Programok

Múzeumok Őszi Fesztiválja Veszprémben


Múzeumok Őszi Fesztiválja Veszprémben (2018.10.01. - 2018.11.11.)

2018. október 1. és 2018. november 11. között ismét megrendezésre kerül a nagy sikerű országos rendezvénysorozat, a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A fesztivál idei jelmondata: ,,Szenzációs örökségünk!" Bővebben Rövidebben

LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUM

2018. október 18. 16:30 - 18:00

KISFALUDI STROBL ZSIGMOND SZOBRÁSZMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

2018. októberében Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész alkotásiból nyílik időszaki tárlat a veszprémi múzeumban. A kiállítás anyagát a felújítás miatt jelenleg zárva tartó Göcseji Múzeum kölcsönzi.

A Laczkó Dezső Múzeum már évek óta nagy hangsúlyt helyez a vidéki társintézményekkel való együttműködésre.

Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975) kétszeres Kossuth-díjas, nemzetközileg is ismert és elismert magyar szobrászművész. Legismertebb alkotása a budapesti Szabadság-szobor, azonban a köztéri alkotások mellett zsánereket és portréalakokat is készített. Egészen haláláig szorgalmasan dolgozott, amit nagyszámú alkotása és megmaradt vázlata is igazol. Tervezett időszaki kiállításunk a zalaegerszegi múzeumban őrzött művészi hagyaték fő műveit mutatja majd be.

A kiállítás 2019. január 27-ig látogatható.

INGYENES PROGRAM!

 

2018. október 29. 10:00 - 13:00

ŐSZ A BAKONYI HÁZBAN- PLANT PAINT FESTÉS

Ha valami egyszerű, évszakhoz igazodó, de kreatív elfoglaltságot keres, akár a gyerekeknek, akár saját magának, akkor fessen velünk levél lenyomatos táskákat. Könnyen elkészíthető, mégis színes, mintás, kreativitást fejlesztő tevékenység.

A környezettudatos életet segítheti, mert nem kell nejlon táskákat használnia, ha készít velünk egy saját bevásárló táskát. A program aktualitását adja a legújabb időszaki kiállításunk „A sziklától a kőbaltáig – az erdőtől a sivatagig” mely felhívja a figyelmet a környezettudatosságra és fenntarthatóságra, e gondolkodásmód egykor a paraszti kultúra alapelveit is jelentette. Így a kreatív alkotó foglalkozás helyszíne is a Bakonyi Ház lesz. Rossz idő esetén a foglalkozás a Laczkó Dezső Múzeum Tudásterében kerül megrendezésre.

REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

E-mail: benkogabriella@ldm.hu

Telefon: +36305666250

Regisztráció vége: 2018. október 24. 16:00

JEGYÁRAK:

1000,-/ fő

 

2018. november 05. 16:30 - 17:30

„SZENZÁCIÓS ÖRÖKSÉGÜNK” MODERN KÖNTÖSBEN, MEGÚJUL A MÚZEUM

Az ember vele született tulajdonsága a kíváncsiság, az érdeklődés. Erre az érdeklődésre alapozva tartjuk fontosnak, hogy a látogatóinkat, Veszprém város lokálpatriótáit, támogatóinkat tájékoztassuk a múzeum épületét érintő változásokról.

Megújul a Medgyaszay István tervei alapján 1925. május 24-én megnyitott Laczkó Dezső Múzeum épülete. 

Interaktív előadás keretében az intézmény igazgatója és a projekt építészmérnöke bemutatja a várható újításokat reflektálva a múlt építészeti megoldásaira és a jövő elvárásaira egyaránt. Intézményünk fenntartója, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviseletében Brányi Mária alpolgármester asszony vesz részt a programon.

INGYENES PROGRAM!

 

2018. november 06. 16:30 - 18:00

A SZIKLÁTÓL A KŐBALTÁIG – AZ ERDŐTŐL A SIVATAGIG INTERAKTÍV TÁRLATVEZETÉS

A nagy sikerű vándorkiállítás az ősz folyamán Veszprém megyébe is ellátogat. Ehhez kapcsolódóan szervez az intézmény tárlatvezetést, Regenye Judit régésszel (LDM).

Debrecenből érkezett hozzánk ez a különleges kiállítás, miután megjárta már Százhalombattát, Szombathelyt, Szekszárdot, tőlünk pedig jövőre Kaposvárra utazik tovább. Nyolc múzeum legszebb csiszolt kőeszközeit és néprajzi tárgyait láthatjuk augusztus 20-tól december végéig Veszprémben.

