Aktualitások

Pályázó város Veszprém 2023


Pályázó város Veszprém 2023

Ennek a programnak a segítségével lépünk be a 21. századba. Bővebben Rövidebben

Veszprém beadta pályázati anyagát az Európa Kulturális Főváros 2023 cím elnyeréséért. A pályázat tartalmáról és Veszprém terveiről Szekeres Dávid kérdezte Porga Gyula polgármestert és Mészáros Zoltánt, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatóját a Méz Rádió Veszprém-Balaton 2023 című magazinműsorában.

Veszprém pályázati anyagának tartalmát, a megírás, valamint a döntéshozatal kulisszatitkait ismerhették meg a Méz Rádió hallgatói a Veszprém-Balaton 2023 című magazinműsorban.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt: a veszprémi pályázat helyi erőforrások kihasználására, térségi szereplőkre, valamint veszprémi kötődésű szereplőkre alapul. Mint mondta: “A pályázat különlegessége, hogy a városon, térségen belül felöleli a teljes társadalmi palettát, hiszen nemcsak kulturális intézményekre épül, hanem szerepet kapnak benne a kisebb csoportok is, például a deszkások, építészek, vagy egyetemisták.”

A polgármester kiemelte, hogy az EKF kapcsán nem városmarketingről, nem városfejlesztésről, hanem közösségépítésről van szó: a pályázatnak közösségerősítő igénye van. Mészáros Zoltán hozzátette: ki kell csalni az embereket a közterületekre, a közterületeket pedig alkalmassá kell tenni a kulturális programokra.

„Ennek a programnak a segítségével fog ez a város, ez a közösség, ez a térség belépni a 21. századba és lerakni a 21. század alapjait. Kulcsfontosságú, hogy ezt milyen módon fogjuk tenni, mert meggyőződésem szerint az utánunk következő generációknak kell majd továbbépíteni ezt a felépítményt, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lesz a 21. század.” – foglalta össze Porga Gyula a pályázat jelentőségét.

Nagy előnye Veszprémnek, hogy leginkább kulturális arculatából határozza meg önmagát – erről már Mészáros Zoltán, a Veszprém EKF-pályázatát lebonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ügyvezetője beszélt. Hangsúlyozta, amellett, hogy előnyökkel rendelkezik, Veszprém őszintén szembenéz a nehézségeivel is, amit a zsűri is díjazott a prezentáció során.

Ahhoz, hogy továbbra is sikeresen vegyük az akadályokat, minden erőre, minden energiára szükség van – zárta Mészáros Zoltán a beszélgetést. Mindenki szurkoljon, és legyen aktív!

 

Forrás:.http://2023veszprem.hu

Cím: 8200 Veszprém