Programok

Nemzeti Összetartozás Napja a Laczkó Dezső Múzeumban


Nemzeti Összetartozás Napja a Laczkó Dezső Múzeumban (2018.06.04 17:00 - 18:00)

A Laczkó Dezső Múzeum 2018. június 4-én, hétfőn 17 órakor megemlékező előadásra hívja az érdeklődőket a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Bővebben Rövidebben

Dr. Szőke Anna, a vajdasági Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke tart előadást A Versec környéki magyarság – a szórványok szórványa címmel a Laczkó Dezső Múzeum Tudástermében. A rendezvény ingyenes.


Időpont: 2018. jún. 4. hétfő 17:00 - 18:00
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum

A Versec környéki magyarság – a szórványok szórványa

A Verseci hegy szomszédságában fekvő magyar településcsoport megjelölésére az általam használt földrajzi tájnév – Versec környéki magyarság - nem ismeretes az egyetemes magyar nyelvterületen belül. Talán a Dél-Bánát lenne a reájuk is vonatkozó, de e megjelölés szélesebb területet foglal magában, mint amit e kutatás a vizsgálat tárgyává megjelölt.

A Versec környéki magyarság elszigetelt, sajátos fejlődésű és kultúrájú maradványa az egyetemes magyar nyelvterületnek.

A Versec környéki magyarság elszigetelt régióként él a Vajdaságban, de nyugodtan kimondhatjuk az egyetemes magyar nyelvterületen belül is. A régió szó jelentését a Magyar Értelmező Kéziszótár a következőképpen határozza meg: vidék, övezet, szellemi tevékenységnek, jelenségnek bizonyos területe. Ezekben a definíciókban a Versec környéki magyarság helyét próbálom meghatározni, illetve egy fogalommal kifejezni összetartozásukat, amelyben sajátosságok, értékek, közös elemek egy csoporttá nyilvánítsák őket. A meglévő kulturális tényezők egy különös identitásrégió kialakulását szülték.

Dél-Bánátnak 2002-ben 313 937 lakosa volt, a magyarok száma 15 444. Nagy kiterjedése miatt Délkelet-Bánátnak a középszerű Versec város a központja. A magyarság szempontjából csak nagy odafigyeléssel tudná ezt a szerepet ismét betölteni. Az „ismét” szó hallatán kérdések tömkelege vetődik fel az idegenből idekerült magyar történelmet és kultúrát ismerő emberben. Iskolájuk már régen nincs, a művelődési egyesületek külső segítség nélkül vitatható minőséget produkálnak, ha van egyáltalán ilyen a településen. Az egyház az egyedüli intézményes keret, amely még összetartja a kis lélekszámú közösségeket.

A szerb környezetben élni akaró bánáti magyarok olyan kulturális sajátosságokkal rendelkeznek, amelyek már csak itt lelhetők fel. Némelyek összemosódtak, némelyek keményen tartják magukat falvaktól függően, de az emlékezet még élő hagyományokról beszél.

 

Dr. Szőke Anna
elnök
Vajdasági Kiss Lajos Néprajzi Társaság

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2018.06.04 17:00 - 18:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/