A kiállítás az újkőkori csiszolt kőeszközök készítését és használatát mutatja be hazai őskori (Kr. e. 5. évezred) régészeti tárgyakon keresztül. A csiszolt eszközök „életének” szakaszait a nyersanyag beszerzésétől („szikla”) a kész, nyélbe illesztett eszköz („kőbalta”) használatának módjain át a néprajz segítségével ismerhetjük meg. E célra Új-Guinea modernkori, de a múlt század végéig technikailag újkőkori szinten álló társadalmainak szaktudását és tárgyait hívjuk segítségül. A néprajzi gyűjtés adatai és tárgyai a 19. század végéről, illetve a 20. század második feléből származnak. Az utóbbi, hála a francia szakemberek munkájának, aprólékosan dokumentált (fotó, rajz, film), így magunk is részesei lehetünk az élménynek – akárha az őskorban tennénk időutazást – hogyan készültek a kőbalták. A kiállítás különlegességét éppen ez a szemlélet adja, a régészeti tárgyak használatának a néprajz segítségével történő bemutatása. A régészet eredményeit és a néprajz tanúságait kiállításunkban a kísérleti régészet ötvözi, néhány példán igazolva az egykori famegmunkáló szerszámok hatékonyságát, készítőik és használóik mesterségbeli tudását. Ha belegondolunk, nem kis dologról van szó, hiszen a kőbalta vagy fejsze és társaik (vájóbalta, vésők) olyan eszközöket jelentenek, amelyek szinte változatlan formában és funkcióval több ezer éven keresztül, egészen napjainkig fennmaradtak, csupán nyersanyaguk – kő helyett fém – alakult át. Az első fakitermelő és fafeldolgozó szerszámokkal végzett munka alakította ki a máig élő mesterségek jelentős részét, ami óriási tudásanyag felhalmozásával járt.

Kiállításunkkal szeretnénk megmutatni, hogy tudásunk, ismereteink az emberiség története szempontjából meghatározó időszakban, a neolitikumban, a Kr. e. 6–5. évezredben formálódtak ki, alapozódtak meg. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az ember hatása a környezetére a fa kivágására és felhasználására alkalmas csiszolt kőeszközök megjelenésével veszi kezdetét. E rendkívül hatékony szerszámok indították el azt a láncreakciót – „fejlődést” – amelynek végén jelenleg állunk. A termőföld hasznosítása, az erdők irtása a környezetnek közvetlen átalakításával járt, melyet mára az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásként élünk meg. Közös múltunk ma is hasznosítható tudást hordoz az ember és környezet kapcsolatáról.

A kiállítás 2018. december 30-ig látogatható.

INGYENES PROGRAM!

 

2018. november 09. 17:00 - 20:00

GYERTYAFÉNYES ÉJSZAKA- ESTÉZÉS A SZÁZADFORDULÓN

Alig 100 évvel ezelőtt, dédszüleink magától értetődő természetességgel végezték hétköznapi tevékenységeiket a gyertya vagy épp a petróleumlámpa otthonosságot, meleget adó fényénél. Napjainkra a gyertyahasználat a ritkán előforduló áramszünetek vagy romantikus együttlétek kelléke csupán. A századelő hangulatát kívánja megidézni a „Gyertyafényes Éjszaka”, ahol aktív részesei lehetünk a programnak, hiszen a látogató maga is mécsessel tekintheti meg a város szívében megbúvó kis parasztházat. Majd megelevenedik az őszi esték hangulata, kipróbálhatja a kukorica morzsolást, a pattogatott kukorica készítést. A programon való részvétel regisztrációhoz kötött módon valósul meg. Igény szerint több alkalommal is megrendezésre kerülhet. 

Tárlatvezető: Lipéczné Karsai Henriett néprajzos muzeológus

REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

E-mail: benkogabriella@ldm.hu

Telefon: +36305666250

Regisztráció vége: 2018. november 08.

JEGYÁRAK:

A program díja: 800,-


BOLDOG GIZELLA FŐEGYHÁZMEGYEI GYŰJTEMÉNY

2018. október 19. 17:00 - 18:30

„CSAK A MÉHES ÁLLJON RAGYOGÓN, KITÁRVA...!”

A veszprémi érseki palota díszebédlőjében (Veszprém, Vár utca 16.)

Toldi Éva tanár, újságíró vetített képes előadása Mécs László (1895-1978) nemzetösszetartó költészetéről, a költő halálának 40. évfordulóján.

INGYENES PROGRAM!


2018. október 01. - 2018. november 11. 10:00 - 18:00

ŐSZI FILMKLUB – FILMEK A NAGY HÁBORÚRÓL – 1914–1918

Veszprémi Érseki Hivatal Gizella termében (Veszprém, Vár utca 18.)

Filmklub az első világháború centenáriuma alkalmából a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat ideje alatt, csütörtöki napokon.

INGYENES PROGRAM!
 

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Honlap: http://oszifesztival.hu/programok_hu.html?id=programok_hu&type=1&mid=18&tid=83&datum=&kategoria=011111111111&napszak=0111111
Esemény időpontja:2018.10.01. - 2018.11.11.