Programok

Múzeumi Szabadegyetem


Múzeumi Szabadegyetem (2018.10.09.)

Az előadáson az adott szobor elkészültének történetét és művészettörténeti vonatkozásait ismerhetik meg az érdeklődők. Bővebben Rövidebben

Kőbe vésett alapító – Medgyessy Ferenc: Laczkó Dezső szobra

A Laczkó Dezső Múzeum következő Szabadegyetemi előadása 2018. október 9-én, kedden 16:30 órai kezdettel kerül meredezésre, szabadtéren a kőbe vésett alapító Laczkó Dezső szobra előtt.
(Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1. Múzeumkert)

"Laczkó Dezső egészalakos szobrát 1937-ben állították fel az Erzsébet-ligetben úgy, hogy az általa alapított és építtetett veszprémi múzeum főhomlokzata felé nézzen. A komoran lefelé tekintő, reverendás alak egyik kezében geológus kalapácsot, a másikban követ tart. A töprengő tudós megmintázásával Medgyessy Ferenc szobrászművészt bízták meg, aki minden aprólékos részlet és finomkodó külsőség nélkül véste kőbe a múzeumalapítót. Csak magára az emberre koncentrált, a lelkét igyekezett megragadni.

A szobor persze nem mindenki tetszését nyerte el. Volt, aki úgy vélte, nem elég monumentális, túl elnagyolt és nem is hasonlít Laczkó Dezsőre. Épp azokat a művészi törekvéseket kifogásolták, amelyek az alkotás újszerűségét, modernitását kölcsönözték.

Mégsem Medgyessy absztrahálása lehetett az oka annak, hogy a szobrot 1951-ben ismeretlen tettesek az éj leple alatt ledöntötték. Szerencsére csak a mű talapzata sérült, de eredeti helyére többé nem került vissza; a múzeum és a Bakonyi Ház között állították fel, ott látható ma is.

Az előadáson a szobor elkészültének történetét és művészettörténeti vonatkozásait ismerhetik meg az érdeklődők."
Sipos Anna
művészettörténész
Lackó Dezső Múzeum

Réteges öltözködés ajánlott.
A program rossz idő esetén a múzeum tudásterében kerül megrendezésre.

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2018.10.09.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/