Aktualitások

Forrás: sokszinuvidék.24.hu


Régi fényében pompázik az Érseki Palota Veszprémben

2017. augusztusában kezdődött a veszprémi várnegyed ékességének, az érseki palotának a teljes körű felújítása, mely során a tetőszerkezet és a homlokzat “új ruhát öltött.” Csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a felújított épületet. Bővebben Rövidebben

Jelentős kormányzati támogatásnak köszönhetően befejeződött a veszprémi érseki palota teljes külső és részleges belső felújítása. A nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszter a történelmi eseményeket felidéző beszédében kiemelte: a veszprémi egyike az elsők között alapított egyházmegyéknek. A mindenkori veszprémi főpásztor otthona az ország egyik legszebb barokk épülete. A török hódoltság idején Magyarországon sok épület elpusztult, utána mindent újjá kellett építeni. A barokk emlékeink között számtalan olyan van, melyek fenntartása nem várható el pusztán a hívektől, hangsúlyozta Semjén Zsolt. Ezek az épületek nemzeti emlékek, az Európai Unióban a magyar kormány fordítja a legtöbb pénzt az egyháztámogatásra, mondta. A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: Márfi Gyula érsek személye a garancia arra, hogy a palotát valódi magyar és keresztény élet tölti be.

A tetőérben több száz köbméternyi fa anyagot cseréltek ki, jellemzően vörösfenyőből, a szerkezetre pedig pala került. A homlokzati felújítás keretében az idők során lehullott párkányrészeket hozták helyre,renoválták a nyílászárókat, és teljes felületi festést végeztek a kivitelezők, akiknek munkáját restaurátorok is segítették.

Érseki palota
A veszprémi érseki palota Veszprémben a vár egyik legjelentősebb épülete. Az épület 1765–1776 között épült Fellner Jakab tervei szerint. A püspöki – 1993 óta már érseki – palota a magyar barokk építészet egyik kimagasló remekműve. Az épület, jellemzően a barok stílusra, U alakot formáz. A rezidencia korán hírnevet szerzett magának a környéken, ugyanis vízvezetéket is építtek hozzá, ami a XVIII. századi Magyarországon kivételes fényűzésnek számított.

A palota újra várja látogatóit több mint 60 ezer példányszámú egyházi könyvtárával és gazdag levéltári anyagával, országos védettségű metszettermével, püspöki hagyatékokkal, Habsburg-kori gyűjteményével, püspöki arcképcsarnokával, állandó kiállításával.

Forrás:
sokszinuvidek.24.hu
veol.hu

Cím: 8200 Veszprém Vár utca 16.