-as években virágzó vendéglő azonban pusztulásnak indult. Az étteremnek otthont adó 250 éves belvárosi épület jobb sorsra volt érdemes. Tudta ezt Mészáros Zoltán is, aki megvásárolta és felújította a helyiséget, hogy aztán egy kis szállodával kiegészítve a város egyik legmeghatározóbb vendéglátóhelyévé tegye. Az itteni minőségi élő zenéből pedig, Magyarország egyik legnevesebb kulturális fesztiválja nőtte ki magát.

– Gyerekkoromból emlékszem, hogy az Oliva elődje, a Puszta vendéglő igen felkapott hely volt, ide jártak a környékbeli színészek, ügyvédek, hogy a hagyományos magyar gasztronómia fogásait fogyasszák – meséli Mészáros Zoltán, felidézve, hogy a hozzá tartozó fehérre meszelt falú, vadszőlővel befuttatott kerthelyisége az akkori veszprémi kulturális élet meghatározó helyszíne volt. A vendéglő azonban a rendszerváltást követően bezárt, hogy aztán mintegy kilenc évvel később Mészáros Zoltánéknak köszönhetően szülessen újjá.

Az Oliva megőrizte korábbi polgári vendégkört, kiegészült azonban fiatal párokkal, és a jazzrajongókkal. A tulajdonos ugyanis rendszeresen a hazai jazzélet legnevesebb szereplőit hívta meg, hogy minőségi élő zenét szolgáltassanak a vendégei számára. – Bátran kijelenthetem, hogy ebből nőtte ki magát a hazai kulturális élet egyik legmeghatározóbb fesztiválja a VeszprémFest – mondja, majd hozzáteszi: az egykori Cotton Club Singers vezetője vetette fel elsőként, hogy érdemes lenne Veszprémben nagyobb közönség előtt is koncertet szervezni. – Először kibéreltük a Veszprémi Egyetem auláját, onnan pedig már nem volt messze a vár a főtere sem – mutat rá.

A VeszprémFest valóban a hazai jazzélet egyik legjelentősebb eseménye, amely minden évben magyar és nemzetközi világsztárokat vonultat fel. Az ehhez kapcsolódó gasztronómia is hasonló különlegességekkel szolgál. A nagyszínpad VIP vendégeinek és a sztároknak már tizenöt éve az Oliva szolgáltatja a legfinomabb fogásokat.
– Ez nekünk hatalmas, ám annál izgalmasabb feladat – magyarázza Zoltán, majd megjegyzi: a nagy világsztárok szerződésben rögzített igényeit is rendre teljesíteniük kell.

– Őszintén szólva, az elmúlt másfél évtizedben hetven nagy nemzetközi produkciót vonultattunk fel, és úgy érzem, hogy nagy meglepetések már nem fognak érni – mondja nevetve. – Igyekszünk a konkrét igényeket megfogalmazó világsztárokat is a magyar gasztronómia különlegességei felé terelni. Tom Jonestól Nigel Kennedyig mindenkinek a szeszélyeit ki tudtuk szolgálni, viszont a francia borokhoz szokott Gipsy Kings tagjait például sikeresen beszéltük rá arra, hogy a legjobb hazai borokat kóstolják meg nálunk – húzza alá. Hozzáfűzi: ez olyan sikeresnek bizonyult, hogy a zenészek kartonszámra vittek magukkal haza magyar borokat.

Forrás: www.foodyny.hu

Cím: 8200 Veszprém, Buhim utca 14-16.