Programok

Múzeumi Szabadegyetem


Múzeumi Szabadegyetem (2018.12.11.)

2018. december 11-én, kedden 16.30 órakor szabadegyetemi keretek között kerülnek bemutatásra a Laczó Dezső Múzeum nagyvázsonyi régészeti feltárásának tudományos eredményei. A kutatási eredményeket a feltárást vezető régészek Pátkai Ádám Sándor és Péterváry Tamás ismertetik. Bővebben Rövidebben

Időpont: 2018. december 11. 16:30
Helyszín: LDM, Veszprém, Erzsébet sétány 1. Tudás-Tér

Kinizsi vára és a Via Magna út kutatása. Beszámoló a 2018. évi nagyvázsonyi feltárások eredményeiről   

Előadó: 

Pátkai Ádám Sándor régész
Péterváry Tamás régész

 

Nagyvázsony 2018-ban ismét a Laczkó Dezső Múzeum régészeti látókörébe került. Több hónapon keresztül zajlott a Kinizsi-vár megelőző feltárása, mely egy nagyszabású rekonstrukcióhoz kapcsolódott. A megelőző feltárás mértéke az elmúlt 50 év viszonylatában is kimagaslónak mondható, ugyanis a vár történetének megismeréséhez sikerült további adatokat szereznünk, mellyel közelebb jutottunk annak lehetőségéhez, hogy a vár palotaszárnyának teljes leletanyagát megismerjük, ezáltal a feldolgozás során a lehető legtöbb információt közreadhassuk.

Emellett Nagyvázsony határában 2018 nyarán megyénk területén egyedülálló római épületegyüttest kutattunk. A vizsgált épület formája alapján temetkezésre szolgált. A kéthetes feltárás során a sírépület első kamrája került napvilágra, mely alapján a késő római korra datálható mauzóleum az egykori római főút mentén elhelyezkedő rangos település részeként értelmezhető. Az előadás az épület sorsát követi annak építésétől az összeomlásáig.

A szabadegyetemi előadás keretén belül szeretnénk ismertetni a Laczkó Dezső Múzeum 2018. évi nagyvázsonyi kutatási eredményeit.

Péterváry Tamás - Pátkai Ádám Sándor
feltárásvezető régészek, LDM

A rendezvény térítésmentesen látogatható.

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2018.12.11.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/