Helyek

Pósa ház


Pósaház

Az Óváros téren sétálva XVIII. századi lakóházakat találunk, melyek közt a szépen felújított Pósaház ragadja meg a szemet. A copf stílusú manzárdtetős ház, a tér legpatinásabb épülete a zirci ciszterciek egykori rezidenciája. Bővebben Rövidebben

Az oromdíszre került címerek a tulajdonosra utalnak. A fehér őrdaru az éberség jelképe, a zirci; a másik a sziléziai heinrichaui ciszterci apátság címere.

Kezdetben papnövendékek és a veszprémi nemzeti iskolában tanító szerzetesek laktak benne. Majdnem 100 évvel később, 1902. novemberében a város tekintélyes polgára, Pósa Endre (könyvkereskedő és nyomdász) tulajdonába került a ház. A Pósa-bolt élénk forgalmat bonyolított le nemcsak a piaci napokon. A diákság szívesen vásárolt nála, mert ajándékul noteszt kapott. A kereskedés találkozóhelye, „kaszinója" volt a tanároknak és tisztségviselőknek.

Pósa Endre mindvégig építészeti kincsként kezelte a műemlék-épületet. Méltán megérdemli, hogy a homlokzati falról olvashassuk az egykori tulajdonos nevét, Veszprémben egyetlenként.

Jelenleg bank működik az épületben. (2014.)

Cím: 8200 Veszprém, Óváros tér 3.