Helyek

Óváros tér


Óváros tér

Nézzen körül a nyolcas alakú Óváros téren! Érdemes, hiszen szebbnél szebb műemlék épületek ölelik körül, ez a város szíve. Korábban piactérként használták, mára a legnépszerűbb fesztiválok egyik állandó helyszíne. Bővebben Rövidebben

A térről jól látszik a Tűztorony, vagy Vigyázótorony, melynek körerkélyéről csodás kilátás nyílik a városra és jól kirajzolódik a tér nyolcas alakja.

A város központjában található romantikus stílusú épület, a Városháza 1857-ben egyházi banknak készült, 1990. óta polgármesteri hivatalként funkcionál. Veszprém egyetlen olimpiai bajnoka, a kalapácsvető Kiss Balázs kalapácsa itt látható kiállítva az aulában. A sportoló 1996-ban Atlantában szerzett aranyérmet a veszprémi sportszerető közönség nagy örömére. A testvérvárosok címerei szintén megtekinthetők az aula feletti térben.

 

A Városházával átellenben látható a tér legpatinásabb épülete, a sárga színű, copf stílusú manzárdtetős Pósaház, a zirci ciszterciek egykori rezidenciája. Kezdetben papnövendékek és a veszprémi nemzeti iskolában tanító szerzetesek laktak benne. Majdnem 100 évvel később, 1902-ben a város tekintélyes polgára, Pósa Endre (könyvkereskedő és nyomdász) tulajdonába került a ház. A Pósa-bolt élénk forgalmat bonyolított le nemcsak a piaci napokon. A diákság szívesen vásárolt nála, mert ajándékul noteszt kapott. A kereskedés a tanárok és tisztségviselők találkozóhelye, „kaszinója" volt.

Pósa Endre mindvégig építészeti kincsként kezelte a műemlék-épületet. Méltán megérdemli, hogy a homlokzati falon lássuk az egykori tulajdonos nevét, Veszprémben egyetlen ilyen épületként.

A tér közepén áll a Millenniumi Emlékmű, mely Lugossy Mária szobrászművész alkotása.

Cím: Veszprém, Óváros tér
Nyitva tartási időszak: Egész évben szabadon látogatható.