Aktualitások

Remek veszprémi éttermek


Remek veszprémi éttermek

A saját konyhánk egy kellemes hely, de időnként ki kell szabadulni belőle.Szerencsére, van hova indulnunk: kevés város büszkélkedhet annyi étteremmel, mint Veszprém!A meglévők folyamatosan megrázzák magukat és forradalmat csinálnak, az újaknak pedig a lendület ad szárnyakat. Bővebben Rövidebben

Ámulatba ejtő az a gasztronómiai csúcsteljesítmény, amit a veszprémi éttermek produkálnak. Az elégedett vendégeken kívül a szakma is rácsodálkozik például, hogy a nem kisebb tekintélyű éttermi kalauz, mint a francia Gault & Millau 2017-ben három veszprémi éttermet is a legjobb ötven közé választott az országban. Vidéki nagyvárosok, megyeszékhelyek között ez példa nélküli! És ők itt vannak a közvetlen környezetünkben, karnyújtásnyira, vagy épp a négy fal közül kiszabadulva egy oxigéndús séta végpontjaként. Télen is, amikor a város egészen más, intimebb, bensőségesebb arcát mutatja, a közelgő ünnephez méltón. S ha valaki nem olyan szerencsés, hogy Veszprémben élhet, annak a naptárban érdemes kijelölni azokat a napokat, amikor itt szeretne ébredni, végiglátogatva a hírből már jól ismert helyeket. Szóval, egy rövidke időre hagyjuk pihenni az otthoni kötényt, és adjuk át magunkat az élménynek, amit nem csak az ízek töltenek meg érzelmekkel, hanem mindaz, ami a vendéglátáshoz még hozzátartozik: belső terek, bútorok, fények, illatok, felszolgálói derű és egy jól eltalált zene. Veszprém bűvölete ugyanis az éttermek küszöbén átlépve is folytatódik.

Lepjük meg magunkat! Lepjünk meg társat, barátot, kollégát vagy szomszédot élményt adó vendéglátással! A téli napok könnyebben indulnak, a déli ebéd megtöri a ködös egyhangúságot, egy pompás hangulatú vacsora pedig minden napot ünnepnappá kerekít ki!

Az állatkert környéki sétánkhoz máris két nagyágyút rendelhetünk hozzá. A Villa Medici fajsúlyos zarándokhely, vargányakrém-levesükért budapesti és külföldi törzsvendégek sem restek autóba ülni, az étterem 26 éve szerepel a legjobb vidéki éttermek toplistáján. A tőszomszédságban lévő Nosztalgia Garden lazább, fiatalosabb lendületű, de az ételek minőségéből itt sem engednek, maximum csipetnyi modernség megengedett.

 

Ha hamisítatlan magyaros konyhát szeretnénk, akkor irány a Betekints Hotel étterme. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség védnöki táblája alatt kóstolhatók a jellegzetes hazai ízek: ököruszály és borjú raguleves, bőrén sült süllő, pecsenye kacsamell, zsírjában sült kacsamáj, libacomb, borjúpaprikás, mangalicapofa és szarvas gerinc sorakozik az étlapon. Ezekhez bízvást találunk hozzáillő bort a csaknem ötvenféle tételt felsorakoztató borlapon.

 

A belvárosi Buhim utca minden köve mesél, amíg odaérünk az Oliva étteremhez. A „fine dining” helyett itt a „nice dining” lakik: a kiváló alapanyagra épített kreatív konyha mellett komoly hangsúlyt fektetnek az élményt adó hangulatra. A falakról világhírű zenészek és írók mosolyognak ránk, akik már vendégei voltak a háznak. Azt is kifoghatjuk, amikor a tulajdonos, Mészáros Zoltán bújik köténybe, és valamelyik egzotikus utazása során ellesett főzési technikáját csillantja meg: Bali, Thaiföld, Indonézia vagy Franciaország inspirációja megannyi titkot rejt, s kóstolhatóvá válik a nagyvilág.

 

A GUSTO13 leánykori nevén Chianti-ként söpört be megannyi fogyasztói és szakmai elismerést. A fényes pedigree-t megőrizve nagy fordulatot hajtottak végre: a jelentősen átalakított belső térbe egy nyüzsgő és szerethető bisztrót álmodtak, ahol remek reggelivel és kávéval indulhat a nap. Hétköznap is élményt adó ebédet ígérnek, és kifinomult vacsorát akár egy színházi előadás után. A nagy kedvecnek számító Gusto Delicate üzlet is beköltözött az étterembe, tovább fokozva az étvágyunkat, s nem utolsó sorban hazavihetővé téve a ritka jó ízharmóniákat. Erősödő alapanyag-minőséget ígérnek, és a Chiantit se érdemes siratni, hisz megmarad náluk a magyar és a mediterrán konyha fúziója, sőt, lesz újra pizzájuk!

 

A Fricska étterem Veszprém festői részén, a Séd patak partján fekszik, műemléki környezetben, a hatszáz éves Frick malom és a 300 éves kanonoki lak alkotta épületegyüttesben. Modern magyar konyhába visz egy fricskát Havasi Gábor főszakács, aki a Szent Donát és a Söptei pincészetek éttermeiben szerzett tapasztalatot. A Fricska 2017-ben elnyerte Magyarország Leghangulatosabb Kerthelyisége címet. Otthonos, gyerek és kutyabarát hely, amiért érdemes Veszprémbe látogatni. 

 

S ha már a Veszprémvölgyben csavargunk, ki ne hagyjuk a Benedek-hegy lábánál hívogató Gizella Hotel éttermét. Ezt a tradicionális helyet is új ötletekkel gazdagítják újabban: a törzsvendégek kedvenc ételeire hagyatkozva színesednek. A közepes árfekvésű, magyaros konyha lehetőség szerint helyi termelők alapanyagait használva normálméretű adagokat küld az asztalra. Méltán büszkék a Gizella-módra készült bélszín-javára, ami a libamáj és a bélszín-java kellemes randevúja zöldbors-mártással és körteburgonyával. Érdemes odafigyelni rájuk, hisz ők sem csak a hoteljük szállóvendégeire főznek! 

 

Ugyancsak a Séd-völgy gasztrotérképén szerepel a Malomkert Sörház. A patakvölgyi sétaút egyik kiindulópontja a veszprémi vár északi oldalán, a Püspöki pihenő szomszédságában. Az egykori Kopácsy-Friedler-malom szintén a modern vendéglátás jegyében újult meg, ahol a régi és új izgalmas ötvözeteként hangulatos étterem várja a látogatókat. Házi csapolt söreik mellett kézműves sörök széles választékát kínálják, étlapjukon a kedvelt magyaros ételek és mediterrán különlegességek egyaránt fellelhetők. A Sörház az utóbbi  "étterem hét” versenyen országos első helyezést ért el. Saját játszótér várja a kicsiket és kutyabarát is az étterem.

Cím: 8200 Veszprém