Programok

Olvasólámpa


Olvasólámpa (2019.05.09.)

Irodalmi programsorozat a Művészetek Háza Veszprém szervezésében. Bővebben Rövidebben

Időpont: 2019. május 9., csütörtök, 20 óra

Helyszín: Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota (Veszprém, Vár u. 29.)

Vendég: Bogdán László, József Attila-díjas, Sepsiszentgyörgyön élő író

Az est moderátora: Tömöry Péter író-költő

 

A későbbi időpont oka, hogy ezen a napon alakul meg 18 órakor az Utas és holdvilág antikváriumban a Veszprémi Szépíró-kör (a Szépírók Társasága városi csoportja)

A Művészetek Háza Veszprém köszöni kedves közönségük megértését és a szokatlan időpontban is tisztelettel, szeretettel várnak mindenkit!

 

A Művészetek Háza Veszprém immár negyedik évadját rendezi meg az Olvasólámpa irodalmi programsorozatnak.

Olvasólámpa sorozatunkban közvetlenül magának az irodalmi műnek jut a főszerep. Ez már magában is kuriózum, minthogy a lehető legkevesebb dialógus, beszélgetés jellemezni a programokat. A meghívott szerző a közönséggel abban az értelemben kerül kapcsolatba, hogy művét, műveit, művének egyes részleteit maga a szerző olvassa fel. Az irodalmi rendezvényen ekként közvetlenül maga a mű hathat!

 

A programsorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, info: +36 88 425 204; arthouse@arthouseweb.hu

 

Bogdán László (költő, 1948., Sepsiszentgyörgy)

Márai Sándor-díjas, József Attila-díjas

Írói álneve: Vaszilij Bogdanov

Életútja

Középiskolai tanulmányait a Székely Mikó Kollégiumban végezte, 1966-ban érettségizett. Segédraktárnok, állategészségügyi munkás, keramikus, nevelő, művelődési aktivista. 1969-től a sepsiszentgyörgyi Megyei Tükör belső munkatársa volt. Első verse az Ifjúmunkásban jelent meg; rendszeresen közölt verseket, novellákat, kritikai írásokat, műfordításokat és publicisztikát az Utunkban, Igaz Szóban, heti- és napilapokban. Szerepelt a Kapuállító című antológiában (1971). 1987-től A Hét című bukaresti hetilapot szerkesztette.

Az 1990-es években a sepsiszentgyörgyi Háromszék napilapba politikai, kulturális és művelődéspolitikai cikkeket írt. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) az 1995. évre nívódíjjal jutalmazta Bogdán László publicisztikai tevékenységét.

Pályája során számos irodalmi kapcsolatot alakított ki erdélyi és anyaországi szerkesztőségekkel, irodalomtörténészekkel, szerkesztőkkel, írókkal és költőkkel valamint irodalmárokkal. Erdélyben közeli barátságot kötött Sylvester Lajossal, Farkas Árpáddal és többek között a napjainkban Veszprémben élő Tömöry Péterrel.

Minden számottevő magyar irodalmi lapban publikál. Veszprém büszke arra, hogy erdélyi testvérvárosunk jeles írójától a városunkban megjelenő, de országos terjesztésű Vár Ucca Műhely is szerzői között tarthatja számon. Legutóbb a legutóbbi Vár Ucca Műhely – 2018/4 (62.) számában Hosszú morajlások című regényének részletét közöltük.

Eddig 42 kötete jelent meg. A legutóbbi A vörös pók hálójában – Összegyűjtött versek (1964-1982); Tinta, Árkos – 2017-ben.

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 29.
Esemény időpontja:2019.05.09.
Szervező neve: Művészetek Háza Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező E-mail: arthouse@arthouseweb.hu
Szervező Weboldal: http://www.arthouseweb.hu