Programok

Múzeumi Szabadegyetem


Múzeumi Szabadegyetem (2018.04.10 16:30 - 18:00)

A Múzeumi Szabadegyetem márciusi előadására 2018. április 10-én, kedden várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeum. A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás a Laczkó Dezső Múzeum Néprajzi Gyűjteményének ételkészítéssel kapcsolatos tárgyait mutatja be. Bővebben Rövidebben

KonyhaMŰVÉSZET - a népi ételkészítés díszes tárgyai

Időpont: 2018. ápr. 10. kedd 16:30 - 18:00
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum
 

A téma L. Karsai Henriett néprajzos muzeológus előadásában kerül bemutatásra.

Az előadás során a konyhában, a népi ételkészítéshez, az étkezésekhez használt tárgyakról hallhatunk. A gasztronómia elismertségének köszönhetően egyre többen nyúlnak vissza a paraszti konyha alapszabályaihoz.

Az idényjellegű, organikusan előállított, friss, adalék- és tartósítószer mentes ételek képezik a népi ételek jelentős részét.

Az hagyományos paraszti konyhában a sütéshez - főzéshez nem használtak bonyolult gépeket, a francia konyha kifejezéseit (konfitálás, blansírozás, posírozás) sem ismerték, mégis több étel elkészítésénél alkalmaztak hasonló konyhatechnológiai módszereket.

Az ételkészítést nagymama – anya – lánya vonalon minden leánynak meg kellett tanulnia, belenevelődött a főzés – sütés tudományába.

A konyhafelszerelési eszközök mára sokat változtak, átvette uralmát a műanyag és a „csodabevonatos” edények garmadája. A konyhában használatos eszközök elődei, népi megfelelői ma már legtöbbször családi hagyatékokban, régiségvásárokon, dísztárgyként polcokra, vitrinekbe száműzve pihennek. 

A művészien faragott, szőtt, korongolt, festett tárgyak, eszközök a raktárak fiókjaiban, és polcain várják újabb bemutatkozási lehetőségeiket.

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2018.04.10 16:30 - 18:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/